EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Milan Vodička

15. 09. 2021

0 komentářů

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – KDU-ČSL

 

Další politickou stranou, která zaslala odpovědi do ankety serveru hypoindex.cz na téma jak zlepšit dostupnost bydlení, byla KDU-ČSL. Přečtěte si odpovědi poslance Jana Bartoška.

Loading



 

S jakým programem na dostupné vlastní bydlení jdete do letošních sněmovních voleb?

V rámci našeho společného koaličního programu SPOLU se otázce dostupného bydlení samozřejmě intenzivně věnujeme. Jsme si vědomi situace, kdy jsou rostoucí ceny nemovitostí a bytů pro velké množství občanů absolutně nedostupné a podpora státu je v současnosti rovna nule.

Máme vypracovaný jasný plán, který jsme rozdělili na podporu pro občany a pro obce a firmy. Pro komplexní dostupnost bydlení navrhujeme například – daňové zvýhodnění jednotlivců i firem při výstavbě a rekonstrukcích, a to snížením DPH na 10 %, uvolnění státních pozemků, výhodnější podmínky pro obce, které staví nové domy. Chceme, aby vznikla moderní a zdravá města. Chceme se vyhnout dalšímu vzniku tzv. brownfieldů.

Našim cílem je, aby podpora prvního bydlení byla bez ohledu na věk nebo rodinný stav. Chceme vytvořit zvýhodněné hypotéky na první bydlení se spoluúčastí státu, bonusů apod. Zjednodušit vyřizování stavebního povolení – to se prolíná i s digitalizací státní správy napříč všemi institucemi. Důležité také je přesunout víc peněz na bydlení do Státního fondu podpory investic. Investice do bydlení jsou naprosto zásadní nejen pro občany, ale musíme si uvědomit, že každá investice se rovná přímé podpoře celé ekonomiky.

REKLAMA

Proč by podle vás měl tento váš plán fungovat, kdy jej chcete, v případě že byste byli součástí vlády prosadit?

Všechny naše návrhy jsou vypracovány odborníky a jsou nastaveny tak, aby to nebylo jen rozhazování peněz a volební sliby. Jde o nejlepší způsob investice. Lidé, kteří mají možnost důstojně bydlet, jsou spokojenější a mají motivaci k tomu, aby byli aktivními účastníky naší ekonomiky. A otázka, kdy tento plán chceme prosadit? Okamžitě. Hned, jak budeme mít možnost tyto věci začít měnit k lepšímu.

Jaké konkrétní aktivity ve zlepšení dostupnosti vlastního bydlení jste podnikli v posledních třech letech?

Za velký úspěch považuji například vznik programu Výstavba pro obce, na které jsem se osobně s dalšími kolegy podílel. A v rámci Jihočeského kraje se mi jako radnímu povedl další krok k tomu, abychom obcím umožnili ještě snadnější přístup k realizaci výstavby nových bytů. Kraj bude nově poskytovat podpůrný program, doplněk k tomu ze Státního fondu rozvoje bydlení, a to formou dotace na projektovou dokumentaci a další.

REKLAMA

Zapojení státu a krajů je podle mě velmi důležité, protože nám jde o společnou věc. Umožnit našim lidem důstojně bydlet, a to, aby od nás cítili podporu, která je základem naší práce. Služba lidem. Nesmí mít pocit, že jsou na všechno sami, a že jim stát, potažmo kraj nebo obec, pomůžou, když je potřeba.

Co podle vás dosavadní vlády v této oblasti podcenily?

Já chápu, že kolikrát není jednoduché udělat něco smysluplného a užitečného pro větší množství lidí, na rozdíl od dělání zákonů pro vybrané skupiny, a že se nikdy nelze zavděčit všem. Co mi ale konkrétně chybí, je zásadnější podpora výstavby nebo rekonstrukce nových bytů, které budou sloužit nejen jako tzv. sociální byty, ale například jako byty pro mladé lidi, kteří začínají žít samostatně, pro mladé páry, které plánují založit rodinu, pro samoživitele, pro seniory a pro všechny, pro které je nad jejich možnosti dosáhnout na hypotéky a pořídit si vlastní bydlení. Takže například existence družstevních bytů, startovacích bytů, daleko větší podpora obcí – stávající nastavení programu je pro obce často nedosažitelné, a přitom menší města a obce jsou často závislé na počtu obyvatel. A to se zatím žádné vládě nepodařilo vyřešit.

Stále, hlavně mimo velká města, je problém nabídnout občanům takové bydlení, aby bylo dostačující a nebylo důvodem, proč lidé hledající své místo k žití, odcházejí. Vylidňování je sice přirozeným koloběhem, ale může to znamenat velký problém.

REKLAMA

 

Předchozí odpovědi:

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – KSČM

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – ODS

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – Pirátská strana a STAN

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *