EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Monika Lukešová

30. 01. 2019

1 komentář

Odborníci se trefili. Lidé se o hypotéky neperou a ceny nemovitostí pokles nečeká

 

Ke konci roku 2018 jsme se zeptali odborníků, jak vidí prosincová čísla hypotečního trhu a jaký bude další vývoj. Většinou se experti trefili. Predikovali růst úrokových sazeb u hypoték i pozvolný růst cen nemovitostí.

Loading



 


Nejpřesnější odhad prosincové úrokové sazby podle Fincentrum Hypoindex měl Libor Ostatek z Golem Finance. „Průměrná sazba bude 2,93 %, jde samozřejmě o tip, ale nad 2,9 % se podle mě dostane. Úrokové sazby rostou nyní rychlým tempem. Na druhou stranu jsme na začátku letošního roku odhadovali, že koncem roku bude hranice 3 % překročena, a to se zřejmě stane. Váš index je na reálných cenách a ty mají v hypotékách zpoždění, v nabídkových cenách budeme ke konci roku zcela jistě nad hranicí 3 %, bohužel pro klienty,“ predikoval loni začátkem listopadu.
Průměrná sazba u hypoték v prosinci vzrostla na 2,91 procenta. Během celého roku 2018 tedy průměrná úroková sazba vzrostla o 0,63procentního bodu.
Momentálně některé banky jdou proti proudu a své hypotéky zlevňují. U Hypoteční banky se však jednalo jen o krátkodobou akci a UniCredit Bank od 10. ledna 2019 snížila úrokové sazby u všech fixací do 80 procent hodnoty nemovitosti (LTV) včetně desetileté fixace i variabilní sazby na 2,59 % p.a.

Zájem o hypotéky opadl

Ke konci roku bude klesat zájem o hypotéky, protože od poloviny listopadu klesá pravidelně každý rok poptávka po nemovitostech, jednoduše řečeno, je po sezóně, lidé řeší již Vánoce. Poptávka se zase zvedá v únoru následujícího roku. Dále jsou nabídkové ceny (zejména v Praze, Brně a dalších metropolích) již pro mnohé zájemce o koupi v nedosažitelné výši také se kupující předzásobili do konce září, aby stihli hypotéky ještě za původních podmínek,“ uvedl v listopadu Daniel Kotula, majitel RE/MAX City. A měl pravdu.
Lidé už se o hypotéky rozhodně neperou. V prosinci v meziměsíčním srovnání bylo sjednáno o 2 052 hypotečních úvěrů méně než v listopadu. Zájem bude pravděpodobně nadále klesat. Omezení, které nastolila Česká národní banka ochladilo hypoteční trh, a i podle ČNB bude letos sjednaných hypotečních úvěrů méně.
„V prvním čtvrtletí 2019 banky očekávají zpřísnění úvěrových standardů u spotřebitelských úvěrů a další pokles poptávky domácností po úvěrech, zejména na bydlení,“ shrnula ČNB ve svém lednovém šetření.

Ceny bytů jsou vysoko, ale jen tak neklesnou

U cen nemovitostí vždycky hrála velkou roli lokalita. Teď je rozdíl ve cenách bytů a domů markantní. Lidé se stěhují za velká města a raději dojíždějí za prací, než aby spláceli vysoké hypotéky, nebo dávali vysoké částky za nájem. Týká se to nejen Prahy, ale i Brna.
Ve větších městech dle mého názoru spíše ne, cenová hladina je již hodně vysoko. Lidé ztrácejí chuť kupovat nemovitosti draze a zvažují možnosti. V menších městech, kde cenový strop ještě není dosažen, možná ještě chvíli růst budou. Obrat přijde, ale spíše až v polovině příštího roku, kdy můžeme hlavně ve velkých městech čekat mírný pokles. Nicméně vše záleží na poptávce, která je zatím i přes dražší hypotéky stále velmi vysoká,“ řekl v listopadovém rozhovoru Daniel Horňák, hypoteční specialista ChytryHonza.cz.
Na konci loňského roku se průměrná cena nových prodaných bytů v Praze vyšplhala na 101 091 korun za metr čtvereční. Ke konci roku 2018 ve srovnání se třetím kvartálem ceny akcelerovaly.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Hana

    11 února, 2019

    No, není divu. Já si před pár lety brala hypotéku u Equa bank a jsem moc ráda. Teď bych na ní už nedosáhla.

    Odpovědět