EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Veronika Hejná

18. 03. 2021

1 komentář

Průzkum: Lidé nesouhlasí s dalšími úlevami pro dlužníky

 

Foto: Shutterstock
Podle nejnovějšího průzkumu agentury STEM/MARK většina lidí nesouhlasí se zkrácením procesu oddlužení. Hlavní odpovědnost za nesplácení dluhu nese dlužník, říkají čtyři z pěti Čechů. Poslanecká sněmovna by měla v brzké době pokračovat v projednávání vládního návrhu zákona, jímž má dojít k transpozici evropské směrnice o preventivní restrukturalizaci.  

Loading



 

Zkrácení oddlužení na tři roky

Vládní předloha počítá se zkrácením procesu oddlužení ze stávajících pěti let na tři roky pro všechny fyzické osoby, a to jak podnikatele, tak i spotřebitele. Směrnice však členským státům ukládá jen zkrácení podnikatelského oddlužení – to proto, že s podnikáním je zkrátka spojené určité riziko a někdy se stane, že to nevyjde.
O něco palčivější bude problém podnikatelských úpadků v současné situaci způsobené koronavirem. Spotřebitelské úpadky mohou mít různé příčiny, mezi nimi i nepřiměřenou spotřebu. Pokud pak dlužník nezaplatí řemeslníkovi, dodavateli nějakého zboží nebo jinému živnostníkovi, z věřitele se snadno stává dlužník. Podle experta na insolvenční právo Michala Žižlavského by takový přístup mohl vést k tomu, že si vyrobíme „obří továrnu na druhotnou platební neschopnost“.
Většina Čechů (82 procent) požadujete aby stát zajistil, že se věřitel dostane ke svým penězům. Neodpustitelné jsou podle lidí především dluhy na výživném, odměna za práci, ale i dluhy vzniklé třeba ze spotřebitelských úvěrů.
 

Dejme dlužníkům druhou šanci, kdo ale zaplatí dluhy?

Jak již dříve uvedl nynější prezident Exekutorské komory ČR Jan Mlynarčík, většina lidí si bezesporu druhou šanci zaslouží. Není ale vhodné debatu zúžit na téma délky oddlužení.

„Bavme se o tom, za jakých podmínek dojde k oddlužení, kolik to bude stát a kdo zaplatí neuhrazené dluhy,“ upozorňuje Jan Mlynarčík„Oddlužení by nemělo být nic automatického. Především insolvenční správci a soudy budou muset pečlivě posuzovat každý případ jednotlivě. Budou muset zjišťovat, jak tyto dluhy vznikly, jaká je míra osobní odpovědnosti každého dlužníka, a v neposlední řadě, jak bude případným oddlužením dotčen věřitel, který nedostane své peníze,“ zdůrazňuje Mlynarčík.

Proti zkrácení doby oddlužení jsou i lidé. Podle průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou asociaci věřitelů, který proběhl na přelomu února a března letošního roku na vzorku více než tisíce respondentů 79 procent občanů uvedlo, že s takovým zkrácením nesouhlasí. Pouhých 11 procent by bylo pro.

REKLAMA

„Průzkum jasně ukazuje, že většina lidí si stále myslí a trvá na tom, že dluhy se mají platit. Výsledky se prakticky neliší od průzkumu, který na toto téma STEM/MARK realizoval před dvěma lety, a to navzdory aktuální nelehké situaci. V odpouštění dluhů by lidé dnes dokonce byli ještě o něco přísnější,“ komentuje výsledky průzkumu prezident České asociace věřitelů Pavel Staněk.

Dlužník by měl splatit alespoň 80 procent 

Lidé by dlužníkovi odpustili zbytek dluhu, pokud by zaplatil přibližně 80 procent z dlužné částky. Celých 37 procent respondentů by požadovalo, aby dlužník splatil dluh celý. Jen 1 procento lidí by odpustilo dluh celý.

Zdroj: Průzkum STEM/MARK pro ČAV, údaje v %
Oddlužovací novela insolvenčního zákona s účinností v roce 2019 umožnila, aby se dlužník oddlužil i v případě, že po dobu pěti let bude hradit hotové výdaje a odměnu insolvenčního práce a stejnou částku splácet věřitelům, může se oddlužit i bez splacení minimální procentní výše z celkového dluhu. Rozhodnutí, zda bude dlužník po této době skutečně oddlužen, však leží na insolvenčním soudu. Ten především posoudí, zda dlužník vynaložil veškeré úsilí k plnému uspokojení věřitelů. 
Měsíční odměna insolvenčního správce činí 900 korun, resp. 1089 korun, pokud je insolvenční správce plátcem DPH. Při pětiletém oddlužení a s vynaložením veškerého úsilí pak postačí, když dlužník zaplatí přibližně částku 132 tisíc korun, bez ohledu na výši dluhů. Z toho pouhou polovinu získají věřitelé. V případě zkrácení oddlužení na tři roky by pak věřitelé v oddlužení získali dohromady přibližně čtyřicet tisíc.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024

Swiss Life Hypoindex duben 2024: ČNB dynamicky snižuje úrokové sazby, banky zatím jen kosmeticky

Očekávání se zcela nenaplnilo. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu sice o něco klesla, ale… Zatímco Česká národní banka snížila 20. března 2024 dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., sazby u hypoték následně zdaleka tak výrazně neklesly – v průměru o pouhých pět setin procentního bodu.

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jz

    18 března, 2021

    Hlavne bychom se meli vyvarovat extremum. Nekdy pred 20ti lety byla velka poptavka po tom, aby byla vetsi paka na dluzniky – a jako dusledek mame obri sedou ekonomiku a na tom stavu tratime a bude tratit vsichni. Asi nesouhlasim s tim, ze hlavni odpovednost za spalceni dluhu ma dluznik. Myslim, ze opdovednost je uplne stejna na obou stranach. Jako dodavatel zkratka nemuzu pocitat s tim, tak dostanu za vse zaplaceno (riziko musim zapocitat do ceny). U poskytovatelu pujcek je to jeste zjevnejsi – ti zapocitavaji riziko prijmo do uroku. Podstatne je, aby existoval bic na podvodniky – na ty kteri nesplaceji zamerne (pro takove by mel existovat verejny rejstrik, abychom vedeli na koho si davat pozor).

    Odpovědět