EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Fincentrum Hypoindex srpen 2021: Objemy klesají, přesto jsou rekordní

 

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Objemy poskytnutých hypoték podle Fincentrum Hypoindexu v srpnu klesly, přesto jsou opět rekordní. Průměrná úroková sazba hypoték pokračuje v růstu. Tříprocentní hranice může být na konci roku pokořena.

Loading



 

Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů podle ukazatele Fincentrum Hypoindex vzrostla během srpna o dalších devět bazických bodů na 2,32 % p. a. Od března letošního roku, kdy začaly hypoteční sazby růst, vzrostla průměrná sazba hypoték již o 0,39 procentního bodu.

Průměrná sazba míří k hranici 3 %

Růst sazeb ale není zdaleka u konce. „V srpnu i nadále pokračuje růst hypotečních sazeb. I podle aktuálních nabídkových úrokových sazeb jednotlivých bank je jasné, že současná hodnota 2,32 % p.a . rozhodně není ta hodnota, na které se růst zastaví. Dá se tedy předpokládat, že ve druhé polovině roku se budeme čím dál víc přibližovat hranici tří procent,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Během srpna zdražila hypotéky Fio banka, Moneta Money Bank a Sberbank a v první polovině září se rozhodly zvýšit úrokové sazby i největší hypoteční banky. Česká spořitelna, skupina ČSOB i Komerční banka zdražily hypoteční úvěry shodně o 0,2 procentního bodu. Od 20. září vzrostou sazby i v Air Bank, a to o 0,25 procentního bodu.

Česká národní banka (ČNB) je připravena zvyšovat základní sazby na každém dalším zasedání. Do konce roku by tak mohla základní sazba vzrůst ze současných 0,75 % až na 1,5 % či 1,75 %.

Zároveň stále roste i cena zdrojů. Od března letošního roku sice ceny zdrojů rostou již pomaleji, velmi silná poptávka po hypotékách ale brzdí konkurenční boj hypotečních bank a úrokové sazby hypoték pokračují v růstu.

Graf 1: Fincentrum Hypoindex srpen 2021

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Objemy meziročně vzrostly o 75 procent

Banky v srpnu sjednaly 10 444 hypoték v celkovém objemu 33,731 miliardy korun. Oproti červenci klesl počet i objem zhruba o pět procent a ve srovnání s červnem o čtvrtinu. Přesto jde o nejlepší srpnový výsledek v historii Fincentrum Hypoindexu. Zatím se tedy o výraznějším ochlazování hypotečního trhu nedá hovořit. Zájem o hypotéky totiž v minulých letech během letních měsíců také obvykle klesal.

Meziroční srovnání ukazuje, že se hypotečnímu trhu stále velmi daří. Ve srovnání se srpnem 2020 totiž vzrostl objem poskytnutých hypoték o více než 75 procent a v porovnání se srpnem 2019 dokonce o 136 procent.

Průměrná hypotéka 3,5 milionu korun?

Průměrná výše hypotečního úvěrů vzrostla v srpnu zhruba o 14,5 tisíce korun na 3 229 731 korun. Přestože nárůst průměrné hypotéky oproti minulým měsícům přibrzdil, na pokles cen nemovitostí to na realitním trhu zatím nevypadá.

Poptávka stále převyšuje nabídku a bytová výstavba je dlouhodobě nedostatečná. Změnu by měl přinést již schválený nový stavební zákon, který má urychlit povolovací proces. Jeho dopady však bude možné pozorovat až s odstupem časem.

„Průměrná výše poskytnuté hypotéky se letos bude blížit k hranici 3,5 milionu korun. I nadále totiž platí, že není důvod, aby cena nemovitostí v ČR začala klesat,“ uvedl Jiří Sýkora.

Hypoteční trh se blíží hranici 300 miliard korun

S rostoucími sazbami bude zájem o hypotéky klesat. Na rozdíl od úrokových sazeb oblast, kde se dá očekávat pokles, je objem poskytnutých hypoték, a to právě díky rostoucím cenám nemovitostí a úrokovým sazbám. Nicméně i přes pozastavení zájmu o nové hypotéky je jasné, že letošní rok bude historicky neúspěšnějším rokem na hypotečním trhu,“ dodal Jiří Sýkora.

Za prvních osm měsíců roku sjednaly banky hypotéky již za téměř 293 miliard korun. Je tak již téměř jisté, že hranici 300 miliard korun pokoří hypoteční trh už během září. Do konce roku by se objem poskytnutých hypoték mohl přiblížit (či dokonce pokořit) i hranici 400 miliard korun.

Tabulka č. 2: Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindex srpen 2021

Údaj Data
Fincentrum Hypoindex 2,32 %
Změna oproti minulému období (b.p.) +9
Počet nových hypoték 10 444
Objem nových hypoték 33,731 mld. Kč
Průměrná výše hypotéky 3 229 731 Kč
Měsíční splátka 1 mil. na 20 let 5 214 Kč
Měsíční splátka 1 mil. na 15 let 6 586 Kč
Účelovost úvěrů
Podíl úvěrů na koupi 49 %
Podíl úvěrů na výstavbu 19 %
Podíl ostatních úvěrů 32 %

Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Equa Bank, Moneta Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, Sberbank CZ a UniCredit Bank. 

Podmínky užívání FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX je možné volně šířit pouze s označením „FINCENTRUM HYPOINDEX“ a uvedením zdroje „Hypoindex.cz“ (v případě internetových médií s aktivním proklikem na http://hypoindex.cz/).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *