EUR 25.145

USD 23.453

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.145

USD 23.453

Regulace ČNB loni povzbudila trh. Banky sjednaly hypotéky za 220 miliard korun

 

Očekávané ochlazení hypotečního trhu v loňském roce nepřišlo. Hypoteční trh povzbudila regulace ČNB. Objem sjednaných hypoték za celý rok činil podle odhadů Hypoteční banky 220 miliard korun. Výraznější pokles čeká hypoteční trh až v letošním roce.

Loading



 


Na vývoji hypotečního trhu se loni podepsala především Česká národní banka (ČNB), která postupně zvyšovala úrokové sazby a dále zpřísňovala pravidla poskytování hypoték. Objem hypotečních úvěrů dosáhl v loňském roce podle odhadů Hypoteční banky 220,3 miliardy korun. To představuje ve srovnání s rekordním rokem 2017 či 2016 pokles o šest miliard korun.

Regulace ČNB pomohla trhu k lepším výsledkům

Regulace ČNB vedly k nárůstu objemů poskytnutých hypoték především ve třetím čtvrtletí loňského roku. „Téměř po celý rok jsme mohli pozorovat minimální meziměsíční odchylky v objemu uzavřených hypotečních úvěrů. K významné změně však došlo v průběhu srpna a září, kdy před začátkem platnosti regulací ze strany ČNB došlo k výraznému nárůstu zájmu o hypotéky. Lidé, kteří v tuto chvíli přemýšleli o koupi nemovitosti, často urychlili své rozhodování a uzavřeli půjčku, dokud na ni mohli dosáhnout,“ uvedl generální ředitel Hypoteční banky Jiří Feix.
Rekordních výsledků dosáhly hypoteční banky i v říjnu. Hypoteční trh tak dohnal více než desetiprocentní pokles z prvního pololetí. Mírné ochlazení přišlo až v listopadu, kdy podle Fincentrum Hypoindexu byly sjednány hypotéky za téměř 19,5 miliardy korun.
„Naše interní data ukázala, že zavedení říjnových omezení dopadlo na více než 10 procent žadatelů o hypotéku,“ doplňuje Jiří Feix. Hypoteční banka proto odhaduje, že v prosinci došlo k poklesu objemu hypoték až na 16,8 miliardy korun.
Podle našeho odhadu banky zapojené do Fincentrum Hypoindexu sjednaly hypoteční úvěry za celý loňský rok v objemu 215 miliard korun. Oproti odhadům Hypoteční banky jsou totiž prosincové odhady Fincentrum Hypoindexu s 12 miliardami korun skromnější.
Připočítáme-li k objemu hypotečních úvěrů i úvěry ze stavebního spoření, bylo v loňském roce podle odhadů Hypoteční banky financováno bydlení v celkovém objemu 295 miliard korun. Historicky rekordnímu výsledku pomohly stavební spořitelny, které za loňský rok sjednaly úvěry na bydlení ze stavebního spoření za 75 miliard korun.

Sazby nepřekročily tříprocentní hranici

Hypoteční banka zveřejnila i odhady vývoje průměrné úrokové sazby. Ta podle ukazatele Fincentrum Hypoindex dosáhla v listopadu 2,78 procenta. V prosinci se ale podle odhadu Hypoteční banky nedostala za hranici tří procent a na konci roku se pohybovala na hranici 2,9 procenta.

Rok 2019: Objem hypoték klesne, vývoj sazeb je nejistý

Říjnová omezení hypotečních úvěrů na trh zatím nedopadla v plné míře, naplno by se měla projevit až v letošním roce. „Předpokládáme, že dopad regulací ČNB bude možné zhodnotit nejdříve až v polovině letošního roku, kdy se situace na trhu ustálí,“ míní Jiří Feix.
Podle odhadů Hypoteční banky by měl hypoteční trh klesnout o 10 až 15 procent. Celkový objem poskytnutých hypotečních úvěrů by se měl pohybovat kolem 200 miliard korun. Klesnout by měly nejen objemy hypotečních úvěrů, ale také úvěrů ze stavebního spoření.
Odhadnout vývoj úrokových sazeb v letošním roce je podle Jiřího Feixe mnohem těžší než v loňském roce. „Pokud sazby porostou, bude růst mírnější než v loňském roce. Možná je ale i stagnace či pokles,“ uvedl Jiří Feix s tím, že je situace na hypotečním trhu nepřehledná. Vzhledem k velmi silnému konkurenčnímu boji, který na hypotečním trhu probíhá, se skokového nárůstu hypotečních sazeb zřejmě obávat nemusíme.

Hypoteční jednička snižuje sazby

Hypoteční banka se přesto rozhodla na krátkou dobu snížit úrokové sazby u hypoték a oslavit tak své jedenáctileté působení na trhu v pozici hypoteční jedničky. Od 11. ledna sníží po dobu 11 pracovních dní úrokovou sazbu u hypoték o 0,11 procentního bodu. Do 25. ledna tak bude možné získat například hypotéku s fixací na pět let do 80 procent hodnoty nemovitosti (LTV) za 3,28 procenta.
Kromě Hypoteční banky přišla s akční nabídkou ještě UniCredit Bank, která od 10. ledna snížila úrokové sazby o 0,3 procentního bodu na 2,59 procenta u hypoték s LTV do 80 procent a fixací na jeden až deset let. Hypotéky s LTV od 81 do 90 procent zlevnila na 3,39 procenta. Podmínkou výhodnějších sazeb je sjednání jednorázového pojištění schopnosti splácet a u desetileté fixace i sjednání měsíčního pojištění schopnosti splácet.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *