EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Daniel Mareš

28. 01. 2020

0 komentářů

Zdražování nemovitostí nekončí. Podle ČNB má řešení v rukou stát

 

Tržní ceny nemovitostí v tuzemsku neustále rostou. Česká národní banka (ČNB) se rozhodla tento problém řešit regulací hypotečních úvěrů. Jak se zdá, tak ani to zatím nestačí – Češi si na bydlení stále půjčují. Jak je to možné a dá se skutečně český hypoteční trh úspěšně a zdravě regulovat?

Loading



 


Petra Vodstrčilová z České národní banky (ČNB) pro server investujeme.cz uvádí, že úlohou ČNB je hlídat finanční stabilitu, nikoli bojovat proti rostoucím cenám nemovitostí. Dlouhodobé řešení je tak podle ní primárně v rukou státu.

„Současné vysoké ceny nemovitostí jsou dány souhrou mnoha okolností. Na straně nabídky není kvůli zdlouhavým povolovacích řízením stavebních projektů dostatek bytů ke koupi. Na straně poptávky je nepříliš dobře nastavený daňový systém. Roli hraje i to, že mimořádně nízké dlouhodobé reálné úrokové sazby odrážející politiku klíčových světových centrálních bank přesunuly pozornost investorů k nemovitostem,“ podotýká tisková mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.

Také si přečtěte: Měla by být vyšší daň u druhé nemovitosti?
Na ceny nemovitostí působí i nízká nezaměstnanost v ekonomice v kombinaci s rychlým růstem mezd. „Tato souhra okolností dovoluje spotřebitelům brát si hypotéku nejen na první bydlení, ale také na další nemovitosti pro investici. Guvernér ČNB Jiří Rusnok nedávno v rozhovoru pro týdeník Ekonom uvedl, že rostoucí ceny nemovitostí jsou základním atributem všech prosperujících ekonomik,“ popisuje zástupkyně ČNB. Připomeňme také, že centrální banka se soustředí na to, jak vývoj na trhu nemovitostí dopadá na banky a na stabilitu finančního systému. „V tomto směru naše opatření fungují dobře, trh se do jisté míry zklidnil,“ dodává tisková mluvčí ČNB.

Ceny nemovitostí jsou neadekvátně vysoké

Růst cen nemovitostí sice z dvouciferných temp v roce 2017 polevil, nicméně dosažené ceny pokládají odborníci za neadekvátně vysoké. Problém s cenami nemovitostí má dvě roviny – nabídkovou a poptávkovou. V rámci nabídky je podle Andrey Vokálové z Československé obchodní banky (ČSOB) potřeba zjednodušit a zrychlit stavební řízení a případné změny územních plánů, aby nabídka mohla lépe pokrývat poptávku.

„Jistě by pomohly daňové úpravy – zrušení daně z nabytí, snížení DPH a dále se snažit zefektivnit trh práce ve stavebnictví – omezilo by to prudký růst stavebních nákladů,“ doporučuje Andrea Vokálová (ČSOB).

REKLAMA

Slova Vokálové potvrzuje i ekonom České spořitelny (ČS) a člen Výboru pro rozpočtové prognózy – Michal Skořepa. „Za vhodné řešení pokládám opatření na obou stranách trhu s rezidenčními nemovitostmi. Na straně nabídky je třeba urychlit, i když ne nutně uvolnit, stavební řízení,“ uvádí odborník ČS.
Na straně poptávky je pak podle něj třeba upřednostnit využití dostupného a nově vytvářeného bytového fondu zejména pro dlouhodobé bydlení a rekreaci před využitím pro investiční účely. Tohoto upřednostnění různých druhů poptávky lze dosáhnout zejména parametry daně z nemovitosti. Ta by se měla stát zřetelně progresivní – tak je tomu koneckonců v řadě zemí Evropy. Naopak je třeba zrušit daň z nabytí nemovitých věcí. S tím, jak tempo růstu cen nemovitostí vadne, klesá i hrozba hypoteční bubliny ve smyslu nákupů tažených touhou vydělat na držbě domů a bytů skrze rychlý růst jejich cen.

Hypoteční bublina?

V médiích se také stále objevují informace o tom, že Česku hrozí „hypoteční bublina“. To je třeba uvést na pravou míru – hypoteční bublina vzniká v prostředí extrémně dostupných hypoték, které tak šroubují ceny nemovitostí vzhůru.
Po zavedení doporučení ČNB v říjnu 2018, které nabádá poskytovatele hypoték sledovat při posuzování bonity žadatele o půjčku kromě LTV (hodnota zastavené nemovitosti vůči celkovému dluhu) také příjmové ukazatele (DTI a DSTI), přestaly být hypotéky dostupné pro žadatele s nižšími příjmy a trh se mírně ochladil. Odborníci z ČNB proto očekávají, že se letos růst cen nemovitostí trochu zmírní.

Andrea Vokálová z ČSOB k tomu dodává, že pokud se jedná o realitní bublinu – tak dlouhodobě říkáme, že není – nic rázem nepraskne a ceny se bleskově nesníží. „Vývoj nám dává za pravdu, a navíc nám nahrává relativně vyšší inflace. Samozřejmě růst se zpomaluje, někde stagnuje a něco může začít trochu zlevňovat nebo budou akce na podporu prodeje – to ale není bublina,“ vysvětluje.

Mladí lidé do 36 let mohou na byt získat až 1,2 milionu korun

Problematikou bydlení se zabývá i Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Například prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení nabízí nízkoúročené úvěry na pořízení bytu i rodinného domu. Mladí lidé do 36 let mohou na byt získat až 1,2 mil. Kč a v případě rodinného domu se jedná až o 2 mil. Kč úvěru.

REKLAMA

„Jedinou podmínkou je, aby tito lidé měli částku 20 % z vlastních zdrojů. Navíc lze získat dotaci 30 000 Kč na každé narozené dítě v době čerpání a splácení úvěru. Možné je také žádat úvěr až do 300 tis. Kč na rekonstrukci stávajícího bydlení,“ popisuje Vilém Frček z MMR.

MMR také připomíná, že v dubnu 2019 schválila vláda tzv. „Program Výstavba“. Vedle sociálních nájemních bytů mohou obce pořizovat i ty, určené pro středně příjmovou skupinu obyvatel. Státní fond rozvoje bydlení v současnosti přijal žádosti za 150 mil. Kč a další projekty obce a města připravují. Další národní dotační a úvěrové tituly jsou pak určeny také na pořízení nájemních bytů, jak pro seniory, tak pro mladé lidi do 30 let. Zapojeny jsou již delší dobu zdroje Evropské unie v rámci tzv. Integrovaného regionálního operačního programu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *