EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Nemovitosti zdražují. Rozplývají se sny o vlastním bydlení?

 

Růst cen bytů se nezastavil letos ani ve druhém čtvrtletí. Nové byty v Praze zdražily za šest měsíců v průměru o více než čtvrtinu a starší o 18 procent. Vyplatí se ještě koupit vlastní byt, nebo je lepší pronájem?

Loading



 


Po mimořádném nárůstu ve čtvrtletí prvním zájem o hypotéky nepolevil ani ve druhém čtvrtletí. Objem poskytnutých hypotečních úvěrů podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostl o 25,7 miliardy korun. Zájemce o vlastní bydlení neodrazují ani rostoucí ceny nemovitostí.

Starší byty rostly téměř o pětinu

„Meziroční růst nabídkových cen nemovitostí dosáhl ve druhém čtvrtletí 9,5 procenta. Nemovitosti zdražovaly hlavně v Praze. Také realizované ceny starších bytů zrychlily svůj růst poměrně výrazně. V celé České republice se meziročně zvýšily o 18,7 procenta, v Praze o 18 procent,“ uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.
Lidé jsou motivováni ke koupi vlastního bydlení nejen stále ještě nízkými úrokovými sazbami, ale i rostoucími platy. Průměrná měsíční mzda vzrostla ve druhém čtvrtletí o 7,6 procenta na 29 346 korun. Odvahu vrhnout se do koupě vlastního bytu lidem dodává i situace na trhu práce. Práci mělo podle statistik ČSÚ ve druhém čtvrtletí nejvíce lidí v historii samostatné České republiky.
„Během prvního pololetí výrazně zrychlila tvorba nových pracovních míst. Na konci června jich úřady práce evidovaly 183,5 tisíc. Na jedno místo připadalo 1,6 uchazeče o práci. To je nejméně od poloviny 90. let,“ říká analytik ČSÚ Jiří Kamenický.

Nové byty jsou v kurzu i přes růst cen

Rostou ale i ceny novostaveb. Podle statistik společnosti Ekospol se ve druhém čtvrtletí letošního roku prodalo v Praze 1 598 nových bytů celkem za 9,88 miliardy korun. Zatímco na konci loňského roku dosahovala průměrná cena prodaného bytu 4,9 milionu korun, v pololetí to již bylo 6,18 milionu korun. Kupujícím se tak koupě nového bytu prodražila během šesti měsíců o 1,28 milionu korun.
Tradičně nejvíce museli zaplatit zájemci o bydlení v centru, vůbec nejdražší byla Praha 1 s průměrnou cenou prodaného bytu 12,69 milionu korun. Naopak z pohledu financí vychází nejlépe Praha 9, kde na průměrný byt stačí 4,92 milionu korun. Nikde jinde se průměrná cena koupeného nového bytu pod pětimilionovou hranici nedostala,“ přibližuje cenové statistiky hlavní analytik Ekospolu Matyáš Hančl.
A ceny se hned tak nezastaví, přijít však může zpomalení. „Ceny rostou především kvůli dlouhodobému nedostatku kvalitních bytů v osobním vlastnictví. Předpokládám, že růstový trend bude i nadále pokračovat, ale spíše pomalejším tempem,“ uvedl výkonný ředitel realitní kanceláře Reality IQ Ondřej Mašín.

Řešením může být pronájem

Při rozhodování o bydlení je potřeba zvážit všechna pro a proti. Na vlastní byt potřebujete v první řadě dnes minimální počáteční vklad k získání hypotéky ve výši 14 procent (10 procent k hypotéce s LTV 90 procent a čtyři procenta na daň z nabytí nemovitosti). Počítat musíte nejen s měsíční splátkou hypotéky, která v průběhu let může s rostoucími úrokovými sazbami vzrůst, ale i s náklady spojenými s vlastnictvím, jako jsou daně, údržba, vybavení a v neposlední řadě pojištění. Navíc daně z nemovitostí mohou vzrůst, například ČSSD má ve svém dlouhodobém programu penzijní reformu, kterou chce financovat růstem daní z nemovitosti.
Ani po splacení hypotéky nemáte vyhráno. Odpadnout vám sice měsíční splátky, zapomínat však nesmíte na to, že každá nemovitost stárne a po 20 či 30 letech potřebuje kompletní rekonstrukci.
„V českých poměrech je běžné, že rodiny mají potíže vyjít s měsíčními náklady. Splácení bydlení, mnohdy dvou aut a výdaje za děti, to je často pro mladé rodiny velkou zátěží. Je třeba si uvědomit všechny náklady a propočítat své možnosti. Bydlení v pronájmu může být mnohdy úlevou. Nejen finanční,“ podotýká generální ředitel realitní sítě Century 21.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • PetrK

    1 října, 2017

    U najmu se casto zapomina zminit ze take rostou. Kdyz ted budu mit hypoteku 14000 mesicne a najem 12000, tak za 15 let pokud poroste cena najmu o 2,5% rocne budu platit najem 17380. Hypoteku za 30 let splatim a byt bude mit ohromnou hodnotu,najem budu platit i za 30 let a bude extremne vysoky, pri 2,5% rustu 25170

    Odpovědět