EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Aktuální sazby hypoték: Tříprocentní hranice pokořena

 

Zvyšování úrokových sazeb ČNB se postupně propisuje i do hypotečních sazeb. Konkurenční boj bank zatím držel hypoteční sazby na uzdě. Zdražování hypoték ale začíná pozvolna akcelerovat. Otázkou zůstává, jak moc s hypotečním trhem zamává zpřísnění hypoték a další zvyšování základních sazeb.

Loading



 


Česká národní banka (ČNB) na konci září opět zvýšila základní úrokové sazby. Letošní již čtvrté navýšení sazeb posunulo 2T repo sazbu, od které se odvíjí i sazby hypotečních úvěrů, o dalších 0,25 procentního bodu na 1,5 procenta. Centrální banka navíc se zvyšováním sazeb v letošním roce zřejmě neskončila.

Česká spořitelna první za tříprocentní hranicí

Většina bank promítla vyšší sazby ČNB do hypotečních úroků ještě před zářijovým zasedáním centrální banky. V polovině září se rozhodla navzdory hypotečnímu boomu, který rozpoutalo připravované zpřísnění hypoték, zvýšit sazby Česká spořitelna.
Hypotéky všech sledovaných fixací zdražila od 17. září shodně o 0,2 procentního bodu. Cena hypoték s fixací na jeden rok se tak přehoupla přes čtyři procenta na 4,19 procenta a fixací na tři roky přes tři procenta na 3,19 procenta.
Česká spořitelna se tak stala první bankou po dlouhé době (kromě Expobank, která ale již hypotéky aktivně nenabízí), které se u víceletých fixací odhodlala podívat za tříprocentní hranici. Pětileté fixace však stále drží pod třemi procenty, zdražení je posunulo na 2,89 procenta.

Sazby zvyšuje mBank, Raiffeisenbank či UniCredit

V polovině září upravila hypoteční sazby i mBank. Tříleté fixace zdražily o 0,3 procentního bodu na 2,49 procenta a pětileté fixace o 0,2 procentního bodu na 2,59 procenta. Výrazněji vzrostly sazby jednoletých fixací, a to dokonce o 0,65 procentního bodu na 2,19 procenta. I tak patří mBank stále k jedněm z nejlevnějších bank na hypotečním trhu.
V září zvýšila sazby hypoték i Raiffeisenbank či UniCredit Bank, která posunula úrokové sazby všech sledovaných fixací o 0,2 procentního bodu na 2,69 procenta. Raiffeisenbank se odhodlala zdražit hypoteční úvěry až začátkem minulého týdne. Zvýšení sazeb tří a pětiletých fixací o 0,4 procentního bodu je výraznější než u ostatních bank, přesto se sazbou 2,89 procenta zůstává pod tříprocentní hranicí.

Končí i poslední slevy

Equa bank sice hypotéky nezdražila, ale ke konci září ukončila slevu, která snižovala úrokovou sazbu všech sledovaných fixací o 0,2 procentního bodu. Po třech měsících se tak vrací cena hypoték s fixací na rok na 3,79 procenta, na tři roky na 2,49 procenta a na pět let na 2,59 procenta.
Do konce září poskytovala slevu na pětileté fixace také Fio banka. Ukončení akce posunulo hypotéky s fixací na pět let opět o 0,1 procentního bodu na 2,18 procenta. Fio banka se přesto může pochlubit nejnižší sazbou pětiletky na trhu.

Hypoteční banka zdražuje potřetí v řadě

Na poslední zvýšení sazeb ČNB zatím reagovala pouze skupina ČSOB. Hypoteční banka zdražila hypotéky již potřetí během posledních dvou měsíců. Od 1. října vzrostly sazby tří a pětiletých fixací o 0,2 procentního bodu. Od konce července se tak sazby pětileté fixace již zvýšily o půl procentního bodu a překonaly hranici tří procent.
ČSOB a Hypoteční banka jsou společně s Moneta Money Bank jedinými bankami, u kterých překročila úroková sazba pětiletých fixací tříprocentní hranici. Moneta přes zdražení o 0,2 procentního bodu s úrokovou sazbou 3,07 procenta zůstává nepatrně levnější. Hypoteční banka a ČSOB nabízí hypotéky s fixací na pět let od 3,09 procenta.
Tříleté fixace jsou u ČSOB a Hypoteční banky ještě o 0,1 procentního bodu dražší než pětileté a začínají na 3,19 procentech. Sazby jednoletých fixací zůstaly po posledním zdražení zatím nedotčené.

Růst sazeb bude pokračovat

Růst sazeb by měl pokračovat i v následujících měsících. Banky, které zatím poslední zvýšení sazeb ČNB do hypotečních úroků ještě nezahrnuly, tak dříve či později zřejmě učiní. „V tuto chvíli změnu sazeb u hypoték naplánovanou nemáme. V souvislosti s aktuálním zvýšením sazeb ČNB je ale možné, že k nějaké úpravě dříve či později dojde,“ uvedla tisková mluvčí Air bank Jana Karasová.
Wüstenrot také zatím zvyšování hypotečních sazeb neplánuje, přesto další růst nevylučuje. „Srpnové zvýšení základní sazby ze strany ČNB se kvůli silné konkurenci na ceně hypoték projevilo jen částečně a se zpožděním. Aktuální zvýšení sazeb centrální bankou a růst ceny zdrojů v uplynulých měsících se již do sazeb hypoték projeví,“ říká Marian Holub, produktový manažer hypoték finanční skupiny Wüstenrot.
Ještě během října mohou vzrůst sazby například v Moneta Money Bank. „Navýšení sazeb ze strany ČNB bylo krokem, se kterým banky všeobecně počítaly. V úrokové sazbě našich hypotečních úvěrů budeme toto navýšení sazeb reflektovat postupně během října,“ uvedl Tomáš Kostrhoun, senior manažera pro úvěrové produkty Moneta Money Bank.
Hypoteční byznys je pro většinu bank klíčový. Od října se ale musí uskromnit. Zpřísnění hypoték jim vezme část klientů, kteří již hypotečním sítem neprojdou. ČNB navíc s velkou pravděpodobností alespoň ještě jednou letos zvýší základní úrokové sazby.
Další růst hypotečních sazeb je nevyhnutelný, nicméně jej bude stále brzdit konkurenční boj bank. Tříprocentní sazby se přesto stanou běžnou součástí hypotečního trhu. „Na konci letošního roku se budou sazby hypotečních úvěrů na trhu pohybovat kolem tří procent, což představuje meziroční navýšení o 0,8 procentního bodu,“ dodává Tomáš Kostrhoun.
Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank (v %) k 1. 10. 2018

Aktuální úrokové sazby – říjen 2018
Banka 1 fixace 3 fixace 5 fixace LTV
Air Bank —– —– 2,39  
Česká spořitelna 4,19** 3,19** 2,89** do 80 %
ČSOB 4,29 3,19** 3,09** od 70 do 80 %
Equa Bank 3,79** 2,49** 2,59** do 80 %
Expobank 4,83** 4,01** 4,03** do 80 %
Fio banka 1,48 1,88 2,18** do 80 %
Hypoteční banka 4,29 3,19** 3,09** od 70 do 80 %
Komerční banka 2,99 2,89 2,89 do 80 %
mBank 2,19** 2,49** 2,59** do 80 %
Moneta Money Bank 2,87 2,87 3,07** do 80 %
Raiffeisenbank 4,49** 2,89** 2,89** od 70 % do 80 %
Sberbank 3,19 2,49 2,59 do 80 %
UniCredit Bank 2,69** 2,69** 2,69** do 80 %
Wüstenrot 3,99 2,34 2,54 do 80 %

Poznámka: *sazby jsou nižší, ** sazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb
Air Bank: Nabízí hypotéky s fixací pouze na 5 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun. Při objemu hypotéky od 700 tisíc do 1,5 milionu korun činí sazba 2,59 % a od 300 tisíc do 700 tisíc korun 2,99 %.
Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 procentního bodu, slevu za výši hypotéky, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání a v případě fixace na 3–5 let slevu za službu Hypotéka s prémií.
ČSOB: V úrokových sazbách účelových úvěrů do 80 % hodnoty nemovitosti s fixací na 3, 5, 7, 10 let je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či u Poštovní spořitelny za podmínky příjmu na účet ve výši min. 1,5násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání životního pojištění u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,2 procentního bodu. Nabídka platí do odvolání.
Nesplnění kterékoli z uvedených podmínek pro slevy není překážkou poskytnutí hypotečního úvěru, v takovém případě však nevzniká nárok na příslušnou slevu z úrokové sazby.
Equa Bank: Úrokové sazby hypoték jsou uvedeny včetně zahrnutí slevy za pojištění schopnosti splácet od MetLife pojišťovny a.s.
Expobank: Expobank již nové hypotéky neposkytuje. Úrokové sazby jsou určeny pro stávající klienty v období konce fixace úrokové sazby. Platí pro IQ Hypotéka na bydlení a rekreaci, IQ Hypotéka na pronájem, Hypotéka hypoték – refinancování účelové hypotéky, IQ Hypotéka Multi – konsolidace účelových hypoték, IQ Hypotéka Energie.
Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.
Hypoteční banka: V úrokových sazbách je započtena sleva za splácení úvěru formou inkasa z účtu u ČSOB/Poštovní spořitelny ve výši -0,10% ročně a sleva za využití pojištění u ČSOB Pojišťovny (pojištění nemovitosti nebo pojištění domácnosti a pojištění úvěru) ve výši -0,10% ročně.
Jasná hypotéka: Pro fixace na 3 a 5 let s LTV do 70 % je podmínkou získání úrokové sazby splácení úvěru inkasem z účtu u ČSOB/Poštovní spořitelny s příjmem na účet ve výši minimálně 1,5 násobku měsíční splátky a sjednání životního pojištění u ČSOB Pojišťovny, nebo splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB/Poštovní spořitelny.
Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou. Sazby pro LTV od 80 % do 90 % jsou o 1 procentní bod vyšší.
mBank: Při sjednání pojištění. Úrokové sazby jsou garantované pro všechny klienty při poskytnutí hypotečního úvěru a pro další úroková období při řádném splácení úvěru a plnění smluvních podmínek. Sleva za pojištění Schopnosti splácet od mBank 0,25%. Sleva za obrat na účtu mKonto (ve výši 15 000 Kč) 0,50%. Hypotéka s LTV od 80 % do 90 % je při fixaci 1 a 3 roky s úrokovou sazbou 2,74 % p.a. a při fixace 5 let se sazbou 2,99 % p.a.
Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank): Úroková sazba Hypotéky s výší úvěru od 1 mil. Kč, Konsolidace půjček zajištěná nemovitostí, Americké hypotéky, Doplňkového úvěru bez určení účelu, Konsolidace půjček k hypotéce při splácení úvěru z běžného účtu u MONETA Money Bank, a. s. určeného ke splácení úvěru a za plnění podmínky služby Aktivní účet uvedené v části X. úrokového lístku. Platí pro úvěry sjednané po 14. 1. 2007. Platí v případě výše úvěru do 75 % (včetně) z hodnoty nemovitosti, případně kupní ceny a dodržení měsíčního kreditního příjmu 15 000 Kč na účtu u MONETA Money Bank určeném pro splácení hypotéky, efektivní úrok 1,67 % ročně s RPSN 1,80 % zároveň platí za předpokladu zápočtu úspor klienta na běžném účtu ve výši 20 % nesplacené hypotéky. Při LTV od 80 % do 90 % je úroková sazba o 0,7 procentního bodu vyšší.
Raiffeisenbank: V úrokovém lístku banka uvádí, že sazby úvěrů pro fyzické osoby stanovuje individuálně.
Sberbank: Sazby zahrnují aktivní využívání FÉR konta (jinak +0,4 p.b.) a realizaci pojištění schopnosti splácet (jinak +0,1 p.b.). Sazby jsou platné pro hypoteční úvěry nad 2,5 milionu korun (jinak +0,1 p.b). Hypotéky s LTV od 80 % do 90 % nabízí s fixací od 3 let s minimální úrokovou sazbou 3,49 %.
UniCredit Bank: Úrokové sazby jsou platné při sjednání jednorázově placeného pojištění schopnosti splácet úvěr. Hypotéka s LTV od 80 % do 90 % je o 1 procentní bod dražší.
Wüstenrot: U úvěru s jednoletou úrokovou sazbou lze kdykoliv v průběhu fixace přejít na pětiletou úrokovou sazbu. Extra úroková sazba platí pouze pro nové úvěry ve výši min. 1,5 mil. Kč. Nižší úvěry jsou o 0,1 procentní bod dražší. Hypotéky s LTV od 80 % do 90 % banka nabízí s fixní úrokovou sazbou pro jednoletou fixaci 4,44 % p.a., pro tříletou 2,79 % p.a. a pro pětiletou 2,99 % p.a.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *