EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

Po čtyřletém růstu ceny nemovitostí klesnou, míní odborníci

 

Ceny nemovitostí rostou v České republice již čtyři roky. V brzké době by měl následovat pokles, jenže důvod k radosti nebude velký, stejně jako snížení cen bytů a domů. Ceny nemovitostí ovlivňují i faktory jako je nezaměstnanost a výše příjmů domácností. Hlavním úskalím je nedostatek bytů. Podle analýzy cen nemovitostí České bankovní asociace může situace vyústit v přesun od vlastnického k nájemnímu bydlení.

Loading



 


„Navzdory korekcím lze říci, že byty v České republice se v dlouhodobém horizontu stále zhodnocují. Je to jeden z důvodů proč si myslím, že koupě nemovitosti, samozřejmě nezatíží-li to přespříliš rodinný rozpočet, je stále dobrým rozhodnutím,“ komentuje Vladimír Staňura, hlavní poradce ČBA.
Graf 1: Vývoj cen bytů a mezičtvrtletních změn v období let 2000 až 2018 

Zdroj: ČSÚ, ČBA
I když ceny nemovitostí klesnou, dostupnost bydlení se podle odborníků nezlepší.
„Vzhledem k příznivému ekonomickému vývoji se na straně domácností snížila averze vůči kreditnímu riziku a rostl jejich zájem o navyšování spotřeby a pořizování kapitálově náročnějších statků, jimiž nemovitosti bezpochyby jsou,“ komentuje Vladimír Staňura.
Drahé či levné hypoteční úvěry mají sice určitý vliv na zájem o koupi nemovitosti, neznamená to, že dostupnost hypoték jde ruku v ruce s dostupností bydlení. Obyvatelé velkých měst musí počítat s tím, že si z anemovitost připlatí,
Studie ČBA srovnávala cenu metru čtverečního v novostavbě s čistou mzdou. V Praze je pak cena více než čtyřnásobně větší (419 %), přitom v Mnichově činí tento ukazatel 378 %, ve Vídni 327 %, v Bratislavě 292 %, v Berlíně 272 % a v Brně 258 %.
Graf 2: Pronájem třípokojového bytu mimo centrum k čisté měsíční

Zdroj: numbeo.com
„Důsledkem je, že se zájemci o bydlení obracejí více k možnosti jít do nájmu. Napjatá situace na trhu bydlení však nenabízí v našem případě, zejména v Praze a v Brně, příliš dobré řešení,“ říká Vladimír Staňura a dodává: „Zájemce o nájem bytu musí dnes v Praze počítat s tím, že jej bydlení bude stát v porovnání s čistou mzdou relativně více než třeba ve Vídni nebo v Berlíně.“

Zájemců o nájemní bydlení bude víc

V Česku se podle studie bude brzy zvyšovat podíl nájemního bydlení, který je u nás momentálně jeden z nejnižších v Evropě. „Zejména mladší část populace bude před hypotečními úvěry favorizovat flexibilnější nájemní bydlení. A to i za cenu toho, že se při srovnatelných až lehce vyšších měsíčních nákladech okrádají o budoucí vlastnictví nemovitého aktiva,“ dodal autor studie, externí analytik ČBA Tomáš Somogyi.
Jenže i nájemné zdražuje. Podle Českého statistického úřadu nájemné v oddíle bydlení se za rok zvýšilo o čtyři procenta. Rostou i další náklady na bydlení. Například elektřina podle ČSÚ zdražila meziročně o 10,4 procent.
Podle autora studie je pro odhad budoucího možného velmi důležitá analýza historických dat, ze které je možné usuzovat, že v momentálně Česká republika zažívá od svého vzniku již třetí vlnu intenzivního růstu cen bydlení.
 
 
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Swiss Life Hypoindex květen 2024: Úrokové sazby hypoték (ne)překvapivě stagnují, banky vytvářejí „polštář“

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v květnu zanedbatelně klesla z dubnových 5,57 % p. a. na aktuálních 5,52 %. Zatímco Česká národní banka letos snížila dvoutýdenní repo sazbu už o 1,5 procentního bodu, banky úrokovou sazbu hypotečních úvěrů pouze o půl procentního bodu (podle Swiss Life Hypoindexu). Cesta k levnějším hypotékám, a […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

08. 05. 2024

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *