EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Pojištění realitní kanceláře: Pojistné plnění za zpronevěru nečekejte!

 

Pojištění profesní odpovědnosti realitních makléřů a kanceláří zatím není povinné. Dobré realitní kanceláře jsou přesto pojištěny. Náhrady škody se nicméně v určitých případech dočkat nemusíte. Co pojištění nezahrnuje a jaké limity pojištění jsou optimální?

Loading



 


Při práci realitního makléře může dojít k nejrůznějším škodám. Škody způsobené chodem realitní kanceláře, tedy při prodeji či pronájmu nemovitostí, správě či údržbě nemovitosti kryje tzv. pojištění profesní odpovědnosti. Pojistné podmínky, rozsahy krytí či limity pojištění se mohou u jednotlivých pojišťoven lišit.

Co kryje pojištění?

„Pojištění se vztahuje na případy, kdy je pojištěná realitní kancelář podle právních předpisů povinna nahradit škodu, kterou způsobila při své činnosti. Z pojištění jsou hrazeny jak škody finanční, které mohou vzniknout například při neověření stavu nemovitosti, tak i škody na věci (poškození nemovitosti při prohlídce) a újmy na zdraví,“ vysvětluje tiskový mluvčí Allianz pojišťovny Václav Bálek.
Nejčastěji základní pojištění profesní odpovědnosti realitních kanceláří tedy zahrnuje škody či újmy při ublížení na zdraví nebo usmrcení třetích osob, škody či újmy při ublížení na zdraví nebo usmrcení z provozu kancelář či regresní náhrady zaměstnanců i třetích osob. Pojištění také kryje poškození, zničení či ztrátu dokladů. V tomto případě ale nahradí pojišťovna pouze faktické hodnoty dokumentů.
Pokud dojde ke vzniku škody opomenutím, zpožděním, nepřesnostmi, prodlením, právními či faktickými omyly, nebo dojde k nedodržení lhůt kryje pojišťovna pouze škody při nedodržení zákonných lhůt. Smluvně stanovené lhůty jsou z pojištění vyloučeny.
Pojištění pokrývá například i škody, které vzniknou vloupáním do nemovitosti, kterou realitní makléř zapomněl uzamknout. Na škody způsobené na převzatých nebo užívaných hmotných movitých věcech musí být ale realitní kancelář často připojištěna. Ale pozor! Ani připojištění se v takovém případě většinou nevztahuje na škody vzniklé ztrátou nebo odcizením.
Čistá finanční škoda nemusí být součástí základního pojištění, případně bývá zahrnuta ale s nižšími pojistnými limity. Pojištění odpovědnosti za čistou finanční škodu kryje škodu způsobenou jinak než na životě, zdraví či věci jako jsou například úhrady za zrušené akce, za marnou jízdu či regresní náhrady všeho druhu.

Pozor na výluky!

Pokud realitní makléř či kancelář přijímá nebo využívá finanční prostředky klienta, nejsou tyto prostředky pojištěny v rámci pojištění profesní odpovědnosti. Náhrady se tak nedočkáte ani v případě zpronevěry, krádeže či podvodu spáchaného zaměstnancem či třetí osobou. Schodek na svěřených finančních hodnotách je totiž součástí výluk.
„Výluky se vztahují například na situace vzniklé úmyslným jednáním, hrubou nedbalostí, zpronevěrou nebo osobě blízké pojištěnému či majetkově propojeným osobám,“ vysvětluje tiskový mluvčí pojišťovny Generali Jan Marek.
Výluky se týkají i škod způsobených špatnou informací či chybnou radou. „Výluky bývají také v souvislosti s odhadem nemovitosti nebo na příslib budoucího příjmu z nemovitosti,“ upozorňuje Jakub Veverka, jednatel a spoluzakladatel VideoBydlení.cz.

Pohlídejte si pojistný limit

Realitní obchody se velmi často pohybují v řádech milionů i desítek milionů korun. Je proto důležité vybrat realitní kancelář, která je pojištěna do dostatečné výše. „Vzhledem k cenám nemovitostí by se měly limity pojištění pohybovat v milionech. Např. Realitní komora České republiky nabízí pojištění až do výše 10 milionů korun. Pojištění odpovědnosti lze rozšířit o další položky, např. na účetní poradce či vedení účetnictví,“ říká Jakub Veverka.
„Limity pojistného plnění i pojištění profesní odpovědnosti nabízíme v souladu s naší zajistnou smlouvu, průměrně jsou poptávány v rozmezí od jednoho milionu do 25 milionů korun. V individuálních případech po posouzení podkladů mohou být ale i vyšší,“ uvedl Jan Marek.
Podobné limity sjednává i Allianz pojišťovna. „Limit pojistného plnění si stanoví pojistník, běžně sjednáváme pojištění s limitem do 20 milionů korun, ale výjimkou nejsou ani limity vyšší,“ říká Václav Bálek s tím, že ročně uhradí pojistitel škody nejvýše do dvojnásobku tohoto limitu.
Pojistný limit se vztahuje na jednu transakci. Například realitní kancelář Fincentrum Reality má pojištění odpovědnosti do výše 10 milionů korun. Některé realitní kanceláře ale neprovozují své pobočky napřímo a fungují skrze franšízy. Příkladem je realitní kancelář RE/MAX. Ta po svých franšízách požaduje minimální pojistné pro první rok podnikání ve výši dvou milionů korun.
„Každý rok je kancelář povinna porovnávat výši dosaženého obratu s výší pojistné částky tak, aby nedošlo k podpojištění kanceláře. Pojištěným je vždy realitní kancelář i spolupracující realitní makléři, pokud jednají jménem a na účet realitní kancelář,“ vysvětluje Renáta Fialová, Finance & Operations Manager RE/MAX.

Ochrana jménem realitní zákon?

V dnešní době není pojištění realitní kanceláře povinné, je však dobré si vybírat realitní kancelář, která je pojištěna. Změnu by měl přinést zákon o realitním zprostředkování, který je ale zatím stále v nedohlednu. Současná verze projednávaného realitního zákona hovoří o povinném pojištění profesní odpovědnosti, a to minimálně ve výši tří milionů korun na každou pojistnou událost.
Ale ani zákon nepřinese větší ochranu klientů před zpronevěrou či úpadkem realitní kanceláře. Zákonné pojištění by mělo pokrývat pouze náklady na škodu způsobenou při odborné činnosti realitního zprostředkovatele.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Pokles cen nemovitostí podpojištění majetku v Česku nevyřešil

Podpojištění je vlastnost pojištění, která může lidi snadno připravit o peníze z plnění. V případě pojistné události může totiž pojišťovna, je-li majetek podpojištěn, krátit vyplacené pojistné plnění ve stejném poměru, o kolik je hodnota pojištěné věci vyšší než pojistná částka. Jak podpojištění vzniká, jak mu předcházet?

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 10. 2023

whistleblowing: realitní kanceláře

Ochrana oznamovatelů v realitních kancelářích: Jaká jsou specifika?

Od 1. srpna musí mít povinné subjekty implementován interní oznamovací systém podle zákona o ochraně oznamovatelů. Tato povinnost platí mimo jiné pro účetní nebo realitní kanceláře, kteří však museli mít oznamovací systém v rámci systému vnitřních zásad zavedený již dříve. Jaká jsou specifika ochrany oznamovatelů u těchto zaměstnavatelů?

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

17. 08. 2023

Průzkum: Více než polovina nemovitostí nemá dostatečné pojištění

V průzkumu společnosti FinGO, který reprezentoval více než 3000 klientů z celé České republiky, se ukázalo, že více než polovina (53,5 %) smluv na pojištění nemovitosti, které klienti v minulosti uzavřeli, je v současné době podpojištěna. K tomu dochází nejen u hlavních budov, ale také u vedlejších staveb, jako jsou pergoly, garáže nebo zahradní domky.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

25. 07. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *