EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Ceny nemovitostí zatím na brzdu nešlapou

 

Prudký růst cen nemovitostí se přehoupnul z loňského roku i do toho letošního. Pražské ceny bytů dokonce ještě nabraly na tempu a dávno překonaly předkrizové hodnoty. Ceny v Praze na brzdu zatím nešlapou a zřejmě v blízké době ani šlapat nebudou. Mimopražský trh však hlásí výrazné ochlazení.

Loading



 


„Pokračující oživení ekonomické aktivity se odráželo v dalším zrychlení růstu cen rezidenčních nemovitostí. V prostředí nízkých úrokových sazeb se realizované ceny bydlení zvyšovaly ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně o 11 %,“ uvádí Zpráva o inflaci II/2017 České národní banky (ČNB).
Graf č. 1: Realizované a nabídkové ceny bydlení (meziroční změny v %)

Zdroj: Zpráva o inflaci II/2017
Nabídkové ceny bytů vytrvale rostou již od roku 2012. „První čtvrtletí 2017 přineslo další zrychlení růstu nabídkových cen pražských bytů, růst nabídkových cen bytů mimo Prahu se naopak výrazně ochladil,“ uvádí Zpráva o inflaci II/2017 ČNB. Nabídkové ceny mimopražských bytů se úrovně z roku 2008 zatím úspěšně vyhýbají.
Graf 2: Nabídkové ceny bytů

Zdroj: ČSÚ

Realizované vs. nabídkové ceny

Realizované ceny se na rozdíl od nabídkových cen realitních kanceláří projevují s určitým časovým zpožděním. Realizované ceny starších bytů rostly oproti nabídkovým cenám podobným tempem v Praze i ve zbytku Česka. „V porovnání s předchozím čtvrtletím růst těchto cen v hlavním městě výrazně zrychlil a po dlouhé době převýšil dynamiku nabídkových cen. V mimopražských regionech byl růst realizovatelných cen starších bytů srovnatelný s předchozím čtvrtletím a byl nadále vyšší než u cen nabídkových,“ uvádí Zpráva o inflaci II/2017.
Graf č. 3: Index realizovaných cen starších bytů

Zdroj: ČSÚ

I nové bydlení zdražuje

Realizované ceny nových bytů výrazně nabraly na tempu již koncem loňského roku. Za růstem cen stojí především nedostatečná nabídka, kterou brzdí omezené možnosti výstavby. Zásoba nových bytů se oproti loňskému roku v prvním čtvrtletí ztenčila na pouhých 3 450 nabízených bytů.
Vzhledem k odhadovanému přírůstku obyvatel (do roku 2030 až o 150 tisíc) by mělo podle strategického plánu vypracovaného Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) přibývat v hlavním městě každý rok alespoň 5,5 tisíce nových bytů. Vydávání stavebních povolení však vázne a doba přípravy a realizace rezidenčních projektů se prodlužuje až na deset let.
Developeři nevidí budoucnost příliš růžově. Pro letošní rok v Praze očekáváme, že se poprvé po více než 7 letech nebudou počty nově prodávaných bytů navyšovat. Pravděpodobná je spíše stagnace, nebo mírný pokles. Hlavním důvodem je snižující se zásoba jednotek, protože vázne povolování nových stavebních projektů,“ vysvětluje Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.
Graf č. 4: Index realizovaných cen nových bytů

Zdroj: ČSÚ
Ceny bytů i nadále rychle rostou a lze přitom očekávat, že se nezastaví ani v příštích měsících. Ceny nemovitostí se totiž zvyšují nejen s nedostatečnou nabídkou, ale i díky nízkým úrokovým sazbám, které se stále ještě drží na velmi nízkých úrovních.
Zájemce o vlastní bydlení již ale začíná chladit ČNB svými doporučeními a může být i hůře, pokud Poslaneckou sněmovnou projde novela zákona o ČNB a centrální banka získá větší pravomoci. Situace se ale může také velmi rychle otočit ve chvíli, kdy ČNB začne výrazněji zvyšovat úrokové sazby. Zájemců o vlastní bydlení ubyde a tlak poptávky se ztlumí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *