EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Fincentrum Hypoindex červenec 2021: Růst sazeb zrychluje, objemy pozvolna klesají

 

Růst průměrné úrokové sazby hypoték podle Fincentrum Hypoindexu v červenci zrychlil. Objemy poskytnutých hypoték začaly brzdit, přesto je již jisté, že se rok 2021 zapíše jako nejúspěšnější hypoteční rok v historii.

Loading



 

Průměrná úroková sazba hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex vzrostla o 10 bazických bodů na 2,23 % p. a. Jde o největší nárůst průměrné sazby od prosince 2018, kdy sazba vzrostla o 13 bazických bodů na 2,91 % p. a.

Vzhledem ke zpoždění, které hypoteční banky v posledních měsících nabraly při zpracování žádostí o hypotéku ještě s nižšími sazbami, je možné, že růst průměrné sazby hypoték ještě zrychlí. Většina bank totiž ve zvyšování nabídkových sazeb hypoték přitvrzuje.

„Do výše průměrné úrokové sazby již promlouvá i zvyšující se základní sazba ČNB. S ohledem na další srpnové zvýšení těchto sazeb se dá očekávat, že sazby hypoték i nadále porostou a postupně mohou atakovat hranici 3 % p. a.,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Česká národní banka (ČNB) zvýšila v letošním roce základní úrokové sazby již dvakrát. Po červnovém zasedání, kdy základní sazba vzrostla o 25 bazických bodu, rozhodli centrální bankéři v srpnu o nárůstu o dalších 25 bazických bodů na 0,75 %.

Většina bankovní rady se na posledním srpnovém zasedání navíc shodla, že je potřeba ve zpřísňování měnové politiky pokračovat, a to především kvůli vyšší inflaci. Základní sazba by se tak do konce roku mohla zvýšit ještě dvakrát, a to v září a v listopadu.

Graf 1: Fincentrum Hypoindex červenec 2021

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Objemy pozvolna brzdí

„Do červencových čísel se konečně promítly postupně se zvyšující sazby a tím klesající zájem o hypotéky. Nicméně banky stále ještě „čerpají“ nashromážděné zásoby hypotečních žádostí a tak počty i objemy nových hypoték klesají jen pomalu,“ uvedl Jiří Sýkora.

Banky v červenci sjednaly 10 967 hypoték v celkovém objemu 35,261 miliardy korun. Ve srovnání s rekordním březnem klesl objem poskytnutých hypoték téměř o 9,5 miliardy korun (počet o 3 434 hypoték) a meziměsíčně o více než 9,2 miliardy korun (počet o 3 212 hypoték).

Meziročně však vzrostl objem sjednaných hypoték o 13,664 miliardy korun, tedy o více než 63 %, a počet o 3 100 hypoték, což představuje nárůst o téměř 40 %. „Červenec sice skončil hluboko pod rekordními hodnotami, ale pořád se drží vysoko nad čísly z předchozích let,“ uvedl Jiří Sýkora.

Průměrná hypotéka 3,5 milionu na dohled

Průměrná výše hypotéky vzrostla v červenci o více než 54 tisíc korun na 3 215 153 korun. Za poslední rok se průměrná hypotéka zvýšila již o téměř půl milionu korun. V dalším růstu zatím průměrné hypotéce nestojí nic v cestě.

„Neustále rostoucí ceny nemovitostí logicky zvedají i průměrnou výši poskytnuté hypotéky, která se v červenci dostala opět na rekordní hranici. V této oblasti není na trhu jediný důvod, proč by se měl trend zvyšování cen nemovitostí zastavit nebo dokonce obrátit. A tak je možné, že za pár měsíců se dostaneme až k hranici 3,5 milionu korun,“ dodal Jiří Sýkora.

Červenec potvrdil rekordní rok

Přestože objemy poskytnutých hypoték již pomalu brzdí, můžeme s jistou říct, že letošní rok bude rekordní. Za prvních sedm měsíců roku sjednaly banky hypotéky za 259,047 miliardy korun. Hypoteční trh tak letos již překonal dosud rekordní loňský rok, kdy se objem poskytnutých hypoték vyšplhal za 12 měsíců na 254,023 miliardy korun.

Objem poskytnutých hypoték by se tak v letošním roce měl poprvé v historii dostat za hranici 300 miliard korun a možná i dál. Překazit by to neměl ani pokles produkce ve druhém pololetí.

Tabulka č. 1: Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindex červenec 2021

Údaj Data
Fincentrum Hypoindex 2,23 %
Změna oproti minulému období (b.p.) +10
Počet nových hypoték 10 967
Objem nových hypoték 35,261 mld. Kč
Průměrná výše hypotéky 3 215 153 Kč
Měsíční splátka 1 mil. na 20 let 5 168 Kč
Měsíční splátka 1 mil. na 15 let 6 541 Kč
Účelovost úvěrů
Podíl úvěrů na koupi 48 %
Podíl úvěrů na výstavbu 21 %
Podíl ostatních úvěrů 31 %

Odborným partnerem Fincentrum Hypoindex je Česká bankovní asociace.

Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Equa Bank, Moneta Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, Sberbank CZ a UniCredit Bank. 

Podmínky užívání FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX je možné volně šířit pouze s označením „FINCENTRUM HYPOINDEX“ a uvedením zdroje „Hypoindex.cz“ (v případě internetových médií s aktivním proklikem na http://hypoindex.cz/).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *