EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Stavebnictví pookřává. Hlad po bytech je stále velký

 

Stavebnictví se v červnu dařilo. Po květnové propadu jsou tak výsledky celkem příznivé. A to i v bytové výstavbě.  Během prvního pololetí letošního roku se postavilo 5 991 bytů v bytových domech, což je nejvyšší číslo za stejné období od roku 2008. Před 11 lety byla od začátku ledna do konce června zahájena stavba 7365 bytů.

Loading



 


V červnu vzrostla celková stavební produkce, orientační hodnota stavebních povolení i počty zahájených a dokončených bytů. Naopak objem nových zakázek za druhé čtvrtletí meziročně pokles, a to především vlivem vysoké srovnávací základny. Hodnota nových zakázek byla v loňském druhém čtvrtletí nejvyšší za posledních 10 let,“ okomentovala aktuální výsledky Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.
Meziročně počet zahájených bytů vzrostl o 8,3 procenta a dosáhl hodnoty 2 850 bytů. V rodinných domech však došlo k poklesu počtu bytů o 2,4 procenta. Na druhou stranu v bytových domech byl zaznamenán růst počtu zahájených bytů o 51 procent.
Jenže bytovou výstavbu táhnou hlavně regiony. Výstavba v Praze stále zaostává. Během června se v Praze začalo v bytových domech stavět jen 206 bytů, což je podle odborníků hluboce pod poptávkou i zdravým růstem města.
Stavební produkce by mohla růst i výrazněji, neboť poptávka je silná. Umocňuje ji čerpání peněz z fondů EU, které z důvodu blížícího se konce programového období pro léta 2014 až 2020 zesiluje,“ doplňuje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.
Kovanda dále upozorňuje, že Evropské peníze zhusta míří právě na stavební projekty, jenže silná poptávka po stavební výrobě však naráží na omezení nabídkové strany. Ta je podle Kovandy nedostatkem kapacit typu vhodné pracovní síly či materiálního vybavení. Právě to způsobí, že letošní růst stavebnictví zaostane za růstem loňským.
Od začátku roku se v hlavním městě v bytových i rodinných domech začalo stavět celkem 2457 nových bytů, z toho jen v bytových domech 1990. Prvenství v tomto ohledu s výrazným náskokem udržuje Středočeský kraj se 3278 zahájenými byty. Praze na záda dýchá také Jihomoravský kraj se 2448 zahájenými byty. Hlavní město tak jen horko těžko udržuje medailové pozice, přestože ještě pár let zpátky Praha v bytové výstavbě s přehledem dominovala,“ dodal Evžen Korec, generální ředitel Ekospol.
Za červen stavební úřady vydaly 7 390 stavebních povolení, což je meziročně o 4,2 procenta více. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 39,5 miliard korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2018 vzrostla o 22,4 procenta.
Počet zaměstnanců ve stavebnictví vzrostl jen mírně, avšak jejich platy rostou. Podle ČSÚ průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v červnu 2019 meziročně vzrostla o 5,5 %.
Růst ve stavebnictví je podpořen dostatkem zakázek, sektor ale naráží na nedostatek kapacit, přičemž nejvíce se projevuje nedostatek pracovní síly. A tak přesto, že poptávka po stavebních pracích je stále silná, neočekáváme, že by stavební sektor zopakoval svůj úspěch z minulého roku. Tehdy si připsal téměř 10 procenta, letos ale přidá necelá čtyři procenta,“ uzavírá Monika Junicke z Komerční banky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *