EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Získat odškodnění za pád na chodníku není tak jednoduché, jak se zdá

 

Letošní zima je jako na houpačce. Chvíli to vypadá, že už jaro převezme vládu, pak vše namrzne a lidé se na ulicích můžou spíš klouzat. Na kluzišti je to fajn, ale když je chodník jak zrcadlo a pádu se nedá nijak zabránit, neštěstí je na světě. Kdo tedy zodpovídá za pád na chodníku?

Loading



 


Ročně řešíme z pojištění odpovědnosti měst a obcí přes 2400 úrazů, průměrná výše odškodnění je cca 16 tisíc Kč. Naprostá většina zranění vzniká pádem na zasněženém nebo namrzlém chodníku. Nejčastěji se jedná o pohmožděniny a zlomeniny dolních i horních končetin. Zaznamenali jsme ale i několik případů, kde došlo k poranění obratlů páteře nebo poranění hlavy po pádu sněhu ze střechy,“ říká Milan Káňa, tiskový mluvčí Kooperativy.
Samozřejmě je nejlepší pádu předcházet. Ale také je dobré vědět, co dělat, když na kluzkém chodníku upadnete. V případě, že vám to zranění dovolí, zkuste vše zdokumentovat. V dnešní době chytrých mobilních telefonů s fotoaparátem by v tom neměl být problém.
Aby vyřízení pojistné události proběhlo hladce, doporučujeme snažit se zajistit kontaktní údaje na svědka pádu, případně požádat záchranáře o pozdější výpověď. Pokud to zdraví dovolí, pomůže také zdokumentovat stav zranění. Vhodné je rovněž pořídit fotodokumentaci celkové situace namístě, v tomto případě zejména stavu chodníku a jeho sněhové či ledové pokrývky. Následně uplatnit právo na náhradu vzniklé újmy,“ popisuje Kateřina Ikráthová z Allianz pojišťovny.

Hledá se správce

Jak to tedy probíhá? Jestliže upadnete na chodníku, nejprve se samozřejmě vyřeší zdravotní problémy a pak nastane fáze „hledání správce chodníku“. „Poškozený chodec by měl oznámit, co se mu stalo, správci chodníku, na kterém k pojistné události došlo. Správce chodníku potom kontaktuje pojišťovnu, neboť jde o jeho pojistku. Pak má dvě možnosti – buď škodu poškozenému zaplatí, a pak mu ji pojišťovna refunduje anebo mu jí zaplatí přímo pojišťovna, se kterou má odpovědnostní pojištění sjednané. V takovém případě už potom samozřejmě pojišťovna nadále komunikuje také s poškozeným,“ vysvětluje Kateřina Ikráthová. Vlastníka komunikace můžete snadno najít v Katastru nemovitostí.
Pokud se na zledovatělé komunikaci zraníte, můžete se domáhat nejen náhrady za újmu na zdraví, ale také kompenzace ušlé mzdy či výdělku a nákladů spojených s léčbou. Jde například o rehabilitace nebo ortopedické pomůcky.
„Města a obce sice mohou být pro podobné případy pojištěna prostřednictvím pojištění odpovědnosti za způsobené škody, ale na vymožení náhrady opravdu nelze s jistotou spoléhat. Podobné je to v situacích, kdy dojde k úrazu v prostředcích městské hromadné dopravy, za které odpovídá daný dopravní podnik, nebo když chodec přijde k úrazu při pádu sněhu ze střechy,“ vysvětluje Tereza Kuželová z pojišťovny MetLife a dodává: „Za takové zranění nese zodpovědnost majitel dané nemovitosti, ale i v těchto případech je mnohdy nezbytné vymáhat náhradu škody soudně. Ta přitom při závažnějších úrazech může dosáhnout desítek tisíc korun.

Nadýcháte? Nic nedostanete

Podle Petra Milaty z ČSOB Pojišťovny má poškozený svůj pohyb přizpůsobit aktuálnímu stavu komunikace, zkoumána je i vhodnost obutí, případně alkohol v krvi. Takže pokud v mínus patnácti stupních budete pobíhat po zledovatělém chodníku v plátěné obuvi, ještě navíc v podnapilém stavu, žádné odškodnění nejspíš neostanete. Míra účasti na straně poškozeného je totiž vždy ověřována.
Každá pojistná událost je posuzována individuálně. Záleží na času, na tom, zda nebyl chodec například opilý, ale i na tom, jaké měl obutí, jestli chodkyně nešla třeba v dámských lodičkách s vysokým podpatkem. Samozřejmě to ale neznamená, že bychom se za tento verdikt schovávali a pokaždé tvrdili, že má člověk předpokládat, že někde uklouzne,“ dodává Kateřina Ikráthová.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Pokles cen nemovitostí podpojištění majetku v Česku nevyřešil

Podpojištění je vlastnost pojištění, která může lidi snadno připravit o peníze z plnění. V případě pojistné události může totiž pojišťovna, je-li majetek podpojištěn, krátit vyplacené pojistné plnění ve stejném poměru, o kolik je hodnota pojištěné věci vyšší než pojistná částka. Jak podpojištění vzniká, jak mu předcházet?

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 10. 2023

Průzkum: Více než polovina nemovitostí nemá dostatečné pojištění

V průzkumu společnosti FinGO, který reprezentoval více než 3000 klientů z celé České republiky, se ukázalo, že více než polovina (53,5 %) smluv na pojištění nemovitosti, které klienti v minulosti uzavřeli, je v současné době podpojištěna. K tomu dochází nejen u hlavních budov, ale také u vedlejších staveb, jako jsou pergoly, garáže nebo zahradní domky.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

25. 07. 2023

Kvůli vysoké inflaci se rozmáhá takový nešvar – podpojištěni

Dopady inflace se promítají rovněž do majetkového pojištění. Rostoucí ceny totiž vyžadují navýšení pojistných částek. Tím sice zdražuje pojištění, odborníci přesto doporučují pojistné smlouvy pravidelně aktualizovat. V opačném případě hrozí podpojištění, což při potenciální pojistné události znamená krácení náhrady vzniklých škod a ztrátu klidně ve výši statisíců korun. Jak nastavit správnou pojistnou částku u pojištění […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 06. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *