EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Aktuální sazby hypoték: Sazby se přibližují hranici 3 %

 

Foto: Shutterstock

Letošní rok se nese ve znamení růstu úrokových sazeb hypoték. Ani v červenci a na začátku srpna tomu nebylo jinak. Až na skupinu ČSOB, která připravila akční nabídku, většina bank pokračuje ve zdražování hypoték. Sazby se pozvolna přibližují tříprocentní hranici.

Loading



 

ČSOB přichází s akční nabídkou

Skupina ČSOB se zatím jako jediná rozhodla od srpna hypotéky zlevnit. V rámci akční nabídky zvýšila slevu za sjednání pojištění schopnosti splácet, pojištění Forte či za splácení inkasem z druhého účtu spoludlužníka při sjednání pojištění Náš domov na 0,2 %.

Touto slevou se snížila úroková sazba všech sledovaných fixací v ČSOB a Hypoteční bance o 0,1 procentního bodu. Sazby hypoték s fixací na jeden a tři roky se opět vrátily pod 2,5 % p. a. na 2,49 % p. a. a s fixací na pět let klesly na 2,59 % p. a. Akční nabídka není zatím časově omezena.

Zdražuje Česká spořitelna i Komerční banka

Česká spořitelna s platností od 26. července zvýšila sazby všech sledovaných fixací o 0,1 procentního bodu. Hypotéky s fixací na jeden rok zdražily na 3,14 % p. a., s fixací na tři roky na 2,64 % p. a. a sazba pětileté fixace se přehoupla za hranici 2,5 % p.a. na 2,54 % p. a.

Komerční banka srovnala sazby všech sledovaných fixací na úroveň jednoleté fixace. S platností od 1. srpna se tak zvýšila sazba tříleté fixace o 0,3 procentního bodu a pětileté o 0,1 procentního bodu na 2,79 % p. a.

Vyšší sazby ve Fio, mBank či Raiffeisenbank

Fio banka zvýšila sazby hypoték o 0,1 procentního bodu. Hypotéky s fixací na jeden rok nabízí od 1,78 % p. a. a s fixací na tři roky od 1,98 % p. a. Sazby hypoték s fixací na pět let se vrátily nad dvouprocentní hranici poprvé od května 2020 a začínají na 2,08 % p. a.

REKLAMA

mBank přistoupila na konci července k výraznějšímu zdražení hypoték. Zatímco sazby hypoték s fixací na jeden rok zvýšila o 0,1 procentního bodu na 2,74 % p. a. a sazby hypoték s fixací na pět let o 0,2 procentního bodu na 2,64 % p. a., sazby hypoték s fixací na pět let vzrostly o 0,4 procentního bodu na 2,84 % p. a. mBank se tak na poli pětiletých fixací dostala zatím nejblíže tříprocentní hranici.

Raiffeisenbank zvýšila sazby jednoletých fixací o 0,31 procentního bodu na 2,29 % p. a., sazby tříletých fixací o tři desetiny na 2,59 % p. a. a pětiletých fixací o 0,29 procentního bodu na 2,79 % p. a.

UniCredit Bank zvýšila sazby hypoték s fixací na tři a pět let shodně o 0,2 procentního bodu na 2,69 % p. a. Sberbank zdražila nepatrně (o 0,05 procentního bodu) pouze tříleté fixace, které nově začínají na 2,29 % p. a.

Zdražování hypoték nekončí

„Do konce roku lze očekávat pozvolný růst sazeb, pokud se nebudou dělat taková opatření, která by tento trend mohla zastavit,“ uvedla Kristýna Dolejšová, tisková mluvčí mBank. Taková opatření ale zřejmě nepřijdou.

ČNB tento týden opět pravděpodobně zvýší základní úrokovou sazbu o dalších 25 bazických bodů na 0,75 %, což s určitým zpožděním dolehne i na hypoteční trh. A v letošním roce to navíc nemusí být zvýšení poslední.

Do cen hypoték se postupně propisuje také růst sazeb na mezibankovním trhu, který v posledních měsících sílí. Úrokové sazby hypoték tak porostou i v následujících měsících. Tříprocentní hranice nabídkových sazeb pětiletých fixací může být již brzy pokořena.

Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank (v %) k 2. 8. 2021

REKLAMA

Poznámka: *sazby jsou nižší** sazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb

Air Bank: *Nabízí hypotéky s fixací na 5, 7 a 10 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun.

Banka Creditas: Nemovitost musí být pojištěna (volba pojišťovny je zcela na klientovi), splácení úvěru z účtu CREDITAS (vedení i nejčastější služby jsou zdarma). Bez povinného pojištění schopnosti splácet či životního pojištění. Sjednání, zpracování úvěru i online ocenění nemovitosti je zdarma.

Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 procentního bodu, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání.

ČSOB: V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či Poštovní spořitelny za podmínky měsíčního příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání pojištění úvěru či pojištění Forte u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny v kombinaci s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,1 procentního bodu.

Equa Bank: Uvedené úrokové sazby platí při sjednání pojištění schopnosti splácet (jinak + 0,2 %) a výši hypotéky alespoň 1 mil. Kč (jinak + 0,1 %).

Expobank: Expobank již nové hypotéky neposkytuje.

Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev při koupi nemovitosti a hypotéce nad 1 milion korun. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.

Hypoteční banka: V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či Poštovní spořitelny za podmínky měsíčního příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání pojištění úvěru či pojištění Forte u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny v kombinaci s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,1 procentního bodu.

Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou. Sazby pro LTV od 80 % do 90 % jsou o 1 procentní bod vyšší.

mBank: Zvýhodněná sazba zahrnuje slevu 0,65 % p.a. Sleva je poskytnuta klientům s jiným úvěrovým produktem mBank (mPůjčka Plus, mPůjčka Pro nebo kreditní karta mBank), u něhož nedošlo za posledních 6 měsíců k selhání při jeho splácení.

Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank): Podmínkou sazby je: Minimální měsíční obrat na účtu MMB 15 tis. Kč, Čerpání úvěru do 3 měsíců od podpisu, Udělení individuální sazby (započtena sleva, kterou dostává více jak 80 % klientů).

Raiffeisenbank: V úrokovém lístku banka uvádí, že sazby úvěrů pro fyzické osoby stanovuje individuálně.

Sberbank: Sazby zahrnují aktivní využívání FÉR konta (jinak +0,4 p.b.) a realizaci pojištění schopnosti splácet (jinak +0,1 p.b.). Sazby jsou platné pro hypoteční úvěry nad 1 milion korun (jinak +0,1 p.b).

UniCredit Bank: Úrokové sazby jsou platné při sjednání placeného pojištění schopnosti splácet úvěr. Hypotéka s LTV od 80 % do 95 % je o 0.5 procentní bod dražší.

Wüstenrot: Od 1. července 2020 je možné sjednat hypoteční produkty Wüstenrot pouze pod značkou Moneta. K tomuto datu došlo ke spojení hypoteční divize Monety a Wüstenrot hypoteční banky pod Moneta hypoteční banku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Hypoteční sazby

Míří hypoteční sazby zpátky ke 2 %?

ČNB letos pokračuje v postupném snižování úrokových sazeb, které začala na konci loňského roku. Ze sedmi procent se tak 2T repo sazba snížila během tří měsíců na 5,75 %. Bankovní rada je zatím poměrně opatrná a snižuje úrokové sazby postupně. Dá se ale čekat, že úrokové sazby budou dále klesat. Inflace se zdá pod kontrolou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *