EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Růst cen bytů se nezastaví ani v příštím roce

 

Praha schválila strategický plán rozvoje města. Do roku 2030 by se vzhledem k rostoucímu počtu obyvatel mělo stavět alespoň 5,5 tisíce bytů ročně. Plán je ale jedna věc a realizace druhá. Bytová výstavby zatím žije z minulosti. V příštích letech by mohlo být všechno jinak. Ceny bytů ale porostou dál.

Loading



 


Letos se za prvních devět měsíců v Praze prodalo více než 4 800 nových bytů. V celém letošním roce by měl počet prodaných bytů dosáhnout 6 500, což představuje meziroční nárůst o pět procent. Objem trhu letos vzroste z loňských 22 miliard korun dokonce na 30 miliard korun. Svého majitele nacházejí dokonce i neprodejné ležáky, jejichž nabídka klesla ke konci třetího čtvrtletí oproti prvnímu čtvrtletí z 973 na 469.
Zásoba dokončených bytů se ale tenčí a výstavba vázne. Společná analýza Central Group, Trigemy a Skanska Reality ukázala, že se nabídka nových bytů v průběhu letošního roku snížila o 22 procent na 4300 bytů. Počet zahájených bytů v bytových domech klesl za prvních deset měsíců z loňských 3129 o více než 70 procent na 875.

Praha stavby nepovoluje

Pražské úřady vydaly do konce září stavební povolení pro 862 nových bytů. Při zachování stejného tempa by do konce roku jejich počet měl vzrůst na pouhých 1200. Vzhledem k tomu, že příprava a realizace průměrného rezidenčního projektu se za poslední dva roky prodloužila z osmi na deset let, je zlepšení situace zřejmě v nedohlednu.
Graf 1: Vývoj počtu zahájených a prodaných bytů
byty
Zdroj: Central Group, ČSÚ
Přípravu staveb navíc protahuje zdlouhavý proces získávání všech potřebných razítek pro povolení stavby. V České republice je průměrná lhůta u menších staveb 247 dní. Česko tak patří k zemím s nejdelším povolovacím procesem staveb na světě. Nedávná studie Světové banky zařadila povolovací proces staveb České republiky až na 130. místo ze 189 hodnocených zemí světa.
„Už léta realitní odborníci, zástupci stavebních firem, developerů, představitelů Hospodářské komory, ekonomů a v nedávné době i Světová banka upozorňují na to, že proces povolování staveb v Česku je nesmyslně složitý a dlouhý,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva Ekospol, a dodává: „Liknavost úředníků a nedodržování stanovených lhůt je vedle složitosti samotného procesu hlavní příčinou současné paralýzy českého stavebnictví.“ Řešením je zjednodušení povolovacího procesu a nastavení závazných schvalovacích lhůt pro úředníky.
„Pro dosažení změny je třeba politická podpora, úprava legislativy a změna v přístupu ze strany úřadů. Praha je bohužel po posledních volbách politicky paralyzovaná. Snaha primátorky Krnáčové o řešení situace a její podpora pozitivnímu rozvoji je zásadně brzděna některými extremistickými členy Strany zelených, která má v gesci územní rozvoj Prahy,“ říká šéf Central Group Dušan Kunovský a dodává: „Totální paralýza jakéhokoli rozvoje města by ale přeci neměla být politickým programem. Vždy v historii platilo, že zastavením rozvoje začíná velký úpadek.“
Praha si přitom nachala vypracovat strategický plán rozvoje města do roku 2030, podle kterého je: „do roku 2030 nezbytné stavět 5,5 tisíce bytů ročně. Ale pokud bude město prosperovat, je žádoucí stavět šest tisíc bytů ročně.“ V metropoli by mělo v roce 2030 stát přibližně o 90 tisíc bytů více než nyní, tedy 700 tisíc bytů. Počet vydaných stavebních povolení ale zatím realizaci plánu nenasvědčuje.

Ceny rostou a růst budou

Nepoměr mezi vydanými stavebními povoleními a počtem prodaných nových bytů se navíc podepisuje na jejich cenách. Za uplynulý rok vzrostly ceny nových bytů o 19 procent. Pražský byt tak přijde v průměru na 4,8 milionu korun, tedy na 69 500 korun za metr čtvereční.
Růst cen se vzhledem k tenčící se zásobě a vysoké poptávce zřejmě nezastaví ani v příštím roce. Poptávku ale mohou ovlivnit omezení České národní banky a zbrusu nový zákon o spotřebitelském úvěru, který již během prvních dnů prosince přiměl téměř všechny velké banky zdražit hypoteční úvěry o 0,5 procentního bodu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *