EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Petr Zámečník

22. 02. 2019

1 komentář

Chcete levné bydlení? Zkuste vybydlený byt

 

Vybydlený byt představuje pro nového majitele snížený komfort užívání, náklady na úpravu a hodně práce. V případě nedostatku finančních prostředků ale může být řešením pro pořízení vlastního bydlení. Kolik ušetříte?

Loading



 


Ceny bytů stoupají závratnou rychlostí již několik let a teprve v letošním roce by mohly přibrzdit. To ovšem nemění nic na zájmu kupujících o pořízení vlastního bydlení. Spíše naopak. Pod utkvělou, byť mylnou představou, že „ceny bytů jenom rostou“, jsou vedle levných hypoték rostoucí ceny nemovitostí dalším impulsem pro zájemce o vlastní byt.
Setrvalý růst cen nemovitostí ovšem vyšponoval finanční nároky na jejich pořízení na únosnou mez. Zároveň opatření České národní banky (ČNB) omezující dostupnost hypotečních úvěrů snižuje schopnost českých domácností vysoké ceny bytů zaplatit. Lidé se ale nevzdávají a hledají náhradní řešení. Jedním z nich může být pořízení vybydleného bytu.
„Vybydlený byt“ či byt s vysokou mírou opotřebení sice vyžaduje následné opravy a úpravy. Ovšem výrazně snižuje náklady na pořízení. Zejména pro mladé rodiny, které jsou ochotné vzdát se dočasně části komfortu, může být koupě opotřebeného bytu řešením, jak na vlastní bydlení dosáhnout. A úspora je poměrně znatelná.
Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil průměrné ceny bytů za roky 2015 až 2017 podle míry opotřebení. Údaje vycházejí ze skutečných cen na základě transakcí zapsaných v katastru nemovitostí. V průměru v České republice za byt bez opotřebení (s mírou opotřebení 0 % až 5 %) zájemce zaplatil 25 717 Kč/m2. Pokud si pořídil vybydlený byt (míra opotřebení 45 % až 100 %), tak zaplatil v průměru pouhých 10 876 Kč/m2. Při koupi průměrného bytu o výměře 60 m2 celková úspora dosáhla 890 460 Kč. A za takovou částku lze byt nejen uvést do obyvatelného stavu, ale též vybavit přinejmenším základními domácími spotřebiči.
Realizované ceny bytů i úspory „za opotřebení“ se pochopitelně liší podle okresu. Nejvyšší ceny jsou (zřejmě bez překvapení) na Praze 1, kde průměrná cena za tři sledované roky dosáhla 73 534 Kč/m2. Přestože v centru Prahy je rozhodujícím faktorem ceny především prémiová poloha, lze i v tomto případě ušetřit při slevení z nároků na opotřebení bytu. Zatímco byt v bezvadném stavu (opotřebení 0 % až 5 %) stál 85 901 Kč/m2, při vybydleném bytě (opotřebení 45 % až 100 %) cena klesla na mnohem dostupnějších 47 036 Kč/m2. Při této řádově 45% slevě na průměrném 60metrovém bytě kupující ušetřil 2 331 900 Kč.
Nejlevnější byty zůstávají na Mostecku. V letech 2015 až 2017 dosáhla průměrná realizovaná cena bytů v okrese Most na 4 757 Kč/m2. Průměrný byt tak vyšel na 285 420 Kč. Úspory za opotřebení lze přitom dosáhnout i v této oblasti České republiky. Nepoškozený byt (opotřebení do 5 %) stál v průměru 4 640 Kč/m2[1] a vybydlený byt (opotřebení vyšší než 45 %) jen 2 531 Kč/m2. I zde tak úspora přesahuje 45 %, ovšem v absolutních hodnotách je mnohem nižší. Za vybydlený byt o rozloze 60 m2 kupující zaplatili dle průměrných cen 151 800 Kč, tedy o 126 540 Kč méně než za bezvadný. A za takovou částku lze rekonstrukci pořídit jen obtížně…
Průměrné ceny bytů mohou být ale zavádějící. Problémem je, že byty nejsou homogenní a mohou se lišit nejen napříč Českou republikou, nejen v rámci krajů, ale i okresů… a v konečném součtu rozhoduje i přesné umístění bytu. Dva totožné byty v jednom bytovém domě mohou mít znatelně rozdílnou cenu např. z důvodu výhledu z okna – za pohled do parku jsou kupující ochotni zaplatit více než za hluk linoucí se okny z rušné ulice.
Obecně ale platí, že ceny bytů ve větších obcích jsou vyšší než v obcích s menším počtem obyvatel. A tak zatímco průměrná cena bytů v obcích do 2 tisíc obyvatel dosahuje 11 440 Kč/m2, byty ve městech s více než 50 tisíci obyvateli stojí 29 232 Kč/m2 a v Praze zájemci zaplatili v průměru 53 602 Kč/m2. Řešením pořízení vlastního bydlení se tak může stát kromě slevení nároků na stav kupovaného bytu i poohlédnutí se po možnostech v menších obcích či na samotě u lesa.


[1] V okrese Most jsou celkové průměrné ceny vyšší než průměrné ceny bezvadných bytů, protože v kategorii opotřebení 5 % až 20 % bylo uskutečněno více transakcí s vyšší průměrnou cenou, konkrétně 4 886 Kč/m2.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Radek Světlý

    27 února, 2019

    Vybydlenému bytu bychom mohli odborně říkat shell and core. V tomto provedení někteří developeři předávají byty novým vlastníkům. Takový byt má pouze obvodové stěny. Ano, je tam v tomto případě opravdu hodně práce, ale zase na druhou stranu tato varianta skýtá obrovské možnosti pro interiérové architekty a designéry, kteří se tady mohou ve spolupráci s klientem doslova vyřádit, protože nejsou takřka ničím limitováni. Mohou tady od základu vytvořit dispozici bytu přesně podle potřeby. Velké zkušenosti s tímto postupem má i Svět interiérů, http://www.svetinterieru.cz/reference/reference/, která provádí rekonstrukce bytu a domů.

    Odpovědět