EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Stavební spoření slaví 25 let. Od svého vzniku stavební spořitelny uzavřely 16,3 milionu smluv

 

Stavební spoření v České republice vzniklo v roce 1993. Za dobu existence klienti tuzemských stavebních spořitelen uzavřeli zhruba 16,3 milionu smluv a získali 2,4 milionu úvěrů v celkovém objemu přibližně 850 miliard korun. Uvedla to Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS).

Loading



 


Stavební spoření bude mít v České republice významné výročí. Přesně před 25 lety, 1. dubna, nabyl účinnosti zákon o stavebním spoření.
Úvěry nabízené stavebními spořitelnami byly od začátku úročeny podstatně výhodnějšími sazbami, než které nabízely jiné finanční instituce,“ řekl Jan Jeníček, předseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny.
Rozjezd stavebního spoření nebyl špatný. Ke konci roku 1993 evidovaly české stavební spořitelny 220 tisíc smluv o stavebním spoření. O dva roky později to byl již jeden milion smluv. Za dalších devět let už bylo uzavřeno deset milionů smluv o stavební spoření. První úvěry si lidé sjednali v roce 1995. O 10 let později už jich bylo přes milión a roku 2012 milióny dva.
Pozdější začátek úvěrování není náhodný – stavební spořitelny půjčují pouze reálné peníze. Musely tedy nejprve získat vklady od klientů, kteří spořili, až poté je mohly začít půjčovat,“ uvedl tajemník AČSS Jiří Šedivý.

Hypotéky se v ČR začaly poskytovat později

Bydlení se financovalo hlavně úvěry ze stavebního spoření, ale také hypotečními úvěry. V letech 1995 až 1997 dala ČNB povolení k zahájení hypotečního úvěrování většině významných bank. Úrokové sazby se ale tehdy pohybovaly kolem 15 procent. První spořitelnou u nás byla AR stavební spořitelna, dnešní Raiffeisen stavební spořitelna.
Tuzemský bytový fond byl po 40 letech socialismu silně podinvestován. Podle tehdejších odhadů chybělo k jeho prosté obnově asi 400 miliard korun. Stavební spoření naštěstí začalo velmi rychle pumpovat do bydlení potřebné prostředky. Do rekonstrukcí a modernizací to byl za 25 let víc než jeden milion úvěrů v objemu 225 miliard korun,“ uvedl tajemník asociace Jiří Šedivý. Další peníze směřovaly na pořízení nemovitostí nebo na další bytové účely.

Inspirace v Německu

Vznik stavebního spoření v České republice umožnilo přijetí zákona o stavebním spoření. Právní úprava tehdy čerpala inspiraci v Německu a Rakousku, kde má tato forma více než 70letou tradici. Hlavním cílem stavebního spoření je shromažďovat finanční prostředky na podporu financování bytových potřeb.
Přijetí stavebního spoření se Česko inspirovalo především v Německu. „Právě tam velmi rychle a efektivně posloužilo k obnově bytového fondu po druhé světové válce. Podobné to bylo také v Rakousku,“ vysvětlil Šedivý.
Stavební spoření je cyklický produkt, kde stavební spořitelny nejprve získávají nové spořicí klienty a poté vklady klientů rozpůjčovávají. Protože mají spořitelny velký přebytek vkladů nad úvěry, loni se zaměřily především na úvěrování. To vedlo k meziročnímu nárůstu nových úvěrů o 20 %, spořitelny rozpůjčovaly téměř 60 miliard korun,“ uvedl Tomáš Korfroň, tiskový mluvčí ČMSS.

Letos stavební spořitelny vidí potenciál v refinancování

Asi 150 tisíc majitelů hypoték bude v roce 2018 řešit refinancování hypotečního úvěru. V úvahu lidé berou i úvěry ze stavebního spoření. „Minimálně polovina z těchto lidí bude zvažovat, jestli nemají vyměnit banku a převést hypotéku do jiné instituce. Zhruba třetina lidí pak doopravdy financující společnost vymění, často přitom přejdou do stavební spořitelny,“ řekl předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Zajímavosti o rezidenčních hypotékách v USA, část 4.: Obrácená hypotéka

Získání finančních prostředků pomocí tzv. obrácené hypotéky je v USA na rozdíl od české „americké“ hypotéky možné i když ještě klasická hypotéka nebyla úplně splacena a na nemovitosti stále vázne hypoteční zástava. Obrácená hypotéka se stává zajímavým finančním produktem zvláště v období, kdy tržní cena nemovitosti roste a podíl ještě nesplacené klasické hypotéky na tržní ceně nemovitosti […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *