EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Kdybychom měli euro, hypotéky by byly levnější

 

Úroková sazby u hypotečních úvěrů stále roste a hypotéky zdražují. Česká národní banka letos již pětkrát zvýšila základní úrokové sazby, kdežto sazby Evropské centrální banky jsou na nule. Kdyby tedy Česká republika byla v eurozóně, hypoteční úvěry by byly levnější.

Loading



 


Rozdíl mezi základní sazbou České národní banky a základní sazbou ECB je 1,75procentního bodu. Podle Lukáše Kovandy, hlavního ekonoma Czech Fund, byl tento rozdíl vyšší naposledy před 17 lety, v listopadu 2001.
Aktuálně jsou často slyšet názory, že pokud bychom byli v eurozóně, měli bychom nižší sazby na hypoteční úvěry. To je pravda, protože základní sazby v ekonomice, od nichž se odvíjí všechny sazby úvěrů se snaží ovlivňovat centrální banky svojí měnovou politikou k dosažení svých cílů zejména v oblasti inflace. V současné době má ECB své sazby záporné, zatímco ČNB se z praktické nuly již odpoutala,“ vysvětluje Josef Rajdl, hlavní analytik finančně poradenské společnosti Fincentrum.
Úrokové sazby centrálních bank

Česká národní banka (ČNB) 1,75%
European Central Bank (ECB) 0,00%
Bank of England (BOE) 0,75%
Swiss National Bank (SNB) -0,75%

Jenže nízké sazby úvěrů v ekonomice nemají jen samá pozitiva. „Levné peníze se využívají i na projekty, které by za normálních okolností nebyly realizovány a nezřídka vedou k předlužení. Každý takový „mejdan“ pak obvykle končí nějakou ekonomickou kocovinou, což možná brzy zjistíme prostřednictvím některého ze států jižního křídla eurozóny. Nejžhavějším kandidátem je nyní Itálie,“ dodává Rajdl.

Máme jedny z nejdražších hypoték v Evropě

Úrokové sazby u hypotečních úvěrů v České republice stále rostou. I ostatní Evropané se stále více zadlužují kvůli vlastnímu bydlení.
Podle analýzy společnosti ChytryHonza.cz, která vychází z dat Eurostatu, ECB a Crédit Foncier se průměrné úrokové sazby hypoték v Evropě pohybují od 1,09 procenta v Dánsku a 1,56 procenta ve Francii, až po 3,44 procenta v Maďarsku a 4,4 procenta v Polsku. Česká republika byla s průměrnou sazbou 2,2 procenta šestou nejdražší zemí, od té doby, kdy byla analýza provedena, průměrná úroková sazba podle Fincentrum Hypoindex vzrostla na 2,57 procenta.
Ale pozor, srovnání není úplně objektivní v tom smyslu, že například ve Francii je běžná doba fixace 20 let, zatímco v České republice je to 3-10 let. Například v létě 2018 byla průměrná sazba ve Francie kolem 1,6 % na 20 let, zatímco v České republice to bylo 2,5 % při kratší fixaci. Češi jsou tedy méně zadlužení, ale na splátkách zaplatí víc,” vysvětluje Nicolas Eich z ChytryHonza.cz.

Za vyšší sazby mohou i zrušené poplatky

Většina bank v České republice upustila od poplatků u hypotečních úvěrů. Jenže banky tyto poplatky rozpustily do úrokových sazeb. V některých zemích však lidé s hypotékou tyto poplatky stále platí, takže úrokové sazby jsou nižší, ale celkové náklady na hypotéku mohou být vyšší.

V průměru dluží Evropan skoro 12 500 eur

Rozpočítáme-li výši hypotečních úvěrů na jednoho obyvatele, tak podle studie každý Evropan dluží 12 452 eur, což je zhruba 324 tisíc korun.
Nejvíce jsou zadlužené země severní Evropy, tedy Dánsko, Finsko, Irsko, Velká Británie a Švédsko. Na tyto země podle analýzy připadá 33 procent celkových evropských hypotečních úvěrů. Průměrná výše zadlužení majitelů nemovitostí dosahuje dvojnásobku evropského průměru, tedy 81 775 eur. Důvodem je hlavně dynamičtější vývoj ekonomiky, vyšší podíl domácností splácejících úvěr na bydlení, zdaněním, delší splatností úvěrů či kulturními tradicemi.
Nejméně pak podle analýzy dluží na hypotečních úvěrech obyvatelé východní Evropy (Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Česká republika, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko). Ve východní Evropě připadají pouhá čtyři procenta z celkového objemu nesplacených hypoték na 20 procent populace Evropy. Hypotéku nebo jakýkoli úvěr má v těchto zemích jen 10 procent domácností. Nemovitosti jsou zde totiž levnější než ve zbytku Evropy.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *