EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Vysoká poptávka, málo cihel i nedostatek pracovníků. Bytová výstavba se topí v krizi

 

V září podle České statistického úřadu stavební produkce meziročně vzrostla po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 13,9 procenta. Bytová výstavba však stále pokulhává a letošní rok bude pro tuto oblast kritický.

Loading



 


Počet dokončených bytů v září 2018 podle ČSÚ meziročně klesl o 8,6 % a činil 2 357 bytů. V rodinných domech došlo k poklesu o 3,0 %, v bytových domech klesl počet dokončených bytů o 18,6 %.
Problém tkví hlavně v počtu stavebních povolení. Stavební úřady jich v září 2018 vydaly 6 728. Meziroční pokles je tedy více jak devět procent.

Stavebního materiálu je málo

I když by se mohla stavební produkce odrazit ode dna, problém je ve stavebním materiálu. Cihly se totiž nedají objednat tak rychle jako rohlíky.  „Vzrůstající stavební produkce již nyní naráží na nedostatek.  Ač se výrobci snaží jet na plné obrátky, řada z nich v nedávných hubených letech optimalizovala výrobu a nejsou tak nyní schopni reagovat na skokový nárůst poptávky. Dalším faktorem, který bude stavebnictví dále brzdit v růstu, je nedostatek zdrojů na pracovním trhu. Ať už ve výrobě, v montáži nebo v přepravě. Právě nedostatečná přepravní kapacita je v současnosti jeden z velkých problémů,“ vysvětluje Daniel Křížek, obchodní ředitel PRO-DOMA .
Bojují tedy jak stavební firmy, tak i zájemci o nové bydlení. Poptávka po rezidenčním bydlení je stále vysoká a převyšuje nabídku. Během tří čtvrtletí letošního roku stavební úřady povolily jen 1663 nových bytů v bytových domech, což znamená meziroční pokles téměř o 13 procent.

Zdroj: Central Group

Největší krizi zažívá Praha

Praha je totiž přirozeným magnetem pro schopné lidi nejen ze zahraničí, ale především z regionů ČR. Ti do města přicházejí za studiem a za prací. Pokud nebudou mít kde bydlet, začnou v lepším případě hledat bydlení ve středních Čechách a každodenním dojížděním dále zhoršovat dopravní situaci v Praze. Nebo svou budoucnost nasměřují jinam a odliv mozků tak sníží konkurenceschopnost Prahy v mezinárodním srovnání,“ podotýká Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group.
Přibývá počet lidí, kteří se stěhují mimo Prahu, aby ušetřili za bydlení. Raději budou dojíždět delší dobu, než aby našponovali rodinný rozpočet o vysokou hypotéku, či drahý nájem.

Pozemní inženýrství táhne stavebnictví vzhůru

Celkové výsledky stavebnictví jsou slušné. Během září stavební produkce opět rostla dvojciferným tempem.  „Stavební produkce v září zaznamenala dvouciferný růst potřetí v řadě. Také ve 3. čtvrtletí rostla produkce o více než 10 % a hodnota nových zakázek byla meziročně vyšší v pozemním i inženýrském stavitelství,“ upozorňuje Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.
Letos nejspíš celkové výsledky ve stavebnictví budou velmi dobré, a to navzdory stále váznoucí bytové výstavbě. Příští rok už podle expertů tak dobrý nebude.
Za celý letošní rok očekáváme, že stavební výroba přidá 11 %. V příštím roce však kvůli nedostatku kapacit už sektor tak excelentních výsledků nedosáhne. Jeho výstup podle naší prognózy zpomalí na 4,7 %. Díky převisu poptávky nad nabídkou rostou i ceny stavebních prací. Tento trend bude zřejmě pokračovat i v příštím roce,“ předpovídá Jana Steckerová z Komerční banky.
 
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *