EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Petr Zámečník

27. 02. 2018

0 komentářů

Inflace roste… vyplatí se ještě stavební spoření?

 

Stavební spoření je vysoce bezpečný produkt nabízející stabilní zhodnocení a státní příspěvek. Vyplatí se ale i při rostoucí inflaci?

Loading



 


Stavební spořitelny musely snížit úrokové sazby z vkladů stejně jako všechny ostatní banky. Inflace ale byla extrémně nízká, a tak i nízko úročené vklady mohly reálně vydělávat. České národní bance (ČNB) se měnovou politikou podařilo inflaci rozhýbat. Průměrná inflace za rok 2017 dosáhla na 2,5 % a ceny pokračují v růstu i v letošním roce.
Úroky z vkladů na spořicích účtech začínají alespoň u některých bank ožívat. Stavební spořitelny se ale zatím drží zkrátka. Vyplatí se uzavřít stavební spoření nyní, nebo je vhodnější ještě nějaký čas počkat?
Výnos stavebního spoření je složen z úroku, případných bonusů a státního příspěvku. Naopak je snížen o poplatky (zejména za uzavření a vedení smlouvy). A úrok u stavebních spořitelen je tak nízký, že spořitelny raději uvádějí maximální „efektivní úrok“, který je nadopován státním příspěvkem. Jen s ním se zhodnocení po uhrazení nákladů účtu vyšplhá nad inflaci.

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS, Liška)

Liška nabízí do 31. března 2018 uzavření smlouvy o stavebním spoření s cílovou částkou 200 tis. Kč pro děti a mladé do 26 let bez poplatku za uzavření smlouvy. Ten je standardně ve výši 1 % z cílové částky a mladí ho hradí pouze z cílové částky nad 200 tis. Kč.
V tomto případě se jedná skutečně o slevu z poplatku. Dříve ČMSS hojně využívala systém, kdy požadovala poplatek uhradit a následně ho celý či z části vrátila zpět na účet stavebního spoření.
Při využití akce „Dítě“ uvádí Liška efektivní zhodnocení až 3,5 % ročně po dobu 6 let. Do výpočtu zahrnuje přiznanou prémii, státní příspěvky a úrokový bonus za 6 let spoření a naopak odečítá poplatky spojené se stavebním spořením. Jediné, co zahrnuto není, je daň z příjmů z úroků, která činí 15 % a efektivní úrok o něco sníží.
U ostatních smluv ČMSS uvádí efektivní úrok až 3,4 % ročně. Odpuštění poplatku za uzavření smlouvy tak při optimálním spoření znamená přilepšení klientovi o 0,1 procentního bodu k výnosu.
Přehled úrokových sazeb bude klient na stránkách hledat marně. Stále ale platí, že klient může získat vyšší zhodnocení, pokud pravidelně spoří po dobu 6, resp. 9 let.

Modrá pyramida (MPSS)

Modrá pyramida u svého Moudrého spoření uvádí efektivní zhodnocení 3,37 % při pravidelné roční úložce 20 tis. Kč se započítáním státního příspěvku i odečtení veškerých poplatků. U spoření Mopísek pro děti do 10 let (a pro seniory nad 55 let věku) efektivní zhodnocení díky nulové úhradě za uzavření smlouvy roste dle spořitelny na 3,76 %. Limitem je cílová částka 150 tis. Kč, resp. 200 tis. Kč pro seniory.
U spoření Mopy Junior MPSS efektivní zhodnocení neuvádí. Mladí lidé od 11 do 21 let nicméně získají slevu na poplatku ve výši 50 % až do cílové částky 150 000 Kč.
MPSS představuje výjimku, která odkazuje ze svých stránek i úrokový lístek. Z něj se klient dozví, že základní sazba činí 0,5 % a k ní může získat dalších 0,5 % do naspořené sumy 300 tis. Kč, pokud ročně naspoří alespoň 6 % cílové částky. Tato možnost platí pro všechny tarify.

Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS)

RSTS na svých stránkách uvádí efektivní zhodnocení až 3,6 % ročně. Blíže ale nespecifikuje, jak k dané částce dospěla. Uvádí nicméně u spořicího tarifu „garantovaný úrok“ 1 % ročně a u úvěrového tarifu 0,1 % ročně.
Při uzavírání smlouvy o stavebním spoření může klient u RSTS ušetřit až 50 % poplatku za uzavření v případě, kdy smlouvu sjedná přes internet. V úvodním formuláři, kam klient vepisuje veškeré své údaje, ale není možné zvolit mezi úvěrovým a spořicím tarifem, a také se nedozví, s jakou úrokovou sazbou se chystá smlouvu uzavřít…
Pro klienty, kteří do 31. 3. 2018 podají žádost o úvěr HYPOsplátka, připravila spořitelna možnost získání prémie 4 000 Kč, pokud včas začnou úvěr čerpat a ke smlouvě přiloží správný voucher. Prémii ale klient nezíská celou – 15 % z ní si vezme stát formou daně z příjmů.

Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS, Buřinka)

Buřinka uvádí efektivní zhodnocení až 3,4 %. Ani ona neuvádí, co do částky zahrnuje a co nikoli.
Při uzavření smlouvy online má možnost klient získat slevu až 3 505 Kč, neboť místo 1 % z cílové částky zaplatí vždy 495 Kč. Klient se sice dozví, kolik uspoří, ale opět chybí informace o výši úrokové sazby i při úvodních informacích k uzavření smlouvy.
Jako bonus může klient SSČS získat slevu od některého ze smluvních partnerů spořitelny, mezi nimiž jsou dodavatelé téměř všeho, co je potřeba k rekonstrukci či výstavbě bydlení.

REKLAMA

Wüstenrot – stavební spořitelna (WSTS)

WSTS uvádí u svého stavebního spoření ProSpoření efektivní zhodnocení až 3,95 %. Co efektivní zhodnocení zahrnuje a co naopak ne, spořitelna neuvádí.
Zároveň k efektivní sazbě Wüstenrot přikládá i úročení, které činí 0,5 % s možností získání bonusu dalších 0,7 %, pokud klient ročně spoří v rozmezí od 6 % do 9 % cílové částky a neuzavře smlouvu o úvěru. Smlouva ale nesmí být předčasně ukončena – a to ani z důvodu exekuce.
Děti a mladí do 24 let mohou získat bonus 3 000 Kč v programu Wüstenrot Kamarád+, pokud uzavřou smlouvu na 300 000 Kč a do 4 měsíců vloží alespoň 3 000 Kč. U programu Wüstenrot Kamarád jsou podmínky obdobné, jen cílová částka činí 150 000 Kč a nutné je vložit 1 500 Kč na získání slevy na poplatku 1 500 Kč. U obou programů WSTS uvádí efektivní zhodnocení také až 3,95 %…

Vyplatí se stavební spoření?

Stavební spořitelny uvádějí efektivní zhodnocení při spoření od 3,37 % do 3,95 %. Při inflaci 2,5 % ročně tak přinese reálný výnos až od 0,87 % do 1,45 %. Toho ale klient dosáhne pouze při splnění veškerých podmínek pro zvýhodnění a bonusy smluv – a navíc při optimálním průběhu spoření.
Hlavní díl zhodnocení představuje státní příspěvek. Ten je ale připisován pouze z nových vkladů. Jeho relativní váha tak s postupem času klesá. Smlouvu je proto optimální využívat 6 let. Po překročení této doby efektivní zhodnocení klesá.
Pro klienty vyžadující vysokou míru jistoty je stavební spoření jedno z nejlepších řešení uložení prostředků. Pokud je ale klient ochoten částečné riziko přijmout, nabízí se lepší formy zhodnocení peněz na srovnatelnou dobu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *