EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Text: Jana Zámečníková

Foto: sxc.hu

02. 11. 2021

0 komentářů

Aktuální sazby hypoték: Hypoteční sazby míří ke 4 %

 

Růst úrokových sazeb hypoték zrychluje. Hypotéky zdražily všechny banky, některé dokonce o více než jeden procentní bod. Hypoteční sazby tak zamířily k hranici 4 % p. a. V příštím roce by se mohly do sazebníků bank dostat i hypotéky s pětkou na začátku.

Loading



 

Skokanem měsíce je Creditas

Úrokové sazby hypoték zvýšily všechny banky, a to u všech sledovaných fixací. Největší skok zaznamenaly hypotéky s fixací na tři roky v bance Creditas, která je zvýšila o 1,3 procentního bodu na 3,69 % p. a. Sazby pětiletých fixací pak v Creditas vzrostly o jeden procentní bod na 3,59 % p. a.

Ale ani ostatní banky se nedržely zkrátka. Například sazby hypoték s fixací na jeden rok nejvýrazněji zdražila ČSOB a Raiffeisenbank, a to o 1,2 procentního bodu.

ČSOB zdražuje až o 1,2 procentního bodu

Úrokové sazby hypotečních úvěrů skupiny ČSOB u delších fixací na pět a více let vzrostly od 25. října o půl procentního bodu. Pětileté fixace s LTV od 70 do 80 % tak začínají na 3,59 % p. a. Jednoleté fixace se zvýšily dokonce o 1,2 procentního bodu na 3,89 % p. a. a tříleté o 0,8 procentního bodu na 3,79 % p. a.

„V návaznosti na vývoj české ekonomiky a zvyšující se inflaci dochází k rychlému růstu úrokových sazeb, který jsme nuceni přenést i do naší nabídky hypoték. Očekávám, že se zvýšením úrokových sazeb hypoték bude spojeno také určité ochlazení hypotečního trhu, který od začátku pandemie Covid-19 zaznamenával rekordní výsledky. Vyšší sazby také výrazněji utlumí zájem o předčasné refinancování stávajících úvěrů, který se na rekordních číslech významně podílel,“ vysvětluje Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Stejně jako v ČSOB vzrostly sazby hypoték s fixací na jeden rok o 1,2 procentního bodu i v Raiffeisenbank, a to na 3,49 % p. a. Sazby hypoték s fixací na tři roky se v Raiffeisenbank zvýšily o 0,9 procentního bodu a s fixací na pět let o 0,7 procentního bodu také na 3,49 % p. a.

REKLAMA

Fixace na jeden rok u České spořitelny za hranicí 4 %

Česká spořitelna zvýšila hypoteční sazby s platností od 1. listopadu, a to shodně o 0,4 procentního bodu. Sazby jednoletých fixací hypoték tak jako první banka posunula za hranici čtyř procent na 4,24 % p. a. Hypotéky s fixací na tři roky nově začínají na 3,74 % p. a. a s fixací na pět let na 3,64 % p. a.

„Další měsíce nebudou na hypotečním trhu jednoduché. Rostoucí cena zdrojů tlačí úrokové sazby nahoru. Ve výhodě nyní budou naši klienti, kteří si zvolili delší fixace a nemusí se tak obávat dalšího zvyšování sazeb. V následujících měsících chceme s ostatními bankami hledat cestu, jak i při rostoucích cenách klientům snížit měsíční splátky, anebo najít jinou a snazší cestu k bydlení především pro mladé,“ říká Filip Belant, šéf hypotečních produktů České spořitelně. 

Sazba pětileté fixace pod 3 %? Již pouze ve Fio či Air Bank

Air Bank zvýšila sazbu pětiletých fixací hypoték o 0,35 procentního bodu na 2,94 % p. a. s platností od 29. října. A jako jedna ze dvou bank na hypotečním trhu tak stále drží sazbu pětileté fixace pod 3 % p. a.

Fio bank přes růst úrokových sazeb hypoték až o 0,4 procentního zůstává nejlevnější hypoteční bankou na trhu. Sazby hypoték s fixací na jeden rok začínají na 2,28 % p. a., s fixací na tři a pět let na 2,48 % p. a.

Moneta Money Bank zvýšila sazby hypoték s fixací na jeden a tři roky o tři desetiny na 3,04 % p. a. a s fixací na pět let pouze o dvě desetiny na 3,14 % p. a. Po Air Bank a Fio bance je tak třetí nejlevnější hypoteční bankou.

Ostatní banky zdražují alespoň o pět desetin

Komerční banka zvýšila sazby hypoték s fixací na jeden a tři roky o 0,6 procentního bodu na 3,59 % p. a. Hypotéky fixované na pět zdražila Komerční banka o 0,5 procentního bodu na 3,49 % p. a.

Equa bank zdražila tří a pětileté fixace shodně o 0,7 procentního bodu na 3,49 % p. a. mBank  zvýšila sazby až o 0,6 procentního bodu a srovnala sazby všech sledovaných fixací na 3,59 % p. a.

Ve Sberbank vzrostly nejvíce sazby hypoték s fixací na tři roky, a to o 0,85 procentního bodu na 3,39 % p. a. Hypotéky fixované na jeden rok zdražila o sedm desetin a na pět let o osm desetin na 3,39 % p. a.

UniCredit Bank zvýšila sazby hypoték s fixací na tři roky o 0,67 procentního bodu na 3,66 % p. a. a s fixací na pět let o 0,56 procentního bodu na 3,55 % p. a.

Další zdražování hypoték je na dohled

Česká národní banka (ČNB) se na další zvyšování základních úrokových sazeb chystá již tento týden. Otázkou zůstává, zda bankovní rada sazby zvýší o 0,5 nebo opět o 0,75 procentního bodu. Základní úroková sazba by se tak dostala minimálně na 2 %. Někteří analytici se ale domnívají, že by ČNB mohla zvýšit sazby dokonce i o jeden procentní bod.

A s růstem základních sazeb přijde i další zdražování hypoték. Navíc nadále roste i cena peněz na mezibankovním trhu. „Očekává se zvýšení základních sazeb ze strany centrální banky, už nyní vidíme rostoucí tržní podkladové sazby. Na to budeme zřejmě muset, stejně jako konkurenční poskytovatelé hypoték, reagovat,“ uvedla Tereza Kaiseršotová z Raiffeisenbank.

„V tuto chvíli další zvyšování sazeb neplánujeme, nicméně vzhledem k dále rostoucím cenám zdrojů na mezibankovním trhu a dalšímu možnému zvýšení základních úrokových sazeb ze strany ČNB očekáváme v následujících týdnech další nárůst nabídkových úrokových sazeb u hypoték napříč trhem,“ uvedl Michal Teubner, tiskový mluvčí Komerční banky.

Hypoteční sazby na úrovni 5 %?

Příští rok by se nabídkové sazby hypoték mohly vyšplhat až na úroveň 5 %. „Aktuálně čekáme na prognózy ČNB, které by mohly být zveřejněny začátkem listopadu. S růstem úrokových sazeb počítáme a odhadujeme, že sazby se budou začátkem roku pohybovat na úrovni 5 %,“ uvedla tisková mluvčí mBank Kristýna Dolejšová.

„Pokud bude dále ČNB zvyšovat úrokové sazby a bude pokračovat růst tržních úrokových sazeb, bude pokračovat také růst úrokových sazeb u hypoték. V tuto chvíli jsou nabídkové úrokové sazby již přes 3,5 %. Je tedy možné, že se na konci roku dostaneme na 4 %. A že v průběhu příštího roku půjdou úrokové sazby nahoru o dalšího 0,5 % – 1 %,“ uvedla Kateřina Petko, ředitelka PR a interní komunikace Equa bank.

Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank (v %) k 1. 11. 2021

Poznámka: *sazby jsou nižší** sazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb

Air Bank: *Nabízí hypotéky s fixací na 5, 7 a 10 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun a při sjednání pojištění schopnosti splácet.

Banka Creditas: Nemovitost musí být pojištěna (volba pojišťovny je zcela na klientovi), splácení úvěru z účtu CREDITAS (vedení i nejčastější služby jsou zdarma). Bez povinného pojištění schopnosti splácet či životního pojištění. Sjednání, zpracování úvěru i online ocenění nemovitosti je zdarma.

Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 procentního bodu, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání.

ČSOB: Výše uvedené úrokové sazby platí pro nově poskytnuté hypoteční úvěry po dobu prvního fixačního období. V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či Poštovní spořitelny za podmínky měsíčního příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání pojištění úvěru či pojištění Forte u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny v kombinaci s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,2 procentního bodu.

Equa Bank: Uvedené úrokové sazby platí při sjednání pojištění schopnosti splácet (jinak + 0,2 %) a výši hypotéky alespoň 1 mil. Kč (jinak + 0,1 %).

Expobank: Expobank již nové hypotéky neposkytuje.

Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev při koupi nemovitosti, pojištěním schopnosti splácet a hypotéce nad 1 milion korun. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.

Hypoteční banka: V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či Poštovní spořitelny za podmínky měsíčního příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání pojištění úvěru či pojištění Forte u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny v kombinaci s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,1 procentního bodu.

Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou. Sazby pro LTV od 80 % do 90 % jsou o 1 procentní bod vyšší.

mBank: Zvýhodněná sazba zahrnuje slevu 0,65 % p.a. Sleva je poskytnuta klientům s jiným úvěrovým produktem mBank (mPůjčka Plus, mPůjčka Pro nebo kreditní karta mBank), u něhož nedošlo za posledních 6 měsíců k selhání při jeho splácení.

Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank): Podmínkou sazby je: Minimální měsíční obrat na účtu MMB 15 tis. Kč, Čerpání úvěru do 3 měsíců od podpisu, Udělení individuální sazby (započtena sleva, kterou dostává více jak 80 % klientů).

Raiffeisenbank: V úrokovém lístku banka uvádí, že sazby úvěrů pro fyzické osoby stanovuje individuálně.

Sberbank: Sazby zahrnují aktivní využívání FÉR konta (jinak +0,4 p.b.) a realizaci pojištění schopnosti splácet (jinak +0,1 p.b.). Sazby jsou platné pro hypoteční úvěry nad 1 milion korun (jinak +0,1 p.b).

UniCredit Bank: Úrokové sazby jsou platné při sjednání placeného pojištění schopnosti splácet úvěr. Hypotéka s LTV od 80 % do 95 % je o 0.5 procentní bod dražší.

Wüstenrot: Od 1. července 2020 je možné sjednat hypoteční produkty Wüstenrot pouze pod značkou Moneta. K tomuto datu došlo ke spojení hypoteční divize Monety a Wüstenrot hypoteční banky pod Moneta hypoteční banku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *