EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Vyberte správně vlastní bydlení. Představte si, jak budete žít za 10 let

 


 

Úplně základní a také nejrozšířenější chybou je to, že lidé neuvažují o tom, jak budou žít za 5, 10 let či 20 let. A pokud tvrdí, že o tom uvažují, tak si to stejně většinou nedokážou realisticky představit,“ vysvětlil Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group.

Přijít mohou děti i nečekané sportovní výkony

Vybírat byt podle současné situace nestačí. Již ve fázi výběru je potřeba se zaměřit na plány do budoucna. „Žena se zaměří na kuchyň, muž na garáž a společně uvažují o velikosti ložnice, případně dětského pokoje, pokud děti mají nebo je do budoucna plánují. Již v této fázi by měli myslet na to, kde budou parkovat kočárek, kola a později dětská kola, lyže, brusle a další sportovní vybavení, což v městských bytech představuje vždy problém. Přitom je to zcela předvídatelný vývoj,“ říká Tal Grozner.

Úložný prostor k nezaplacení

Během let se v domácnosti hromadí nesčetné množství předmětů. Úložný prostor v podobě lodžie, sklepní kóje nebo alespoň chodby s vestavěnými skříněmi za 5 či 10 let jako když najdete. „Sklepní kóji, stejně jako třeba úložnou kapacitu garáže, doporučuji každému předem dobře promyslet a navrhnout. Ideální je udělat si zmenšený model v odpovídajícím měřítku a do něj si co nejefektivněji skládat zmenšené police, krabice, jízdní kola, lyže, brusle, výstroj pro potápění či cokoli jiného, co používáte ve volném čase,“ poradil Tal Grozner.

Rozmyslete si funkci každé místnosti a podívejte se například, na jakou stranu se otvírají dveře, které zabírají v místnosti nemalý prostor. Pokud si pořizujete nové bydlení, můžete si případné změny nechat upravit ještě před dokončením stavby.

Oddělený prostor či pracovna se může hodit pro návštěvy i při narození dítěte. „Možná ji nepotřebují momentálně, ale v okamžiku, kdy se jim narodí děti, se situace rychle změní. Nebo rozjedou vlastní byznys či povýší v práci a budou potřebovat pracovnu. A pokud už pokoj nebo oddělený pracovní prostor není v bytě od začátku, dá se to vyřešit jen stěhováním,“ upozornil Tal Grozner.

REKLAMA

Stárnutí je nezadržitelné

Nikdo nemládne, proto například při výběru koupelny nahlédněte na svůj životní styl a fyzickou kondici. Vana nemusí být vhodná pro každého, dostat se z ní může být v určitém věku nebo při zdravotních potížích nadlidský výkon. Sprchový kout je pak praktičtějším řešením.

Stejně tak je nutné myslet na výtah. V mnoha novostavbách je standardem, ale ve starších činžovních domech jej jen zřídka najdeme. Šplhání do pátého patra s kočárkem či v osmdesáti letech se pak může stát heroickým výkonem.

Lokalita a dostupnost k nezaplacení

Pokud víte, kam směřuje váš život, je načase hledat správnou lokalitu. Nákup nemovitosti v určité lokalitě se v dlouhodobém horizontu může stát velmi nevýhodným. „Ukazuje se, že kdysi tak populární bydlení v tzv. satelitních mestečkách je v současné době spíš pořádný průšvih. Něco podobného může jednou potkat bydlení v novostavbách v okrajových částech velkých měst,“ říká Martin Fojtík, ředitel Fincentrum Reality.

Příjemné okolí, občanská vybavenost a v neposlední řadě i dopravní obslužnost jsou přidanou hodnotou a nedílnou součástí kvalitního bydlení.

REKLAMA

Nezapomínejte ani na finanční a právní stránku věci

Nejčastější chybou při pohledu do budoucnosti je přecenění schopnosti splácet,“ říká Martin Fojtík. Levné hypotéky svádějí čím dál více lidí, aby se kvůli vlastnímu bydlení zadlužili. Cena, kterou však platí dnes, nemusí být stejná za pět let. Ve chvíli, kdy skončí fixace hypotéky, mohou již být úrokové sazby na úplně jiné úrovni než dnes a splátky hypotéky se mohou vzrůst i o tisíce korun měsíčně a stanou se pro rodinu neúnosnými.

„Zapomínat bychom neměli také na to, abychom si při koupi ohlídali veškerá právní rizika a vyřešili všechny právní vady. V budoucnu by se nám taková laxnost mohla pěkně vymstít,“ dodává Martin Fojtík.

Vybrat vlastní byt je velmi těžký úkol. „Při výběru je dobré promyslet i věci, které se vám dnes zdají nepodstatné, ale díky nimž vám v budoucnu odpadnou starosti, kam co dáte a jak nafouknete interiér, který nafouknout nejde,“ dodává Tal Grozner. Ke koupi bytu přistupujte komplexně, zamyslete se nejen nad svými současnými potřebami, ale i těmi budoucími. 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *