EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Petr Zámečník

05. 09. 2013

0 komentářů

Proč začínají úrokové sazby hypoték růst

 


 

Banky postupně začínají zvyšovat úrokové sazby hypotečních úvěrů. Projevuje se to zatím především v nabídkových sazbách, kde většina bank alespoň k mírnému zvýšení minimálních úroků již přistoupila, ale k jistému posunu došlo i v rámci skutečně realizovaných úrokových sazeb hypoték měřených Fincentrum Hypoindexem.

Důvody k růstu úrokových sazeb jsou především dva. České banky mají aktuálně historicky nejnižší marže, před čímž varovala i Česká národní banka, která v tom spatřuje možné riziko stability bankovního sektoru. Druhý důvod je ale ještě závažnější – rostou úrokové sazby ve světě.

Pro hypoteční úvěry jsou stěžejní pětileté úrokové sazby. O hypotéky s pětiletou fixací úrokové sazby je největší zájem (následují hypoteční úvěry s tříletou fixací), a tak i jejich úrokové sazby se odvíjejí od pětiletých sazeb, za které si banky mohou půjčovat mezi sebou. Pětileté úrokové sazby ale v poslední době vzrostly.

Graf 1: Vývoj 5letých úrokových sazeb od roku 2008
petilete-urokove-sazby

Zdroj: Patria.cz

REKLAMA

Od roku 2008, kdy padla investiční banka Lehman Brothers, začala finanční krize následovaná celosvětovou recesí a centrální banky stlačily své úrokové sazby postupně k nule a začaly tisknout peníze ve velkém, klesaly i pětileté úrokové sazby na mezibankovním trhu. Z úrovně nad 4 % se v polovině loňského roku podívaly pod 1 % a narazily na dno na hodnotě 0,7 % dne 2. května 2013.

Graf 2: Vývoj 5letých úrokových sazeb za uplynulý rok
petilete-urokove-sazby-02

Zdroj: Patria.cz

Ze svého minima se sazby odrazily k rychlému skoku o celý procentní bod během necelých dvou měsíců. Tedy v době, kdy ještě úrokové sazby hypotečních úvěrů klesaly.

REKLAMA

Graf 3: Vývoj průměrných úrokových sazeb hypotečních úvěrů
petilete-urokove-sazby-fincentrum-hypoindex

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

V červenci dosáhla průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů na úroveň 3 %. V té době ovšem se mezibankovní pětileté sazby pohybovaly mezi 1,34 % a 1,55 %. To odpovídá úrokové marži přibližně 1,6 %.

Podle Zprávy o finanční stabilitě 2012/2013 vydané Českou národní bankou v červnu tohoto roku marže úvěrů na bydlení (jejichž součástí jsou i hypoteční úvěry) klesla pod 3 procentní body. Hypoteční úvěry jsou přitom jedním z bezpečnějších typů úvěrů na bydlení.

REKLAMA

Graf 4: Vývoj marží úvěrů na bydlení
financni-stabilita-2013-01

Zdroj: Zpráva o finanční stabilitě 2012/2013

S rostoucími úrokovými sazbami na mezibankovním trhu musí buď růst i úrokové sazby hypotečních úvěrů, nebo klesat úrokové marže. Druhá možnost – pokles úrokových marží – ovšem může být riziková pro stabilitu bankovního sektoru. „Vzhledem k pokračující domácí recesi, značným rizikům přicházejícím z vnějšího prostředí a obnovenému nárůstu úvěrového rizika došlo k posílení hrozby, že úrovně marží nejsou vždy konzistentní s adekvátním oceněním rizik u nově poskytovaných úvěrů,“ uvádí autoři studie ve Zprávě o finanční stabilitě 2012/2013.

Důvodem obav ČNB je podíl hypoték v selhání, který se drží dlouhodobě nad úrovní 3 % a aktuálně dosahuje ke 3,23 % a vykazuje spíše rostoucí tendenci.

Musí sazby opravdu vzrůst?

Dříve či později úrokové sazby hypotečních úvěrů nepochybně vzrostou. Nejprve porostou sazby fixované na delší dobu (3 a 5 let), následovat je budou variabilní sazby. Kdy k růstu dojde a jak bude prudký, závisí do značné míry na České národní bance.

ČNB zveřejnila predikci, podle které by mezibankovní sazba 3M PRIBOR (tedy tříměsíční úrokové sazby na českém mezibankovním trhu) měla v letošním roce v průměru poklesnout na 0,3 %, přičemž se dosud pohybuje na úrovni kolem 0,5 %. ČNB ovšem předpokládá její snížení v závěru roku k nule. “S prognózou České národní banky je konzistentní pokles krátkodobých tržních úrokových sazeb (3M PRIBOR) na nulovou úroveň ve zbytku letošního roku,“ uvedl k našemu dotazu ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

Pokud ke snížení sazeb dojde, a bude-li naplněna též predikce 3M PRIBOR na příští rok v průměru na 0,2 %, nemuselo by k růstu úrokových sazeb hypoték dojít – a naopak variabilní sazby by ještě poklesly.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *