EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Aktuální sazby hypoték: ČNB zvýšila sazby, banky přitvrdily

 

Foto: sxc.hu
ČNB v červnu zvýšila sazby a v letošním roce to zřejmě nebylo naposledy. Banky při zvyšování hypotečních sazeb přitvrzují. Hypotéky zdražila Česká spořitelna, skupina ČSOB i Komerční banka. Air Bank se naopak vydala opačným směrem.

Loading



 


Česká národní banka (ČNB) zvýšila na červnovém zasedání základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 0,5 %. Rozhodnutí ČNB se již odrazilo i v cenách hypoték. Úrokové sazby hypotečních úvěrů rostou napříč trhem.

Hypotéky zdražila Česká spořitelna, ČSOB i Komerční banka

Skupina ČSOB zvýšila hypoteční sazby o 0,2 procentního bodu. Sazby všech sledovaných fixací se tak u ČSOB a Hypoteční banky po roce vrací nad hranici 2,5 %. Fixace na jeden a tři roky nově začínají na 2,59 % p. a. a pětileté na 2,69 % p. a.
Komerční banka také zdražila hypotéky o 0,2 procentního bodu. Hypotéky s fixací na jeden rok nabízí od 2,79 % p. a., na tři roky od 2,49 % p. a. a na pět let od 2,69 % p. a.
Česká spořitelna byla zatím ve zdražování hypoték opatrnější a hypoteční sazby zvýšila o 0,1 procentního bodu. Hypotéky s fixací na jeden rok se přesto již přehouply přes tříprocentní hranici na 3,04 % p. a. Sazba hypotéky s fixací na tři roky vzrostla na 2,54 % p. a. a s fixací na pět let na 2,44 % p. a.

UniCredit zvýšila sazby nejvýrazněji

UniCredit Bank zvýšila sazby hypoték s fixací na tři roky o 0,4 procentního bodu na 2,49 % p. a. Sazby hypoték s fixací na pět let vzrostly o 0,3 procentního bodu na 2,49 % p. a. Přesto UniCredit Bank zůstává pod hranicí 2,5 procent a řadí se k nejlevnějším bankám.
Moneta Money Bank připravila s platností od 2. července zvýšení hypotečních sazeb o 0,25 procentního bodu. Pětileté fixace tak zdražily na 2,69 % p. a. a fixace na jeden a tři roky na 2,49 % p. a.

Sazby povyskočily i v Creditas, Equa bank či Sberbank

Banka Creditas zvýšila hypoteční sazby o 0,1 procentního bodu. Sazby hypoték s fixací na tři roky se zvýšily na 2,39 % p. a. a na pět let na 2,59 % p. a. Stejnou sazbu pětileté fixace nabízí nově i Equa bank, která zdražila hypotéky o 0,2 procentního bodu.
Hypoteční sazby ve Sberbank vzrostly o 0,1 procentního bodu. Sberbank přesto patří se sazbou 2,29 % p. a. u pětiletých fixací, 2,24 % u tříletých fixací a 2,49 % p. a. u jednoletých fixací stále mezi nejlevnější banky.

Air Bank jde proti proudu

Air Bank navzdory růstu základních úrokových sazeb snížila sazby hypotečních úvěrů. S platností od 25. června klesly sazby pětiletých fixací u Air Bank o 0,1 procentního bodu na 2,29 % p. a.
„Zájem o hypotéky překonává rekordy i přesto, že úrokové sazby už letos opět začaly růst. A po zasedání bankovní rady ČNB, která po delší době zvýšila své sazby, můžeme na hypotečním trhu očekávat další zdražování. Přesto jsme se ale v Air Bank rozhodli jít nyní proti tomuto proudu, zlevnit a dát tak zájemcům o hypotéku možnost pořídit si úvěr na bydlení za ještě výhodnější cenu. Snížená úroková sazba platí jak pro nové hypotéky, tak i pro hypotéky převedené k nám z jiné banky,“ říká Radek Perman, vedoucí oddělení Hypoteční služby Air Bank.

REKLAMA

Hypoteční trh se utrhl ze řetězu

Hypoteční trh je jedno z mála odvětví, které nezasáhla pandemie koronaviru. Za prvních pět měsíců letošního roku sjednaly banky podle Fincentrum Hypoindexu hypotéky za více než 179 miliard korun, což je podobný objem jako za celý rok 2019. Růst úrokových sazeb ale může rozjetý hypoteční trh přibrzdit. Jak moc ale ukážou až nadcházející měsíce.
Hypoteční sazby by totiž podle ředitelky PR a interní komunikace Equa bank Kateřiny Petko nemusely růst tak rychlým tempem jako dosud: „Očekáváme, že růst úrokových sazeb bude pokračovat, byť o něco pomalejším tempem, než tomu bylo v prvním pololetí letošního roku.“
Záležet ale bude i na tempu zvyšování základních sazeb ČNB. V letošním roce by v souladu s prognózou po červnovém růstu sazeb mělo dojít ještě k dvojímu zvýšení základních úrokových sazeb. Celkem by tak měly základní sazby letos vzrůst o 75 bazických bodů.
Růst základních sazeb v kombinaci s rostoucí cenou zdrojů se zcela jistě v cenách hypoték ještě odrazí. „Vzhledem k vysoce konkurenčnímu prostředí však není pravděpodobná skoková změna,“ uvedl Michal Teubner z Komerční banky.
Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank (v %) k 1. 7. 2021

Poznámka: *sazby jsou nižší, ** sazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb
1)Moneta Money Bank zvyšuje sazby s platností od 2. 7. 2021
Air Bank: *Nabízí hypotéky s fixací na 5, 7 a 10 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun.
Banka Creditas: Nemovitost musí být pojištěna (volba pojišťovny je zcela na klientovi), splácení úvěru z účtu CREDITAS (vedení i nejčastější služby jsou zdarma). Bez povinného pojištění schopnosti splácet či životního pojištění. Sjednání, zpracování úvěru i online ocenění nemovitosti je zdarma.
Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 procentního bodu, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání.
ČSOB: V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či Poštovní spořitelny za podmínky měsíčního příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání pojištění úvěru či pojištění Forte u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny v kombinaci s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,1 procentního bodu.
Equa Bank: Uvedené úrokové sazby platí při sjednání pojištění schopnosti splácet (jinak + 0,2 %) a výši hypotéky alespoň 1 mil. Kč (jinak + 0,1 %).
Expobank: Expobank již nové hypotéky neposkytuje.
Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev při koupi nemovitosti a hypotéce nad 1 milion korun. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.
Hypoteční banka: V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či Poštovní spořitelny za podmínky měsíčního příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání pojištění úvěru či pojištění Forte u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny v kombinaci s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,1 procentního bodu.
Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou. Sazby pro LTV od 80 % do 90 % jsou o 1 procentní bod vyšší.
mBank: Zvýhodněná sazba zahrnuje slevu 0,65 % p.a. Sleva je poskytnuta klientům s jiným úvěrovým produktem mBank (mPůjčka Plus, mPůjčka Pro nebo kreditní karta mBank), u něhož nedošlo za posledních 6 měsíců k selhání při jeho splácení.
Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank): Podmínkou sazby je: Minimální měsíční obrat na účtu MMB 15 tis. Kč, Čerpání úvěru do 3 měsíců od podpisu, Udělení individuální sazby (započtena sleva, kterou dostává více jak 80 % klientů).
Raiffeisenbank: V úrokovém lístku banka uvádí, že sazby úvěrů pro fyzické osoby stanovuje individuálně.
Sberbank: Sazby zahrnují aktivní využívání FÉR konta (jinak +0,4 p.b.) a realizaci pojištění schopnosti splácet (jinak +0,1 p.b.). Sazby jsou platné pro hypoteční úvěry nad 1 milion korun (jinak +0,1 p.b).
UniCredit Bank: Úrokové sazby jsou platné při sjednání placeného pojištění schopnosti splácet úvěr. Hypotéka s LTV od 80 % do 95 % je o 0.5 procentní bod dražší.
Wüstenrot: Od 1. července 2020 je možné sjednat hypoteční produkty Wüstenrot pouze pod značkou Moneta. K tomuto datu došlo ke spojení hypoteční divize Monety a Wüstenrot hypoteční banky pod Moneta hypoteční banku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *