EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

Dlouhodobé fixace u hypoték jsou v kurzu. Lidé mají strach ze zdražování

 

Zdroj: Pixabay.com
Průměrná úroková sazba u hypoték byla v dubnu podle Fincentrum Hypoindex 1,98 procenta. Jenže odborníci se shodují, že sazby budou růst. Proto je logické, že lidé, kteří si chtějí pořídit nemovitost na hypotéku, chtějí na co nejdéle výhodnou úrokovou sazbu zafixovat.

Loading



 


Poslední rok byl pro mnohé složitý. Lidé mají právem obavy o svá zaměstnaní nebo dokonce o svou finanční situaci. Pokud si berou hypotéku, chtějí tu nejlevnější a nejvýhodnější. V době nízkých sazeb se právě vyplatí co nejdelší fixace.
Banky v dohledné době budou pravděpodobně úroky u hypoték zvyšovat, a to nejen pro nové, ale i refinancující klienty. Navýšení určitě nebude skokové, ale spíš pozvolné. I přes stále vysoké ceny nemovitostí je zájem o prodej bytů, domů i pozemků velký. V posledních měsících byly velmi výhodné právě dlouhodobější fixace na 7, 8, 10 a 15 let.
Jednoznačně vidíme největší zájem o nejdelší fixace, což jsou 10leté. V případě CREDITAS je to dané i tím, že u nás jsou sazby u nejdelších fixací nejnižší. Kromě sazeb, zde hraje roli rostoucí poptávka po delší jistotě a snaha zachovat si atraktivní sazby na co nejdéle,“ vysvětluje Lucie Brunclíková, ředitelka komunikace a marketingu banky Creditas.
Úroky jsou nízko takřka u všech fixací, které banky nabízejí. Proto lidé sahají po té nejdelší. Nejen, že mají jistou nízkou sazbu na delší období, ale také o to, že déle nemusí hypotéku řešit, jen ji řádně splácet.
Vysokému zájmu o úvěry na bydlení pomohla řada faktorů spojená s koronavirem, nejen zrušení daně z nabytí nemovitosti, ale i nízké úrokové sazby a poptávka po refinancování hypoték od konkurenčních bank. Z našich údajů je patrný rostoucí zájem o dlouhodobé fixace, které jsou reakcí klientů na dynamický vývoj na hypotečním trhu,“ uvádí Filip Belant, šéf tribu Bydlení v České spořitelně a dodává, že zatímco před pár lety klienti nejčastěji volili pětiletou fixaci u nových hypoték, v loňském roce Česká spořitelna zaznamenala zvýšený zájem o delší fixace na 8 let a více let.
Vzhledem k předpokládanému pozvolnému růstu úrokových sazeb v průběhu letošního roku očekáváme, že zájem o dlouhé fixace na 8 či 10 let se bude nadále zvyšovat,“ podotýká Belant.

Refinancování sahá po rekordu

Zájem je nejen o nové hypotéky, ale také o jejich refinancování. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy v březnu dosáhl objem refinancovaných hypoték svého historického rekordu, 11,1 miliardy korun. Přitom o rok dříve si Češi podle něj refinancovali hypotéky jen za 3,4 miliardy korun. Na objemu celkově sjednaných hypoték činí rekordní podíl refinancování.
Už v roce 2019 ČNB přiměla banky k jiné věci: aby výrazně snížily poplatky za předčasné splacení hypotéky. Bankám se to nelíbí a chtějí své vyšší poplatky zpět. Mezitím ovšem Češi využívají možnosti levného předčasného splacení a levně si hypotéku refinancují. „Zlevňují“ si ji. Tak, že v době obecně nízkých úroků přecházejí k jiné bance, která jim nabídne úrok ještě nižší. Když mají navíc předčasné splacení u stávající banky „za hubičku“, proč do toho nejít,“ uvádí Lukáš Kovanda.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *