EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Češi se v úvěrech ztrácí. Pomůže nový zákon o úvěru?

 

Úvěry se postupně vkrádají téměř do každé domácnosti. Přesto se v úvěrové problematice orientuje pouze třetina lidí. Nový zákon o úvěru má spotřebitele v první řadě chránit. Klient obdrží více informací a půjčku dostane pouze ten, který je schopen splácet. Snaha o ochranu a osvětu se však může minout účinkem.

Loading



 

Úvěrům se daří na všech frontách

Objem úvěrů čerpaných českými domácnostmi ke konci října vzrostl meziročně o 7,7 % na 1 312,5 miliardy korun. Nejvíce si lidé půjčily na bydlení 29,4 miliardy korun, což je o 18,2 % více než před rokem. Letošní rok by měl být i přes očekávaný mírný růst úrokových sazeb pro hypoteční trh rekordní.
„Ceny nemovitostí rychle rostou a důvěra domácností ve vlastní finanční situaci je pevná. Přes očekávaný mírný vzestup sazeb o přibližně půl procentního bodu zůstanou hypotéky výhodné. Je ale faktem, že dvouciferný růst nových úvěrů na bydlení trvá již od března 2013 a velmi silná srovnávací základna se na tempech růstu již brzy musí projevit,“ říká Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka České bankovní asociace.
Objem spotřebitelských úvěrů se oproti loňskému roku zvýšily o více než čtvrtinu na 8,8 miliardy korun. Zájem o spotřebitelské úvěry by se neměl zastavit ani v příštích měsících. Zásluhu na tom mají i úrokové sazby, které v říjnu klesly v průměru z loňských 12,2 % na 10,4 %.

Češi nejsou informovaní, ale splácejí

Banky poskytují úvěry jako na běžícím páse a lidí s úvěrem rychle přibývá. Průzkum úvěrové společnosti Cofidis ale ukázal, že informovanost o úvěrech a úvěrových podmínkách roste pouze mírně. Podíl lidí, kteří se v úvěrech ztrácí dosahuje alarmujících dvou třetin. V úvěrech se orientují méně ženy. Nejhůře jsou na tom s úvěrovou problematikou lidé kolem padesátky a lidé se základním vzdělání.
Ve splácení úvěrů na tom ale Česko v evropském srovnání není vůbec špatně. Zatímco v Evropě není schopen splácet dluhy 27 % lidí, v Česku je to pouze 16 % obyvatel. V rámci Evropy se Česká republika řadí na 4. místo. Na vedoucí trojici Dánsko, Norsko a Švédsko ztrácí pouhé jedno procento. Z údajů společnosti Intrum Justitia vyplývá, že Česko porazilo dokonce Německo, Velkou Británii či Francii a Švýcarsko.

Nová pravidla mají dlužníkům pomoci

Na základě nového zákona o úvěru pro spotřebitele účinného od 1. prosince 2016 by měl spotřebitel získat více informací o úvěru než dosud. Problém českých spotřebitelů ovšem nespočívá v nedostatku informací, ale především v pasivitě a neochotě věnovat se úvěrovým podmínkám, přestože jim nerozumí.
Podle průzkumu společnosti Cofidis třetina lidí studuje obchodní podmínky před podpisem úvěrové smlouvy maximálně pět minut. Neznalost úvěrových podmínek ale Čechům nedělá těžkou hlavu, o problematice se nesnaží s nikým poradit, ani to nehodlají řešit jiným způsobem. Nic na tom zřejmě nezmění ani nový zákon o úvěru.
Problém ale není jen na straně spotřebitelů. „Finanční instituce si často stěžují na nízkou úroveň finanční gramotnosti českých spotřebitelů, je to ale dost pokrytecké, když samy investují miliony do reklamy, která slogany ‚vše na splátky‘ vytváří dojem, že kdo nedluží, jako by nežil,“ uvádí Miloš Borovička, právní poradce dTestu.
Zákon proto přenáší část odpovědnosti na poskytovatele úvěru. Úvěr by neměl získat dlužník, který neumí splácet dluhy. Za porušení povinnosti prověřovat úvěruschopnost dlužníka hrozí poskytovatelům pokuta až ve výši 20 milionů korun. Úvěrová smlouva navíc v takovém případě pozbývá platnosti a dlužník nemusí platit úroky a pokuty a úvěr může splatit podle svých možností.
„Bylo by ideální, kdyby každý spotřebitel uměl sám posoudit, co je pro něho výhodné a co ne. V dnešní době jsou ale finanční produkty natolik komplexní, že na jejich posouzení často obyčejný selský rozum nestačí,“ dodává Miloš Borovička.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Objem hypoték se v říjnu meziročně zdvojnásobil

Banky a stavební spořitelny poskytly v říjnu hypoteční úvěry za 16,1 mld. Kč. Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v říjnu více než dvojnásobný a meziroční dynamika oproti září dále zrychlila. Důvodem je, že údaje se již srovnávají s velmi nízkými hodnotami druhé poloviny minulého roku.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 11. 2023

Ceny realit v Česku čekají na lepší úrokové sazby, může jít o nejlepší příležitost tohoto roku

Zatímco v létě se český realitní trh nadechoval k růstu, se začátkem podzimu to opět vypadá jinak. Do stagnace cen bytů z druhé ruky přešel nejzásadnější pražský trh, pokračují v ní i brněnské byty. Na jižní Moravě se navíc po rychlém vzedmutí snížily i průměrné ceny rodinných domů, které snižuje také nezájem o rekreační bydlení […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 11. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *