EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Počet dokončených bytů vzrostl. V říjnu se ale v Praze nezačal stavět ani jeden byt v bytovém domě

 

Stavebnictví se podle dat Českého statistického úřadu nadále daří. V meziročním srovnání  vzrostlo o devět procent. Nahoru ho táhne hlavně pozemnímu stavitelství. Dobrou zprávou pro bytovou výstavbu je, že počet dokončených bytů v říjnu vzrostl o 55,6 procenta a činil 3 642 bytů. Na druhou stranu se ale například v Praze v říjnu nezačal stavět ani jeden byt v bytovém domě.

Loading



 


V desátém měsíci počet zahájených bytů meziročně klesl o 1,7 procenta a dosáhl hodnoty 2 780 bytů. V rodinných domech došlo k růstu počtu bytů o 9 procent, v bytových domech počet zahájených bytů poklesl o 35,4 procenta.
Bytová výstavba je stále v krizi, meziročně bylo v říjnu podle ČSÚ zahájeno v celé ČR o 1,7 procenta bytů méně. Pokud jde pouze o bytové domy, tak tam je pokles více než třetinový (35,4 procenta). Alarmující zůstává situace v Praze, kde se v říjnu nezačal stavět ani jediný nový byt v bytovém domě,“ uvedl Evžen Korec ze společnosti Ekospol.
Podle ČSÚ v říjnu 2018 meziročně vzrostl o 55,6 procent a činil 3 642 bytů. V rodinných domech došlo k nárůstu o 52,4 procenta a v bytových domech dokonce vrostl počet dokončených bytů o 71,9 procent. Zdá se, že bytové výstavbě by se mohlo začít dařit, ale na lepší časy se asi neblýská. Klesá totiž počet vydaných stavebních povolení. Stavební úřady během října 2018 vydaly 7 603 stavebních povolení, což je meziročně o dvě procenta méně. ČSÚ uvádí, že orientační hodnota těchto staveb dosáhla 36,3 mld. korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2017 klesla o 1,8 procenta.

Ceny stavebních prací rostou

V průměru v letošním roce meziročně stoupají ceny stavebních prací nejvýrazněji od roku 2008. „Tehdy rostly za celý rok o 4,5 procenta, letos zatím o tři procenta. Ve zbývajících měsících roku však tento celoroční růst zesílí. Stavební práce zdražují podobně jako ceny průmyslu kvůli růstu mezd a růstu cen energií. Nezanedbatelnou roli hraje také nedostatek některých stavebních materiálů a z něho plynoucí tlak na růst cen,“ připomíná Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

Jaké je tedy řešení?

Bytová výstavba by se měla co nejrychleji rozhýbat.  „Hlavní prioritou všech musí být rozběhnutí v současnosti zamrzlé bytové výstavby. Není přitom potřeba vymýšlet složitosti a čekat na změnu stavební legislativy. V povolovacím procesu jsou desítky, ne-li stovky rezidenčních projektů s mnoha tisíci byty. Stačí, aby jim stavební úřady daly prioritu a přestaly jejich schválení dále odkládat. Bez nových velkých bytových projektů se totiž z tohoto marasmu jen tak nevyhrabeme,“ říká Evžen Korec.
Podle odborníků by pomohl rozhýbat zablokovanou výstavbu jeden centrální stavební úřad a rychlé projednání zásadních změn územního plánu pro dopravní stavby a bytové projekty, a to zejména na brownfieldech. V těch je uzamčeno 60 procent z celkem 90 tisíc připravovaných bytů. Shodli se na tom odborníci na konferenci pořádanou Sdružením pro architekturu a rozvoj (SAR).
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Rozhovor: Škoda, že se ze stavebního zákona stalo politikum, je to jen technicistní nástroj

Za tři a půl měsíce by měl kompletně začít platit nový stavební zákon. Objevuje se řada černých scénářů, zda se vše podaří včas stihnout a připravit tak, aby se konečně i v Česku povolovaly stavby rychle a efektivně. Zeptali jsme se proto Jiřího Nouzy, prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví, na jeho názor.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Svaz podnikatelů ve stavebnictví

12. 03. 2024

Komentář:  Proč si myslíme, že část nového stavebního zákona bude účinná až později

Co znamená nový stavební zákon pro developery menších až středně velkých projektů? Podívejte se, co vše nová právní úprava od 1. července letošního roku změní, co bude ku prospěchu, a co naopak zatím pokulhává nebo nebylo vyřešeno vůbec. Řada brzd a omezení pro rozvoj stavebnictví v Česku bohužel nadále zůstává. A některé oblasti jsou dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

29. 02. 2024

Brněnský trh novostaveb má za sebou nejhorší rok za poslední dekádu

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 01. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *