EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 12. 2023

0 komentářů

Dočkáme se levnějších nemovitostí a dostupnějších hypoték?

 

Předvídat vývoj cen nemovitostí je hodně ožehavá záležitost. Která navíc nemusí mít spolehlivé výsledky. Před pár lety během kovidové pandemie se mnoho předpovědí shodlo na tom, že ceny nemovitostí budou spíše stagnovat, možná začnou i klesat. A ceny nemovitostí zatím vyrostly do takové výše, o které se ani nespekulovalo. Protože právě realitní trh byl jeden z mála, který si zachoval růst a náležitou dynamiku.

Loading



 

Ceny nemovitostí a také ceny energií spojených s bydlením byly jedním z hlavních faktorů vysoké inflace v české ekonomice v posledních letech. Inflace nám pomalu klesá, začnou klesat i ceny nemovitostí? V posledním roce jsme mohli na trhu nemovitostí zaznamenat různé slevy, stagnace a lokální pokles. Jak to bude v tom roce dalším? Vypadá to, že na tom se předpovědi moc neshodnou.

Od stagnace až k růstu, co nás překvapí

Předpovědi jsou zkrátka různé. Někdo radí s koupí bytu počkat, protože se ceny nebudou příliš hýbat, zatímco naše životní úroveň nejspíše v následujících letech poroste. A jiní zase předvídají, že se nemovitosti opět vrátí k růstu a měli bychom koupit nejraději co nejdříve.

Je nutno říct, že základní charakteristiky českého nemovitostního trhu zůstávají stále stejné. Staví se málo, stavební proces je zdlouhavý a náročný, nabídka nových rezidenčních nemovitostí na trhu stagnuje. Přitom ale poptávka po vlastním bydlení je na českém trhu také poměrně stálá. Češi chtějí bydlet ve svém. V dalším roce by měly nejspíše růst i ceny nájemního bydlení, což může znamenat i vyšší poptávku po vlastních nemovitostech.

Tato strana problémů tak zůstává stejná a víceméně se vlastně shoduje se situací, které byla na trhu v roce 2020 a v předchozích letech, které přinesly výrazný růst cen. Co je ale jiné s předkovidovým a kovidovým obdobím, je množství peněz v ekonomice. Reálná ekonomická úroveň průměrného Čecha poklesla, inflace ubrala velké množství disponibilních příjmů a navíc obavy z následného vývoje přidaly značnou dávku nejistoty.

REKLAMA

Ceny nemovitostí: stagnace jako ta dobrá zpráva

Zdroje pro růst cen nemovitostí na českém realitním trhu tedy docela určitě jsou. Malé množství nových nemovitostí a malé množství nové výstavby jsou evergreenem, který jen tak nezmizí. Vypadá to ale, že na trhu už není tak velké množství peněz, které by nějak výrazný růst financovaly. A tyto peníze nám vzala nejen inflace, ale také vysoké hypoteční sazby. V současné situaci a v dalším roce, tak nejspíše nebude dostatek kupců, kteří by přijali vyšší ceny. A kteří by byli schopni tyto vyšší ceny hypotečních úvěrů bez problémů ufinancovat.

Je tak otázkou, jak moc postupně klesající hypoteční sazby dokáží opět nastartovat růst cen nemovitostí. Protože hypoteční sazby v uplynulém roce už nerostly, spíše stagnovaly a náznakově naznačily pokles. Sice zatím jen náznakově, ale v příštím roce by i ČNB mohla začít snižovat klíčové úrokové sazby a přinést trošku vítr do příliš vysokých sazeb.

A tyto dva trhy, nemovitostní a hypoteční, spolu v tuto chvíli dost výrazně souvisí. Ceny nemovitostí nejspíše nezačnou růst, dokud nebudou mít kupující přístup k dostatečnému financovaní. Během vyšší inflace a během vysokých hypotečních sazeb tak zatím nemusíme čekat výrazné růsty na realitním trhu.

Je ale dost dobře možné, že jakmile začnou hypoteční sazby opět klesat a hypotéky budou dostupnější, tak dojde opět k růstu u cen nemovitostí. Ostatně zdroje tohoto růst zůstávají stále stejné: malá nabídka. Tu v současné době dále snižuje velmi malá poptávka, ale jakmile se poptávka zase zvýší, bude nízká nabídka na trhu nemovitostí opět tím tahounem, který potlačí ceny směrem nahoru.

Vyplatí se tedy počkat?

S koupí nové nemovitosti se asi vyplatí zatím počkat. To platí především pro ty z kupujících, kteří nemají zajištěno dostupné financování z vlastních zdrojů. Pokud si potřebujete na nákup nemovitosti vzít hypotéku, vyplatí se nejspíše ještě počkat.

Pokud ale máte zajištěné vlastní financování a na nákup nové nemovitosti jste si už ušetřili, tak je naopak možná výhodnější začít nakupovat. Na trhu budete mít lepší výběr, nebudete muset s nákupem spěchat, jak tomu bylo v uplynulých letech, a navíc si možná zvládnete vyjednat slevu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *