EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 02. 2024

0 komentářů

Zajímavosti o rezidenčních hypotékách v USA, část 2.: Hra podle pravidel

 

Při posuzování bonity žádosti o rezidenční hypotéku v USA hraje hlavní roli tzv. úvěrové skóre žadatele, neboli „credit ranking“.  Posuzovatelé hypoték ho získávají od třech akreditovaných společností, které se na jeho poskytování specializují: Experian, TransUnion a Equifax. Úvěrové skóre žadatele o rezidenční hypotéku je výsledkem sledování různých aspektů žadatelovy finanční historie.

Loading



 

Jedná se o bodový systém – čím vyšší je úvěrové skóre, tím lepší šanci má žadatel nejen na to, že mu bude hypotéka poskytnuta, ale i na její podstatně lepší podmínky, než jakých mohou dosáhnout žadatelé s nízkým úvěrovým skórem.

Trh rezidenčních hypoték v USA, respektive nedostatečná regulace jeho nových komplexních derivátů obchodovaných na sekundárním trhu, byl jednou z hlavních příčin americké finanční krize let 2009 – 2010. Dohled FEDu nad hypotečním trhem se poté zpřísnil a pozornost je věnována i hypotečním derivátům.

Podle federálního zákona o transparentních rezidenčních hypotékách (Home Mortgage Disclosure Act ) jsou konkrétní podmínky každé americké rezidenční hypotéky zaneseny do federální databáze a osud hypotéky se v ní i nadále sleduje, pokud je například prodána jiné bance nebo nebankovní firmě.

Všechny hypotéky jsou v této databázi vedeny anonymně, tj. bez uvedení totožnosti vypůjčovatele. Tato centrální federální evidence poskytuje zásadní informace a umožňuje statisticky přesné vyhodnocení trendů hypotečního trhu, včetně vývoje hypotečních úroků.

REKLAMA

V roce 1981 byl průměrný hypoteční úrok u referenční třicetileté hypotéky se zafixovanou úrokovou mírou 16,63 % p. a. V roce 2021 byl v éře koronavirové nejistoty a levných peněz 2,96 % p. a., v roce 2023 byl pak po zvyšování sazeb FEDem 6,8 % p. a., přičemž ke konci roku 2022 vystoupal nad 7 % p. a.

Trh rezidenčních nemovitostí se v USA díky drahým hypotékám na začátku roku 2023 výrazně zpomalil, ale ceny nemovitostí díky inflaci moc neklesly. V některých „horkých“ enklávách trhu i nadále rostly (Florida, Arizona). Očekává se, že do konce roku 2025 průměrný úrok u referenční hypotéky klesne na 3,7 % p. a.

První díl seriálu si můžete přečíst zde.

Autor: Miroslav Hošek, CEO Advanced Food Products (AFP), LLC, v USA působí na manažerských pozicích už 17 let

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *