EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Stavební spořitelny půjčují o sto šest, zájem o spoření ale klesá

 

Úvěrovým obchodům stavebních spořitelen se stále daří. Za prvních pět měsíců vzrostl objem poskytnutých úvěrů oproti loňskému roku o 32 procent. Zájem o nové smlouvy však upadá. Počet nových smluv poklesl o 26 procent. Stavební spořitelny se ale o budoucnost nestrachují.

Loading



 


Úvěry stavebních spořitelen se v posledních době dostávají do popředí. Nahrávají jim především stále nízké úrokové sazby i omezení hypotečních úvěrů ze strany České národní banky (ČNB). Přestože podle údajů ministerstva financí poklesl počet úvěrů (ze stavebního spoření i překlenovacích) v prvním čtvrtletí oproti konci roku 2016 o 13 tisíc na 637 tisíc úvěrů, celkový objem úvěrů zůstal na stejné úrovni 240,6 miliard korun.
Podle údajů ČTK poskytly stavební spořitelny od ledna a do května letošního roku o 32 procent úvěrů více než před rokem. Napomohly tomu i úrokové sazby spořitelen, jejichž průměr u zajištěných úvěrů na bydlení klesl podle dat ČNB dokonce pod úroveň průměru sazeb hypoték.

Spoření zaostává

Na druhou stranu se spořitelnám stále nedaří získávat nové klienty, nových smluv ubývá kontinuálně již od roku 2003. V prvním čtvrtletí 2017 uzavřely stavební spořitelny podle údajů ministerstva financí 85 602 nových smluv o stavebním spoření, což představuje pokles oproti prvním třem měsícům loňského roku o 33 tisíc smluv, tedy o 28 procent.
Cílová částka však v průměru vzrostla v prvních třech měsících o 55 tisíc korun (o 16 procent) na 406 tisíc korun. Růst cílové částky ukazuje, že si klienti hodlají naspořit či půjčit na bydlení více než ve stejném období loňského roku.
Za prvních pět měsíců zaznamenaly spořitelny pokles nových smluv o stavebním spoření podle údajů ČTK o 25,9 procenta. Objem cílových částek nových smluv včetně navýšení činil 60,3 miliard korun.

Stavební spoření prochází cykly

Zájem o úvěry stavebních spořitelen by měl v letošním roce pokračovat. V loňském roce se stavebním spořitelnám podařilo prolomit padesáti miliardovou hranici nově poskytnutých úvěrů. Letošní rok by podle stavebních spořitelen neměl být jiný. Spořitelny by měly poskytnout nové úvěry opět za více než 50 miliard korun.
Obavy z nedostatku vkladů stavební spořitelny nemají. Přestože se spořitelny stále zaměřují především na úvěry, počet smluv by měl podle předsedy představenstva Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) Vladimír Staňury v letošním roce zůstat na úrovni roku 2016, případně jen mírně klesnout.
„V souladu s novou regulací hypotečního trhu lze očekávat zvýšení poptávky po stavebním spoření. To totiž nabízí ideální způsob pro vytvoření potřebné rezervy vlastních finančních prostředků nezbytných při koupi nemovitosti,“ říká Jiří Klos, manažer vývoje bankovních produktů Wüstenrot.
Stavební spořitelny poskytují úvěry ze získaných vkladů. Pokles počtu nových smluv pod 3,3 milionu a naspořené částky na necelých 361 miliard korun není zatím nijak dramatický. Podle Vladimíra Staňury se jedná o standardní cyklický pohyb. Poměr objemu úvěrů k naspořené částce všech stavebních spořitelen v prvním čtvrtletí 2017 činil 66,8 procenta, což je oproti roku 2016 nárůst o 0,4 procentního bodu. Celosvětově je přitom za velmi dobrý poměr považováno rozmezí od 60 do 80 procent.
Hlavu si stavební spořitelny nelámou ani se splácením úvěrů, přestože Češi splácí hypotéky lépe než úvěry ze stavebního spoření. Podíl problémových hypoték klesl ke konci března na 1,9 procenta z loňských dvou procent. V roce 2014 to bylo ještě 3,1 procenta. Naproti tomu podíl úvěrů ze stavebního spoření v selhání sice překračuje čtyři procenta, avšak je dlouhodobě stabilní.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Vláda diskutuje zrušení podpory stavebního spoření. Podle AČSS by to na obyvatelstvo mělo velmi nepříjemné dopady

Stavební spoření je v Česku velmi oblíbeným finančním produktem. Aktuálně jej využívají více než tři miliony klientů. Nyní je v rámci hledání úspor ve státním rozpočtu vážným kandidátem na „odstřel“. Zeptali jsme se proto tajemníka Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) Jiřího Šedivého, jaké dopady by mělo zrušení státní podpory po 30 letech na stavební spoření.

Text: Milan Vodička

Foto: AČSS

17. 08. 2022

Budou přibývat rekonstrukce a opravy nemovitostí

Foto: Shutterstock Hlad po investicích do vlastního bydlení na jedné straně a hledání bezpečného přístavu pro úspory na straně druhé – to jsou důvody růstu zájmu o úvěry od stavebních spořitelen i o samotné stavební spoření. Shodují se na tom generální ředitelé stavebních spořitelen. A objevuje se i další výrazný fenomén – rekonstrukce.

Text: Milan Vodička

01. 06. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *