EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Aktuální sazby hypoték: Přichází jarní obleva?

 

Hypoteční trh se v prvních měsících roku hemžil slevovými nabídkami na hypotéky. Banky navíc dostaly minulý týden od ČNB další prostor pro zlevnění hypoték. Jako poslední využila příležitost Česká spořitelna. Dalšího plošného poklesu sazeb se ale v nejbližší době zřejmě nedočkáme.

Loading



 


Česká národní banka (ČNB) ponechala na březnovém zasedání úrokové sazby beze změny. Bankám se tak otevřel prostor pro další snížení hypotečních sazeb. Většina bank ale s tímto krokem centrální banky počítala a hypotéky zlevnila ještě během března.
Za snižováním hypotečních sazeb nestojí ale pouze rozhodnutí o sazbách ČNB. „Pokračující regulace, rostoucí ceny bytů a jejich přetrvávající nedostatek na trhu, způsobují, že šance na financování vlastního bydlení klesají zejména u mladých lidí ve velkých městech. Proto jsme se rozhodli snížit úrokové hypoteční sazby a tím zpřístupnit šanci na financování bydlení více klientům,“ říká Radek Vachulka, manažer hypotečních úvěrů České spořitelny.

Česká spořitelna letos zlevňuje podruhé

Ke snížení hypotečních sazeb se v dubnu odhodlala zatím pouze Česká spořitelna. Ta naposledy zlevnila hypotéky 25. února, kdy snížila sazby hypoték s fixací na jeden až pět let o 0,1 procentního bodu a s fixací na osm až 20 let o 0,2 procentního bodu.
S platností od 1. dubna snížila Česká spořitelna úrokové sazby u hypoték všech fixací o další dvě desetinky. Úrokové sazby hypoték s fixací na jeden rok tak nově začínají na 3,89 %. Hypotéky s fixací na tři roky nabízí od 2,99 %, na pět let od 2,89 %. Pod tříprocentní hranici se dostaly i hypotéky s fixací na deset let, které začínají na 2,99 %.

Během března klesly sazby u Hypoteční banky či Raiffeisenbank

Hypoteční banka a ČSOB rozpustily na začátku března akční nabídky na hypotéky do úrokových sazeb. Hypotéky tak zlevnily o 0,2 procentního bodu. Úroková sazba hypoték s fixací na jeden rok začíná na 3,29 %, na tři roky na 3,09 % a pětiletá fixace klesla pod tříprocentní hranici na 2,89 %.
„V reakci na snížení ceny zdrojů na přelomu roku, jsme klientům mohli nabídnout akci „Oslava Hypoteční jedničky – jedničkou již 11 let“, což byla první korekce sazeb směrem dolů, a druhou korekci jsme udělali na počátku března v reakci na aktualizovaný výhled vývoje cen zdrojů s ohledem na politiku ČNB a očekávaný vývoj ekonomiky,“ uvedla tisková mluvčí Hypoteční banky Andrea Vokálová.
Úrokové sazby u hypotečních úvěrů Raiffeisenbank klesly také o dvě desetinky. Sazby hypoték s fixací na jeden rok se podle hypoteční kalkulačky snížily ze 4,89 % na 4,69 % a s fixací na tři a pět let ze 3,29 % na 3,09 %.
Dvě desetinky slevila i Wüstenrot. Snížení sazby se týká pouze sedmiletých fixací, které od 18. března nabízí od 2,88 %. Se stejnou úrokovou sazbou je ale možné získat u Wüstenrot i hypotéky s fixací na tři a pět let.

Equa bank snižuje sazby na měsíc

Levnější hypotéky nabízí na jeden měsíc i Equa bank. Od 12. března do 15. dubna jsou úrokové sazby u hypoték nižší až o 0,2 procentního bodu. Jednoleté fixace zůstávají na 3,99 %, tříleté zlevnily o 0,1 procentního bodu na 2,79 % a pětileté o 0,2 % na 2,89 %.
„Úrokové sazby hypotečních úvěrů na českém trhu dlouhodobě rostou. To spolu s regulací ČNB a vývojem cen nemovitosti udělalo hypotéky méně dostupné. Snažíme se na to reagovat a vedle možnosti 100% hypotéky opakovaně nabízíme akční časově omezené snížení sazeb,“ řekl Ondřej Hák, ředitel produktů a rozvoje retailového bankovnictví Equa bank.
mBank se rozhodla prodloužit akční nabídku na hypotéky, která měla původně skončit poslední březnový den. „Naše akční nabídka začíná na 2,69 % u pětiletého fixu s využitím životního pojištění od mBank nebo na 2,79 % u úvěrů bez pojištění,“ uvedl tiskový mluvčí mBank Pavel Vlček.

UniCredit jako jediná zdražila

UniCredit Bank snížila úrokové sazby hypoték na začátku roku o 0,3 procentního bodu. Nyní je opět posunula blíže hranici tří procent. Hypotéky všech sledovaných fixací během března vzrostly o 0,2 procentního bodu na 2,79 %.
Od začátku roku se na hypotečním trhu opět častěji objevují úrokové sazby začínající dvojkou. Dalšího snížení sazeb bychom se v nejbližší době nemuseli dočkat. „V současnosti změnu sazeb nepřipravujeme,“ uvedl Marian Holub, produktový manažer pro hypotéky Wüstenrot.
Hypoteční sazby by se tak na nějakou dobu mohly stabilizovat na současných úrovních. „Očekáváme spíše stabilizaci tržních úrokových sazeb,“ uvedl Jakub Švestka, tiskový mluvčí Moneta Money Bank.
Stejně tak se zatím nechystá měnit úrokové sazby v souvislosti s aktuální zachováním sazeb ČNB na stávající úrovni ani ČSOB a Hypoteční banka. „Zatím žádné další plošné změny nechystáme,“ dodala Andrea Vokálová.
Na hypotečním trhu ale přituhuje a bankám se zpomaluje hypoteční byznys. Není proto vyloučeno, že by některé banky mohly přijít se slevovými akcemi. „Předpokládám, že by hypoteční úvěry mohly ještě částečně zlevnit, zejména kvůli silnému konkurenčnímu boji a jarním marketingovým akcím,“ dodal Marian Holub.
Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank (v %) k 1. 4. 2019

Aktuální úrokové sazby – duben 2019
Banka 1 fixace 3 fixace 5 fixace LTV
Air Bank —– —– 2,99  
Česká spořitelna 3,89* 2,99* 2,89* do 80 %
ČSOB 3,29* 3,09* 2,89* od 70 do 80 %
Equa Bank 3,99 2,79* 2,89* do 80 %
Expobank 5,32* 4,03** 3,84** do 80 %
Fio banka 2,38 2,58 2,58 do 80 %
Hypoteční banka 3,29* 3,09* 2,89* od 70 do 80 %
Komerční banka 3,09 3,09 3,09 do 80 %
mBank 2,49 2,99 3,09 do 80 %
Moneta Money Bank 3,37 3,37 3,37 do 80 %
Raiffeisenbank 4,69* 3,09* 3,09* od 70 % do 80 %
Sberbank 3,99 3,29 3,39 do 80 %
UniCredit Bank 2,79** 2,79** 2,79** do 80 %
Wüstenrot 4,28 2,88 2,88 do 80 %

Poznámka: *sazby jsou nižší, ** sazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb
Air Bank: Nabízí hypotéky s fixací pouze na 5 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun. Při objemu hypotéky od 700 tisíc do 1,5 milionu korun činí sazba 3,09 % a od 300 tisíc do 700 tisíc korun 3,29 %.
Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 procentního bodu, slevu za výši hypotéky, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání a v případě fixace na 3–5 let slevu za službu Hypotéka s prémií.
ČSOB: V úrokových sazbách účelových úvěrů do 80 % hodnoty nemovitosti s fixací na 3, 5, 7, 10 let je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či u Poštovní spořitelny za podmínky příjmu na účet ve výši min. 1,5násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání životního pojištění u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,2 procentního bodu. Nabídka platí do odvolání.
Nesplnění kterékoli z uvedených podmínek pro slevy není překážkou poskytnutí hypotečního úvěru, v takovém případě však nevzniká nárok na příslušnou slevu z úrokové sazby.
Equa Bank: Úrokové sazby hypoték jsou uvedeny včetně zahrnutí slevy za pojištění schopnosti splácet od MetLife pojišťovny a.s.
Expobank: Expobank již nové hypotéky neposkytuje. Úrokové sazby jsou určeny pro stávající klienty v období konce fixace úrokové sazby. Platí pro IQ Hypotéka na bydlení a rekreaci, IQ Hypotéka na pronájem, Hypotéka hypoték – refinancování účelové hypotéky, IQ Hypotéka Multi – konsolidace účelových hypoték, IQ Hypotéka Energie.
Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.
Hypoteční banka: V úrokových sazbách je započtena sleva za splácení úvěru formou inkasa z účtu u ČSOB/Poštovní spořitelny ve výši -0,10% ročně a sleva za využití pojištění u ČSOB Pojišťovny (pojištění nemovitosti nebo pojištění domácnosti a pojištění úvěru) ve výši -0,10% ročně.
Jasná hypotéka: Pro fixace na 3 a 5 let s LTV do 70 % je podmínkou získání úrokové sazby splácení úvěru inkasem z účtu u ČSOB/Poštovní spořitelny s příjmem na účet ve výši minimálně 1,5 násobku měsíční splátky a sjednání životního pojištění u ČSOB Pojišťovny, nebo splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB/Poštovní spořitelny.
Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou. Sazby pro LTV od 80 % do 90 % jsou o 1 procentní bod vyšší.
mBank: Při sjednání pojištění. Úrokové sazby jsou garantované pro všechny klienty při poskytnutí hypotečního úvěru a pro další úroková období při řádném splácení úvěru a plnění smluvních podmínek. Sleva za pojištění Schopnosti splácet od mBank 0,25%. Sleva za obrat na účtu mKonto (ve výši 15 000 Kč) 0,50%. Hypotéka s LTV od 80 % do 90 % je při fixaci 1 a 3 roky s úrokovou sazbou 2,74 % p.a. a při fixace 5 let se sazbou 2,99 % p.a.
Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank): Úroková sazba Hypotéky s výší úvěru od 1 mil. Kč, Konsolidace půjček zajištěná nemovitostí, Americké hypotéky, Doplňkového úvěru bez určení účelu, Konsolidace půjček k hypotéce při splácení úvěru z běžného účtu u MONETA Money Bank, a. s. určeného ke splácení úvěru a za plnění podmínky služby Aktivní účet uvedené v části X. úrokového lístku. Platí pro úvěry sjednané po 14. 1. 2007. Platí v případě výše úvěru do 75 % (včetně) z hodnoty nemovitosti, případně kupní ceny a dodržení měsíčního kreditního příjmu 15 000 Kč na účtu u MONETA Money Bank určeném pro splácení hypotéky, efektivní úrok 1,67 % ročně s RPSN 1,80 % zároveň platí za předpokladu zápočtu úspor klienta na běžném účtu ve výši 20 % nesplacené hypotéky. Při LTV od 80 % do 90 % je úroková sazba o 0,7 procentního bodu vyšší.
Raiffeisenbank: V úrokovém lístku banka uvádí, že sazby úvěrů pro fyzické osoby stanovuje individuálně.
Sberbank: Sazby zahrnují aktivní využívání FÉR konta (jinak +0,4 p.b.) a realizaci pojištění schopnosti splácet (jinak +0,1 p.b.). Sazby jsou platné pro hypoteční úvěry nad 2,5 milionu korun (jinak +0,1 p.b). Hypotéky s LTV od 80 % do 90 % nabízí s fixací od 3 let s minimální úrokovou sazbou 3,49 %.
UniCredit Bank: Úrokové sazby jsou platné při sjednání jednorázově placeného pojištění schopnosti splácet úvěr. Hypotéka s LTV od 80 % do 90 % je o 1 procentní bod dražší.
Wüstenrot: U úvěru s jednoletou úrokovou sazbou lze kdykoliv v průběhu fixace přejít na pětiletou úrokovou sazbu. Extra úroková sazba platí pouze pro nové úvěry ve výši min. 1,5 mil. Kč. Nižší úvěry jsou o 0,1 procentní bod dražší. Hypotéky s LTV od 80 % do 90 % banka nabízí s fixní úrokovou sazbou pro jednoletou fixaci 4,28 % p.a., pro tříletou, pětiletou a sedmiletou fixaci 2,88 % p.a.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Zbyněk

    3 dubna, 2019

    Zlaté doby hypoték jsou fuč. Před pár lety jsem si ji bral u Equa bank a podmínky byly naprosté jiné. Samozřejmě mnohem přijatelnější!

    Odpovědět