EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Petr Zámečník

23. 11. 2017

0 komentářů

Realitní fondy: Proč se vyhnout residenčním nemovitostem?

 

Realitní fondy se vyhýbají residenčním nemovitostem a investují pouze do komerčních nemovitostí. Proč? A hrozí u residenčních nemovitostí bublina? (video)

Loading



 


Diskuse v rámci projektu FINfest moderovaná Martinem Viktorou, zakladatelem serveru Poradci-sobě.cz.

Je na realitním trhu bublina?

„My bublinu nevnímáme v rámci komerčních nemovitostí vůbec žádnou,“ říká Roman Kolev, obchodní ředitel WMS Investiční společnosti, a pokračuje: „Dokonce náš výbor odborníků ve výhledu dvou, tří let nevidí žádnou změnu. Residenční nemovitosti nejsou v našem portfoliu a vyhýbáme se jim. Tam tu hrozbu vidíme, protože přetlak poptávky a ceny, které závratně stoupají ve velkých městech, vidíme jako velké riziko.“ Riziko přináší i nový občanský zákoník v podobě obtížného vymáhání nájemného.
„My jsme trošku opatrnější na toto tvrzení,“ říká Richard Siuda, člen představenstva a ředitel prodeje CONSEQ, a zdůvodňuje: „Úrokové sazby jsou extrémně nízko a prostor pro sazby je jenom nahoru. A pokud půjdou úrokové sazby nahoru, je to negativní faktor pro nemovitosti. Snažíme se nacházet nemovitosti, které jsme schopni koupit za ceny, aby nám nájmy nesly výraznou rizikovou přirážku. Je potřeba počítat s tím, že sazby nahoru půjdou.“

„Na druhou stranu očekávání růstu sazeb je poměrně opatrné. Nemyslíme si, že bychom tu měli za rok mít 5% sazby,“ dodává Richard Siuda. Půlprocentní zvýšení sazeb nebude žádné drama. Je ale opatrnější i stran komerčních nemovitostí, které tvoří převážnou část portfolia Realitního fondu CONSEQ. „Vyhýbáme se také residenčním nemovitostem,“ zakončuje Richard Siuda.
Josef Eim, portfoliomanažer DRFG AIF Real Estate Fund, vidí na residenčním trhu bublinu. „Když ne bublina, tak ceny aktiv rozhodně nejsou levné. Není to dáno jen úrokovými sazbami, ale v Praze a Brně také politickou situací a absencí územního plánu a v Brně též absencí plánu územního rozvoje. Není proto kde stavět,“ vysvětluje Josef Eim.
Opatrný je i u komerčních nemovitostí. „V posledním roce se zaměřujeme na lokální retailová centra ve městech, kde vidíme potenciál a jistotu do budoucna. Hledáme v ceně 50 až 250 mil. Kč,“ prozrazuje Josef Eim. S tímto cenovým rozpětím nemovitostí je pod investičním cílem fondu REICO, ale nad investičním cílem WSM. Aktuálně chce diverzifikovat do logistiky, kde ještě neinvestují.
Filip Kubricht, předseda představenstva REICO investiční společnosti České spořitelny, je mírně optimistický u komerčních nemovitostí. „Hospodářství se daří, úrokové sazby nerostou tak rychle, proto myslíme, že výnosnost komerčních nemovitostí bude pořád na velmi atraktivních úrovních,“ říká Filip Kubricht s tím, že je důležité sledovat stav nemovitosti a skladbu nájemníků.
„Cena residenčních nemovitostí se dostala do výšin, které z mého pohledu udržitelné nejsou. Rozumím snahám České národní banky, že se snaží šlápnout na brzdu a korigovat trh. Nicméně problém není ani tak ČNB nebo úrokové sazby, ale často politická situace, která nenahrává trhu, aby se choval tržně,“ doplňuje Filip Kubricht.

Proč se realitní fondy zaměřují na komerční nemovitosti?

Zatímco drobný investor při investici do realit preferuje koupi bytu, realitní fondy se zaměřují především na komerční nemovitosti a bytům se vyhýbají. Jaký je k tomu důvod?
„Je to naše strategie. Máme obavy, že kdybychom kupovali residenční nemovitosti, tak výběr nájmů od některých nájemníků by mohl být komplikovaný kvůli občanskému zákoníku. Naše strategie je barevnost portfolia. Od potravinářů, jako je Billa, po hotely. Jen komerční nemovitosti. Je to pro nás snazší, jednodušší na uchopitelnost. Nekupujeme velké nemovitosti ve výši 300 – 400 mil. Kč. Pohybujeme se někde… naposledy jsme kupovali soukromou psychiatrickou léčebnu za 129 mil. Kč. Jsme na nižším pásmu. Je to dáno i velikostí fondu,“ říká Roman Kolev.
„Starost o komerční nemovitost je výrazně jednodušší,“ doplňuje Richar Siuda. Starost o residenční nemovitosti, které jsou rozdrobeny do jednotlivých bytů, je i nákladnější. „Důvodem ji i reputační riziko. Nechceme, aby se pak někde psalo, že Conseq realitní fond vyhazuje nájemníky z bytu a vyhazuje matku samoživitelku se třemi dětmi na ulici. Pokud ale chcete obhospodařovat fond s péčí řádného hospodáře, tak byste to měl dělat,“ vysvětluje Richar Siuda.
„Jednoznačně vnímáme vztah u komerční nemovitosti, že je to poctivý obchodní vztah, kde jsou si strany rovny. Zatímco v momentě, kdy jdete do residentury a máte desítky, ne-li stovky nájemníků, tak reputační riziko, že byste se k nim chovali obchodně partnersky podle toho, co smlouva stanoví, je něco, co se nám nechce podstupovat. A v poslední řadě u komerční nemovitosti dokážeme všichni dosahovat vyššího výnosového procenta než u residentury, která se pohybuje o 2, 3, 4 procentní body níže,“ dodává Josef Eim.
„Vyšší náročnost správy residenčních aktiv, problematické vymáhání pohledávek, to jsou určitě věci, které stěžují investování do residenčních nemovitostí,“ shrnuje Filip Kubricht a doplňuje: „Český trh není nastavený na residenční nájemní bydlení. Když to porovnám s Německem nebo Rakouskem, tak tam jsou obrovské nemovitostní fondy, které se zaměřují pouze na residenční bydlení.“ V Česku převládá stále touha bydlení ve vlastním.
„V západní Evropě se lidem většinou nevyplatí vlastní bydlení a raději budou bydlet v nájemním bydlení. To u nás začne být možná brzy také trendy, až projde zákon o hypotečních úvěrech a lidé ve velkých městech nedosáhnou na vlastní bydlení a budou bydlet v nájemním a možná se s tím i časem smíří,“ dodává Roman Kolev.

Jak se liší realitní fondy?

Nemovitostní fondy se neodlišují pouze velikostí a cenou pořizovaných nemovitostí, ale i výší finanční páky, kterou využívají. Jak se představitelé nemovitostních fondů na páku dívají? Nepředstavuje vyšší riziko pro investory? A pro jaké investory jsou fondy určeny? A jak velký díl investic by měl mít realitní fond?
Sledujte video od 15. minuty.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *