EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Úvěrový byznys stavebních spořitelen skřípe

 

Stavebním spořitelnám se v letošním roce na poli úvěrů příliš nedaří. O poznání lepší výsledky mají stavební spořitelny ve sjednávání nových smluv. Na co stavební spořitelny lákají, když jejich úvěrový byznys brzdí?

Loading



 


Během prvních čtyřech měsíců poskytly podle údajů ČTK stavební spořitelny úvěry v objemu 15,2 miliard korun. Ve srovnání s loňským rokem jde o pokles o 33,7 procenta. Počet nových úvěrů ale poklesl „pouze“ o 27,8 procenta na 17 250. Objem nových úvěrů klesal na rozdíl od loňského roku rychleji než jejich počet. To se odrazilo na průměrné výši úvěru, která klesá.
Pokles objemu úvěrů v prvním čtvrtletí byl ještě připisován předzásobení, ke kterému došlo v důsledku zpřísnění pravidel poskytování úvěrů na bydlení Českou národní bankou (ČNB). Výrazný dubnový pokles může ale být předzvěstí horších časů, které se blíží.

Úvěrové obchody váznou a může být hůř

Největší meziroční propad úvěrových obchodů za první čtyři měsíce zaznamenala Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS, Buřinka), a to o 45,5 procenta. Nechvalnou druhou příčku získala Modrá pyramida stavební spořitelna (MPSS) s poklesem o 41,5 procenta a třetí Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS) s 38 procenty.
Nejméně se regulace dotkla Wüstenrot stavební spořitelny (WSTS), a to zřejmě díky tomu, že se v loňském roce zaměřila především na poskytování nezajištěných úvěrů. Objem nových úvěrů WSTS se snížil „pouze“ o 13,1 procenta. Špatně si ve srovnání s ostatními stavebními spořitelnami nevedla ani Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS, Liška), její úvěrové obchody klesly o 20,4 procenta.
Stavební spořitelny jsou si klesajícího úvěrového byznysu vědomy a nepřiznivý vývoj se snaží již od začátku roku zvrátit zvýhodňováním úvěrů. Úrokové sazby úvěrů zajištěných zástavním právem k nemovitosti snížila Buřinka, Liška i RSTS.
TIP: Stavební spoření získává na popularitě. Podívejte se, na co spořitelny lákají klienty
Jako první přišla s nižšími úroky na začátku dubna Buřinka a na konci dubna pak Liška, která zlevnila úvěry o 0,15 procentního bodu. Zajištěné úvěry tak nabízí ČMSS od 2,34 procenta. „Stavební spořitelny se financují výhradně z klientských vkladů, proto jsou už více než rok levnější než hypoteční banky. Právě levnější zdroje nám umožňují snížit úrokové sazby našich úvěrů,“ vysvětlil člen představenstva ČMSS Jochen Maier.
Zatím jako poslední přistoupila ke snižování sazeb k 1. květnu i RSTS.  „Od května jsme snížili úrokovou sazbu u našeho úvěru se zajištěním nemovitosti HYPOsplátka s pětiletou fixací, a to z původních 2,64 % ročně na 2,54 % ročně. Tento typ úvěru dále nabízíme i s tříletou fixací už od 2,14 % ročně, tam sazba zůstala beze změny,“ uvedla tisková mluvčí RSTS Lenka Molnárová.

Nové smlouvy na stabilní úrovni

O poznání lépe se stavebním spořitelnám v prvních čtyřech měsících letošního roku dařilo ve sjednávání nových smluv, kterých uzavřely celkem 163 630, což je o 1,7 procenta více nových smluv než před rokem, celková sjednaná cílová částka ale poklesla o 3,3 procenta na 64,5 miliardy korun. Letošní výsledky jsou tak srovnatelné s těmi loňskými.
Nejvýraznější nárůst počtu nových smluv zaznamenala Wüstenrot, a to o téměř 43 procent. Důvodem je nižší srovnávací základna z loňského roku, kdy se Wüstenrot příliš nedařilo. Zároveň ale Wüstenrot nabízela nejvyšší základní úrokovou sazbu ve výši 1,2 procenta, a to až do začátku dubna, kdy se stejnou nabídkou přišla i RSTS.
Přes nižší nabízenou sazbu ve výši jednoho procenta si udržela růst i Buřinka, které vzrostl počet nových smluv o více než 11 procent. Sjednávat nové smlouvy se naopak nedaří ČMSS (- 8,6 procenta) a Modré pyramidě (- 2,1 procenta).
ČMSS se rozhodla nepříznivý vývoj zvrátit výhodnějším úročením stavebního spoření od 17. května, kdy začala nabízet nový tarif Aktiv Plus se zvýšeným úročením o 0,2 procentního bodu.
„Zatímco u předchozího tarifu bylo úročení stanoveno na 0,5 procenta základní sazby a 0,5 bonusové, u nového tarifu bude sazba činit 0,6 + 0,6 procenta. Rozdělení sazby na základní a bonusovou nám dává možnost udržet na atraktivní úrovni i budoucí sazbu řádného úvěru. Ta bude u nového tarifu stanovena na 3,6 procenta,“ vysvětlil člen představenstva ČMSS Jochen Maier.
Úvěrové obchody stavebních spořitelen zažívají v prvních měsících roku krušné časy. Podobně na tom byly i hypoteční banky, kterým se nepříznivý vývoj částečně podařilo zvrátit zlevňováním hypoték. Zda se to podaří i stavebním spořitelnám ukáží až následující měsíce.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Swiss Life Hypoindex březen 2024: Hypoteční sazby stagnují. Další zlevnění hypoték přijde na jaře

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu zůstala na začátku března prakticky beze změny. S příchodem astronomického jara by ale měly hypoteční úvěry opět začít zlevňovat. ČNB bude totiž jednat o nastavení základních úrokových sazeb v den jarní rovnodennosti 20. března.

Text: Jana Zámečníková

Foto: Swiss Life Hypoindex

07. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *