EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Vratislav Květ

27. 11. 2012

1 komentář

Stavíte? Nepodceňte stavební dozor

 


 

Každý, kdo se zabývá myšlenkou na výstavbu nějakého objektu či rekonstrukci nebo modernizaci, se musí seznámit se základním předpisem – zákonem č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (dále jen stavební zákon).

Není-li stavebník odborníkem v investiční oblasti, může narazit na řadu úskalí, a to jak ve fázi přípravy stavby, tak ve fázi realizace stavby, tj. vlastním postupem prací na stavbě. Stavebníkem je ten, kdo žádá ve správním řízení o povolení stavby. Co stavebníka čeká ve fázi realizační?

Stavební zákon ukládá stavebníkovi povinnost zajistit funkci „stavebního dozoru“. Tuto funkci může zastávat pouze osoba mající k této činnosti autorizaci dle zákona č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. V případě, že stavebník sám má toto oprávnění, může si tuto činnost zajišťovat sám.

Stavební (technický) dozor musí být z hlediska stavebního zákona povinně zajištěn u všech staveb, a to buď prováděných pouze na ohlášení stavebnímu úřadu (§ 104), nebo povolením stavebního úřadu a to formou vydání stavebního povolení (§ 115). Pouze u staveb, které nevyžadují stavební povolení ani ohlášení (§ 103), není stavební dozor nutný.

Osoba vykonávající stavební dozor zajišťuje tyto základní činnosti:

REKLAMA

  • Kontroluje průběžně postup všech stavebních prací z technického hlediska v souladu se schválenou dokumentací stavby a stavebním povolením (tj. dodržováním použitých materiálů, technologického postupu prací, kvality prací atd.).
  • Kontroluje průběžně postup stavebních prací z hlediska časového, tj. dle dohodnutého termínu plnění ve smlouvě mezi stavebníkem a zhotovitelem.
  • Zajišťuje koordinaci prací vícero zhotovitelů.
  • Spolupracuje s projektantem stavby.
  • Dbá dodržování bezpečnostních, požárních a hygienických předpisů.
  • Odsouhlasuje zhotoviteli průběžně věcné i finanční plnění dle položkového rozpočtu (kontrola výměr prostavěnosti).
  • Vede stavební deník.
  • Dbá na odstranění případných závad při provádění stavby a případně o závadách informuje stavební úřad.
  • Zúčastňuje se všech kontrol v průběhu stavby až po kolaudační řízení.

Kromě výše uvedeného osoba stavebního dozoru spolu se stavebníkem odpovídá:

  • za předání staveniště zhotoviteli před zahájením stavebních prací,
  • za soulad prostorové polohy stavby s ověřenou dokumentací stavby,
  • za souhlas s více nebo méněpracemi (Víceprací se rozumí práce za činnosti, které nejsou obsaženy v položkovém rozpočtu. Méněprací se rozumí, jestliže některé činnosti uvedené v položkovém rozpočtu z technických důvodů odpadnou. Vícepracemi se zvyšuje cena provedených prací, u méněprací se cena snižuje.),
  • za plnění závěrů kontrol v průběhu stavby,
  • za účast na kolaudačním řízení se stavebním úřadem a orgány státní správy.

Kvalitním stavebním dozorem je stavebník, zejména pokud staví svépomocí a není odborně erudovaný, ušetřen mnoha problémů, protože osoba vykonávající stavební dozor je znalá předpisů vztahujících se k investiční výstavbě, je garantem kvality provedených prací, termínu plnění a ceny díla. Je tedy jakousi pojistkou stavebníkovi při výstavbě.

Tak jako na stavební práce je sjednána mezi zhotovitelem a stavebníkem smlouva, tak rovněž stavebník musí uzavřít smlouvu mezi jím a autorizovaným inženýrem nebo technikem na výkon stavebního (technického) dozoru. V této smlouvě se dohodne předmět plnění, tj. rozsah požadovaných činností, cena a termín plnění. Podle rozsahu požadovaných činností se pak stanoví cena dohodou a to buď procentem z rozpočtových nákladů stavby, nebo hodinovou sazbou. V této ceně jsou již započítány veškeré režie, cestovní náklady a ostatní náklady.

Na stavebníkovi vždy zůstává volba vhodného zhotovitele i stavebního dozoru. Mějme však na paměti, že kritériu výběru zhotovitele i stavebního dozoru nemusí být jen nejnižší cena.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Stavební povolení

Kdy musíte zažádat o stavební povolení?

Stavební povolení je dokument, který potřebujete mít vystaven od státu při výstavbě či stavební úpravě nemovitosti. Stavební povolení nepotřebujete pro veškeré stavební úpravy, může vám stačit jen ohlášení nebo je možné dané úpravy provádět i bez ohlášení. Jaké jsou podmínky pro stavební povolení a pro stavební úpravy v Česku?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

14. 11. 2023

Udržitelné stavebnictví? Budoucnost je v podhoubí

Podhoubí je materiál, ze kterého se dá vyrobit plno věcí. Například květináče, akustické panely nebo různé obaly. Mycelium neboli podhoubí však v sobě skýtá další možnosti. Například pro obor udržitelného stavebnictví.

Text: Monika Lukešová

18. 05. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • j

    11 prosince, 2013

    Tak pozor, informace jsou zcestné.

    „Pouze u staveb, které nevyžadují stavební povolení ani ohlášení (§ 103), není stavební dozor nutný.“ Toto není pravda, viz §160 odst. 4.

    Odpovědět