EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Je rok 2020 nejlepší doba na nákup nemovitosti?

 

Čechům, kteří již delší dobu přemýšlí o pořízení vlastního bytu či rodinného domu, se naskytla dobrá příležitost k nákupu. Stačí mít jisté zaměstnání, dostatečně vysoký příjem a také vlastní úspory. Úrokové sazby se drží velmi nízko, někteří prodávající jsou ochotni nabídnout slevu za rychlé jednání a odpuštěna bude pravděpodobně i čtyřprocentní daň z nabytí nemovitosti.

Loading



 


V letošním roce zaznamenal hypoteční trh nejvíce změn v historii. Centrální banka například uvolnila limity ukazatelů LTV, DTI a DSTI. Krátce po zavedení přísných opatření proti šíření pandemie koronaviru vláda navrhla zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti. V případě schválení tohoto návrhu ušetří kupující statisíce. Pandemie rovněž přibrzdila růst cen nemovitostí, doba prodeje se prodloužila a kupující mají šanci vyjednat si slevu. Jak jednotlivé změny dopadají na hypoteční a realitní trh?

ČNB zmírnila limity, banky ale zůstávají přísné

Bankovní rada České národní banky se s platností od letošního 1. dubna rozhodla zvýšit limit ukazatele LTV z 80 na 90 procent. „Pro zájemce o novou hypotéku se tímto ovšem moc nemění, protože banky se úpravou s výjimkou Komerční banky zatím neřídí. Přibližně polovina bank má stále zastropované LTV na 80 procentech a více prostředků do odvolání neposkytuje,“ uvádí Veronika Hegrová z online sjednávače hypoték hyponamiru.cz.
Česká národní banka také zrušila limity ukazatelů DTI a DSTI. Více než polovina bank se ovšem původními bonitními limity stále řídí. Velmi přísně nyní banky posuzují nejen samotnou výši příjmů a celkové zadlužení, ale nově také přihlížejí k vykonávané profesi zájemce o úvěr na bydlení. Veronika Hegrová k tomu dodává: „Se získáním hypotéky mohou mít problém lidé pracují v oborech, na něž ekonomicky dopadla přijatá opatření proti šíření koronaviru. Konkrétně se jedná například o zaměstnance v cestovním ruchu, kultuře či pohostinství.“

Výrazná úspora na dani z nabytí nemovitosti

Vítanou novinkou pro kupující je rovněž připravované zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti. Například při pořízení bytu v hodnotě pět milionů korun lidé ušetří rovných 200 tisíc. Za tuto částku si mohou noví majitelé bytu pořídit například slušně vybavenou kuchyňskou linku. I když zrušení této daně nebylo zatím finálně schváleno, je velmi nepravděpodobné, že by k avizovanému zrušení nakonec nedošlo.

Nízké úrokové sazby hypoték

Pádným argumentem pro pořízení nemovitosti na hypotéku jsou i velmi nízké úrokové sazby. „Aktuálně se úrokové sazby pohybují mírně nad dvěma procenty, najdou však i banky, které se dostanou se sazbami ještě níže. Zájemci o hypotéku těží i ze silné konkurence mezi poskytovateli hypoték. Banky ve snaze získat nové klienty odpouštějí řadu poplatků a přicházejí s různými akčními nabídkami,“ uvádí k současnému dění na trhu Veronika Hegrová.

Prodávající mohou nabídnout slevu

V posledních letech vystoupaly ceny bytů a rodinných domů o desítky procent. Důvodem rychlého růstu cen byl nedostatek volných nemovitostí, kdy zejména v Praze a Brně výrazně převyšovala poptávka jejich nabídku. Po vypuknutí pandemie koronaviru se růst cen nemovitostí zastavil, protože řada kupujících pořízení nemovitosti dočasně odložila například z důvodu nejistého vývoje příjmů nebo vyčkávala na výraznější pokles cen.

REKLAMA

„Nemovitosti ve velkých městech a atraktivních lokalitách výrazně nezlevní. Osobně po zbytek letošního roku očekávám spíše stagnaci cen nemovitostí, v příštím roce se opět vrátíme k pozvolnému růstu. Slevu dnes nabízejí především ti prodávající, kteří potřebují nemovitost prodat velmi rychle. Kupující mohou tedy ušetřit i několik set tisíc,“ myslí si Veronika Hegrová.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nájemní vs. vlastní bydlení

Nájemní vs. vlastní bydlení: Jak se bydlí v Evropské unii?

Rostoucí ceny nemovitostí a stále dražší hypoteční trh nabízí zájemcům o bydlení jednoduché řešení. Hlavně mladší generaci nejspíš nic jiného nezbude a místo vlastního bydlení bude zůstávat v pronájmu. Není to ale až tak neobvyklé, téměř všechny západoevropské země mají vybudovanou spíše tradici nájemního bydlení. A nutnost svůj domov vlastnit je spíše specifikem východu Evropy.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 12. 2021

Růst nájmů 2021

Inflace roste, ceny nemovitostí rostou, připravte se na růst nájmů

Českou republiku zaplavila inflace. Za poslední rok se projevila především v růstu cen bytů, teď už si ji ale můžeme všimnout i běžně v obchodech. Téměř dva roky s koronavirem a uvolněnou fiskální politikou, která jen tak mimochodem pouštěla do ekonomiky helikoptérové peníze, si totiž konečně řekly svou cenu. A ta je opravdu rostoucí.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 11. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *