EUR 25.175

USD 23.482

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.175

USD 23.482

Zahraniční nemovitosti jsou v kurzu, jejich ceny nerostou jako v Česku

 

Ceny českých nemovitostí rostou a dosahují již historických maxim. Zastavit je zřejmě nedokáže ani Česká národní banka (ČNB). Stále častěji se proto Češi poohlíží po vilách či apartmánech v zahraničí, kde ceny nerostou takovým tempem jako u nás. Kdo si zahraniční nemovitosti kupuje a kolik za ně platí?

Loading



 


Data Českého statistického úřadu (ČSÚ) ukazují, že ceny starších bytů se od roku 2000 do konce března 2017 zvýšily téměř trojnásobně, ceny rodinných domů vzrostly zhruba dvojnásobně a stavební pozemky zdražily o 162 procent.
„Od roku 2000 se tempo růstu cen tuzemských bytů zvyšovalo již třikrát. Poprvé v roce 2003 před vstupem do Evropské unie a podruhé v roce 2008 v souvislosti s realitním boomem v mnoha evropských zemích. Nynější fáze růstu začala v roce 2014. Od té doby ceny nemovitostí nepřetržitě rostou, a dokonce již překročily svá historická maxima,“ řekl ředitel odboru statistiky cen ČSÚ Jiří Mrázek.

České nemovitosti zdražují nejrychleji z EU

Ceny nemovitostí v Česku rostly v prvním čtvrtletí 2017 dokonce nejvíce z celé Evropy, a to již druhé čtvrtletí v řadě. Zatímco ceny nemovitostí v Evropské unii zdražily podle statistik Eurostatu v průměru o 4,5 procenta, ceny českých nemovitostí vzrostly v průměru meziročně o 12,8 procenta. Dvouciferným tempem rostly ceny ještě v Litvě a Lotyšsku. Pokles cen naopak zaznamenalo Chorvatsko (- 0,4 procenta) a Itálie (-0,1 procenta).
Vysoké ceny českých nemovitostí vedou proto stále více Čechů k nákupům zahraničních nemovitostí. Podle studie společnosti Rellox, která se zabývá prodejem zahraničních nemovitostí, je největší zájem o nemovitosti v Rakousku (47 procenta) a Chorvatsku (20 procent). Populární je také Španělsko (17 procent) a Itálie (9 procent).
„Zájem našich klientů o zahraniční reality ukazuje nejen na výhodnost takové koupě jako dobré investice, ale také na to, že si tak plní své sny. Apartmán u moře nebo v horách chtějí sami využívat, což je motivací většiny našich klientů. Významným faktorem nákupu je ale samozřejmě také výhodnost takové investice,“ uvedl ředitel společnosti Rellox a expert na zahraniční nemovitosti Jan Rejcha.

Kombinace vlastního využití a pronájmu

Pro vlastní využití hledá nemovitost v zahraničí 27 procent zájemců a dokonce 65 procent jako kombinaci s pronájmem na období, kdy dům či apartmán nebudou využívat. Zájem o kombinaci vlastního využití a pronájmu se od roku 2014 zvýšil o pětinu. Jen zlomek zájemců (8 procent) nakupuje zahraniční nemovitost pouze na investici.
Češi také stále častěji dávají přednost nemovitostem se zajištěným kompletním servisem, který nachází spíše u apartmánů než u samostatných domů. Převážná většina lidí proto vyhledává apartmány (68 procent).

Kdo nakupuje apartmány v zahraničí?

Nejčastěji nakupují zahraniční nemovitosti podnikatelé (89 procent), pouhých 8 procent tvoří zaměstnanci. „Zajímavé je, že naši klienti jsou relativně mladí.  Nejvíce z nich (54 procent) je ve věku 30 až 50 let. Přitom 94 procent z nich kupuje nemovitost za vlastní,“ dodává Jan Rejcha.
Nejvíce jsou poptávané nemovitosti v cenové kategorii od 251 do 500 tisíc eur. Jejich podíl vzrostl od roku 2014 o 14 procent na 55 procent. „Posun do vyšší střední cenové kategorie můžeme vysvětlit tím, že v ní je asi nejširší nabídka nemovitostí k částečnému užívání a dalšímu pronájmu,“ dodává Rejcha.
Druhou nejvýznamnější cenovou kategorií jsou nemovitosti od 100 do 250 tisíc eur, jejíž podíl dosahuje u poptávaných nemovitostí 22 procent. Dražší nemovitosti od 500 tisíc do jednoho milionu eur poptávalo 12 procent zájemců.
Zájem o zahraniční nemovitosti pravděpodobně nepoleví ani letos. Ceny českých nemovitostí totiž zřejmě nezastaví ani zvýšení sazeb ČNB, ke kterému přistoupila centrální banka ve čtvrtek. „Zvyšování sazeb sice může oslabit poptávku, ale nedá se předpokládat, že by kvůli tomu ceny bytů začaly klesat. I zpomalení růstu cen je ale pokrok. Problém na trhu nemovitostí je na nabídkové straně. Bytů je prostě strašně málo, zvláště v některých městech a vévodí tomu Praha,“ uvedl Viktor Zeisel z Komerční banky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *