EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Najdou si střednědobé pronájmy místo na realitním trhu?

 

Krátkodobé pronájmy ve stylu Airbnb a klasické nájemní bydlení, není nic nového. Ale realitní trh začínají dobývat i střednědobé pronájmy. Podle startupu Flatio byla díra na trhu v podobě střednědobých pronájmů, tedy v nájemním bydlení od jednoho do 12 měsíců, kterou se podařilo zalepit. Zájemci jsou z řad studentů, nebo lidí, kteří zrovna rekonstruují svou nemovitost.

Loading



 


 „Střednědobému bydlení v Praze se daří především díky vystřízlivění majitelů z platforem zprostředkovávajících krátkodobé ubytování. Co vím od našich nově spolupracujících majitelů, nejčastěji je doběhla u krátkodobého pronajímání náročnost správy bytu, kam spadá každodenní rutina odepisování nájemníkům, předávání a uklízení bytu. Dalším faktorem je zvýšený zájem finanční správy, která nyní víc dbá na kontrolu správnosti odvedených daní a poplatků, což znamená značnou administrativní zátěž. U pronájmu s Flatio ale tyto starosti odpadají. Jelikož se jedná o pronájem nemovitosti za účelem bydlení, daní se pouze příjem z pronájmu ve výši 15 %. Samotné Flatio daní svou provizi,” dodává zakladatel a CEO Flatio Radim Rezek.
Výhodou střednědobých pronájmů pro pronajímatele je, že nemusí tak často shánět nájemníky, jako u krátkodobých pronájmů. Navíc nájemci nejsou většinou turisté, kteří přijeli zapařit a chodí „domů“ v noci v bujaré náladě. Takoví nájemníci se nelíbí hlavně sousedům.
Delší pronájmy většinou využívají manažeři, kteří mají v Praze na starosti třeba nějaký projekt. Pronájmy na jeden až 12 měsíců využívají také lidé, kteří rekonstruují svou nemovitost a po dobu úprav nemají kde bydlet. Zájemci jsou také čeští nebo i zahraniční studenti.
Flatio je v Praze prozatím jediným specializovaným poskytovatelem střednědobého bydlení. Za první tři kvartály loňského roku objem střednědobých pronájmů přesáhl 2 500 pronajatých měsíců a 50 milionů korun v nájemném.

Nevýhodou střednědobých pronájmů je vyšší cena

Za delší pronájem si připlatíte. Cena střednědobých pronájmů oproti těm dlouhodobým je zhruba o 25 procent vyšší. „Dlouhodobě se snažíme přesvědčovat majitele nemovitostí, aby ceny zbytečně nenavyšovali. Statistiky jasně ukazují, že majitelé s realisticky nastavenými cenami mají vytíženost svých bytů mezi 90 až 98 procenty skrze Flatio bez pomoci jiných platforem. Je pravda, že tržní cena střednědobých pronájmů roste, ale s cenotvorbou je třeba pracovat rozumně, protože správná cena paradoxně nese v ročním horizontu vyšší výnos než cena přemrštěná,“ doplňuje Rezek.
I když by se mohlo zdát, že pronajímatelům ubude u takových pronájmů starostí, nemusí to tak být. Problémy jsou ale jiné, než když svůj byt dotyčný nabídne k dlouhodobému pronájmu.
Hlavní nevýhodou je to, že pokud byste takto pronajímali svůj byt, tak budete mít dost mezer mezi pronájmy, a to vám pak v celkovém ročním pohledu čistý příjem spíše sníží pod hodnotu dlouhodobého. Takže nyní to někdo používal v kombinaci s krátkodobým ubytováním hlavně v období nesezony. Dalším mínusem je, že musíte mít daný byt vybavený, aby se šlo hned bydlet a poplatky za všechny službu jsou již součástí pronájmu, takže musíte odhadnout průměrnou spotřebu, což je dost těžké,“ podotýká David Bureš, specialista na nemovitostní trh.
Otázkou je, zda se najde dost zájemců, kteří budou dlouhodobé pronájmy využívat. Přeci jen cílí na specifické klienty.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *