EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Monika Lukešová

11. 04. 2019

1 komentář

Úvěry na bydlení netáhnou. Ztrácí hypotéky i úvěry ze stavebního spoření

 

Za první čtvrtletí letošního roku stavební spoření spořitelny poskytly úvěry za 11,4 miliardy korun. V meziročním srovnání jde o zhruba o třetinový pokles. Ochlazuje i hypoteční trh. Je tedy patrné, že o půjčky na bydlení mají lidé čím dál menší zájem.

Loading



 


Za první dva měsíce letošního roku byly podle Fincentrum Hypoindex sjednány hypotéky v objemu za 21,8 miliardy korun. Během ledna a února v roce 2018 objemy hypotečních úvěrů dosahovaly 32,46 miliardy korun. Údaje za celý letošní kvartál budou známy 17. dubna.
Nižší zájem o úvěry ze stavebního spoření, ale i o hypotéky má na svědomí nové opatření České národní banky z loňského října, které zpřísňuje poskytování všech úvěrů na bydlení.
Regulatorní opatření (ČNB) zasáhla úvěrové obchody o něco více, než jsme odhadovali. V následujících měsících se potvrdí, zda se lidé úvěry spíš předzásobili, nebo jde naopak o celkový systémový důsledek,“ uvedl tajemník asociace Jiří Šedivý.
Předzásobení úvěry na bydlení mělo dopad na trh v prvních třech měsících. Tento vliv by ale měl opadat, takže pokles zájmu už by v dalších měsících neměl být tak velký.

Úvěry ze stavebního spoření konkurují hypotékám

Stavební spoření bylo dříve hlavně na rekonstrukce. V poslední době ale stoupá i zájem o úvěry ze stavebního spoření na pořízení nového bydlení.
Zatímco v roce 2014 využilo prostředky na pořízení nového bydlení 23 % těch, kteří si vzali úvěr od stavební spořitelny, vloni to bylo už 30 %. Podíl úvěrů na výstavbu nových bytů a rodinných domů se ve stejném období zvýšil o tři procentní body,“ vypočítává tajemník AČSS Jiří Šedivý.
Graf 1: Zájem o úvěry na pořízení a výstavbu

Zdroj: AČSS
Podle Českého statistického úřadu počet nových bytů za tuto dobu narostl skoro o 10 tisíc. Stavební spoření podle odborníků kromě podílu na výstavbě přispělo i celkově k vyšší aktivitě ve stavebnictví.

Letos zájem nejspíš poklesne

Za celý letošní rok objem nových úvěrů ze stavebního spoření nejspíš meziročně poklesne a zřejmě se dostane na úroveň roku 2017. Předloni stavební spořitelny poskytly úvěry za zhruba 55 miliard korun, za rok 2019 budou podle Jana Jeníčka předsedy Asociace českých stavebních spořitelen objemy nově uzavřených úvěrů ze stavebního spoření ještě nižší.
Rekordního roku se nejspíš nedočká ani hypoteční trh. „Na konci roku 2018 byly mé odhady poklesu o nějakých 20 % v letošním roce. První měsíce roku ale ukázaly, že propad bude velmi výrazný. Objemy ledna a února jen lehce přes 10 miliard naznačují, že možnosti klientů získat hypoteční úvěr jsou značně omezeny a propad odhaduji někde kolem 30 % – 40 % oproti roku 2018,“ uvedl Daniel Horňák, hypoteční specialista, ChytryHonza.cz.
Jak se bude trh s půjčkami na bydlení vyvíjet dál, bude záviset také na zvyšování sazeb Českou národní bankou, která letos zatím sazby nezměnila. Horňák dodává, že banky momentálně mají rekordní množství peněz uložené u regulátora právě proto, že je nemohou ve velkém poskytovat klientům v rámci hypotečních úvěrů a zvýšené základní sazby ČNB jim tak dávají alespoň nějaké výnosy z aktiv, které mají.

Pro někoho hypotéka, pro jiného úvěr ze stavebního spoření

Podle odborníků se nedá definovat, zda jsou výhodnější hypoteční úvěry, nebo úvěry ze stavebního spoření. Záleží na individuální situaci zájemce o půjčku „Úvěr ze stavebního spoření může být výhodnější než hypotéka. Důležité je nejen RPSN, ale i individuální situace klienta a možnosti průběhu splácení,“ vysvětluje místopředseda AČSS Tomáš Kořínek.
Začínají se objevovat i případy, kdy klienti při refinancování hypotéky využívají úvěr ze stavebního spoření. Tato migrace je však v jednotkách procent.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • anonym

    11 dubna, 2019

    Krize jakou mnozí z nás nikdy v životě nezažili se blíží. Ještě v průběhu roku 2018 jsem byl informován, že je lepší držet tzv. tvrdý cash (zmonetizovat, co se dá, např. nahoře zmíněné nemovitosti). Nikdo Vám to zatím nepřizná, ale trh jde do …. a pak už jsou tu jen tzv. třešničky na dortu – rozbušky – typu Brexit, problémy Boeingu (ano, ne všichni si toto spojí, ale který průmysl je megalomanský – automotive (obrovský objem, střední marže), letecký (střední objem, obrovské marže), NWO to vymyslelo dobře :-). Nikdo vlastně neví, co přesně se stane, možná recese a z toho deprese (ekonomická) a poté deprese (psychická) a není nic, co by nás ochránilo.
    Kdyby to někoho zajímalo do podrobna a chtěl si o tom více přečíst, stačí hledat úrokové sazby FED (na což reaguje celý svět) a aktuální propojení k akciovému kurzu. V akciích je aktuálně více než 5 trilionů dolará tzv. „navíc“, kdy si soukromé společnosti sami sebe zkupují a tím vytváří umělý růst. 5 trilionů = 5 000 bilionů = 5 000 000 milionů = 5 000 000 000 tisíc = 5 000 000 000, ale pozor USD – dolarů.

    Odpovědět