EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Průzkum: Střední třída investuje do bydlení a do dětí

 


 

 „Češi se středními příjmy jsou velmi uvážliví, pokud jde o založení rodiny. V průměru mají 1,47 dítěte na domácnost, tento podíl je nižší než u lidí s vysokými nebo naopak nižšími příjmy,“ uvádí Jan Chvojka, ředitel marketingu a komunikace UniCredit Bank. Mnozí v této příjmové skupině svým dětem spoří, nebo investují nejen do jejich vzdělání. Pro děti střední třída udělá takřka cokoli.

Úspory jim však většinou stále ještě leží na běžných a spořicích účtech, kde je ohrožuje inflace. Zatím se do větších nebo rizikovějších investic pouštět nechtějí.

Střední třída už se nebojí zadlužit

Ten tam je strach většiny lidí ze zadlužování. Vlastnit byt nebo dům je dnes již skoro samozřejmostí, proto si mnozí bez problémů berou hypotéku a zadlužují se na 30 let. Momentálně se ale hypoteční úvěr vyplatí leckdy víc než nájemní bydlení. Nákup nemovitosti také kupující vnímají jako dobrou investici do budoucnosti.

„Hypotéku splácí 13 % příslušníků střední třídy, zejména ji využívají rodiny s dětmi. Čím vyšší příjmy, tím vyšší pravděpodobnost čerpání hypotéky. Téměř podobný podíl středně příjmových domácností využilo v posledním roce spotřebitelské úvěry. Vlastnictví nemovitosti je vůbec nejtypičtějším znakem pro tuto cílovou skupinu,“ říká Dijana Hrastovič, ředitelka řízení retailového segmentu, UniCredit Bank.

V cizině to chodí jinak

V ostatních evropských zemích není vlastnictví nemovitosti zas tak běžné. Lidé se stěhují spíše kvůli práci, než aby na celý život zakotvili na jednom místě.

Například ve Velké Británii je koupě vlastního domu poměrně nákladná investice. Pro vlastníky nemovitostí se vžilo pojmenování „landlords“, který odráží společenský status s tím spojený. Menší zahrada a bazén jako dostupný luxus jsou výhodou. Stále sice platí, že střední třída žije hlavně ve velkých městech nad 20 tisíc obyvatel, ale  v posledních deseti letech se přesouvá i do malých měst a na venkov, nejčastěji do satelitní zástavby v blízkosti velkých měst.

O průzkumu
nalýza se zaměřila na život lidí se středními příjmy, skupiny C1 a C2 dle sociodemografické klasifikace, do které spadají například zástupci nižšího a středního managementu, úředníci ve státních službách nebo ve finančním sektoru, vlastníci malých firem či úspěšní živnostníci, vysoce kvalifikovaní manuální pracovnici. V Česku do této střední příjmové skupiny patří přibližně 3,5 milionu osob, tvoří 39 % české populace.

Hlavním zdrojem informací byl kontinuální celoroční výzkum MML-TGI zaměřený na finanční, spotřební a mediální chování a životní styl české populace, který realizuje společnost Median a kterého se zúčastnilo více než 15 000 respondentů.

Další zdroje informací použité v průzkumu jsou Český statistický úřad, Eurostat, OECD, MFČR, MMR, MPSV, vlastní data a výpočty UniCredit Bank a další.

Zdroj: UniCredit Bank

 

 

 

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *