EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Slevy útočí na české peněženky. Lidé se kvůli nim i zadluží

 

V současné době splácí úvěr 27 procent Čechů. Dalších 37 procent má zkušenosti s půjčkou z minulosti. Nejvíc peněz si lidé půjčují na lepší, či nové bydlení a na pořízení auta. Nejčastěji pak sáhnou po půjčce kvůli spotřební elektronice, nebo bytovému zařízení. Ukázal to průzkum České bankovní asociace.

Loading



 


Češi při půjčkách jednají impulzivně, což se vyplatí hlavně obchodníkům. Prodejci o takovém jednání vědí, proto nabízejí půjčky rovnou na prodejně. Jako hlavní důvod půjčky uvedlo 41 procent dotázaných výhodnou splátkovou akci, či slevu. Lidé nechtějí často čekat až si na daný produkt ušetří a raději si zboží pořídí hned s pomocí úvěru. Pozdě až pak lidem dochází, že sleva možná nebyla zadarmo.
 „Češi již nejsou tak zvyklí si šetřit na konkrétní nákup jako tomu bývalo dříve a jsou relativně více netrpěliví. Proto půjčkám dominuje spotřební zboží přímo od prodejců. Řada spotřebitelů má přitom dvě a více půjček což pochopitelně zvyšuje riziko platební neschopnosti a následnou nutnost konsolidace půjček,“ říká výkonný ředitel České bankovní asociace Pavel Štěpánek.
Průzkum ČBA se týkal spotřebitelských půjček a průměrná výše půjčky je tedy 45 tisíc korun. Třetina respondentů si půjčila více než 100 tisíc korun. Čtvrtina naopak méně než 10 tisíc korun.
Jenže i malý dluh může přinášet velké starosti. Podle oficiálních statistik Poradny při finanční tísni představuje 85 procent všech dluhů v exekuci dluhy do 10 tisíc korun.

Rizikově si půjčujte každý třetí

Rizikovým půjčkám holdují spíš muži než ženy. Věkově častěji inklinují k rizikovým půjčkám především lidé ve středním věku 35-54 let, zatímco starší lidé bývají častěji v otázce zadlužování konzervativní.
Zajímavostí je, že Češi si půjčují především od nebankovních společností nebo přímo od prodejců zboží (celkem 66 procent). Od banky si půjčuje pouze 44 procent spotřebitelů. Více jak tři čtvrtiny lidí, kteří si půjčují rizikově, přitom mají nebo měli půjčku od nebankovní společnosti nebo přímo od prodejce zboží.
„Výzkum potvrdil to, co ostatně vyplývá i z úvěrových statistik: hlavním zdrojem a činitelem dluhových potíží části obyvatelstva rozhodně nejsou banky. A naopak se může stát, že se doposud bezproblémový klient banky dostane do potíží se splácením úvěru, protože se zadlužil někde jinde a dluhové břemeno mu přerostlo přes hlavu. I proto mají banky zájem na tom, aby se dluhová situace obyvatelstva stabilizovala v únosných mezích, přispívají do diskuse, jak toho docílit a přijímají i konkrétní kroky, jako je zmíněná možnost konsolidace půjček,“ uzavírá Pavel Štěpánek.

Konsolidace jako řešení dluhových problémů

Češi vnímají konsolidaci půjček pozitivně. Čtvrtina dotázaných uvedla, že při platební neschopnosti je konsolidace nejlepším řešením.  Dalším řešením, jak z dluhových problémů je podle dotázaných vyjednávání o výši splátek a půjčku od příbuzných či přátel.

Průzkum České bankovní asociace (ČBA), realizovaný agenturou NMS v únoru 2018 na reprezentativním vzorku 1030 dospělých obyvatel ČR, sledoval míru a charakter využívání spotřebitelských půjček mezi Čechy.

Lidé si půjčovat chtějí

České ekonomice se daří a důvěra roste. České domácnosti se proto neváhají zadlužovat. V letošním roce si podle průzkumu společnosti ESSOX plánuje vzít půjčku 45 procent respondentů.  Nejčastěji by si lidé byli ochotni půjčit na financování nákupu nemovitosti, na financování automobilu a na ostatní investice do bydlení a nemovitostí.
Chuť spotřebitelů půjčovat si je daná i stávající situací na trhu finančních služeb, kdy je v České republice vysoká konkurence poskytovatelů úvěrů, a ta udržuje historicky nejlepší podmínky úvěrů pro spotřebitele.“ uvedla k výsledkům výzkumu Jana Hanušová, generální ředitelka společnosti ESSOX.
Rekordní chuť občanů půjčovat si na investice do nemovitostí a bydlení je dlouhodobým trendem několika uplynulých let. Překvapivější jsou proto výsledky v dalších oblastech dotazování. Třetina oslovených zvažuje půjčku finančních prostředků na nákup osobního automobilu.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Swiss Life Hypoindex duben 2024: ČNB dynamicky snižuje úrokové sazby, banky zatím jen kosmeticky

Očekávání se zcela nenaplnilo. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu sice o něco klesla, ale… Zatímco Česká národní banka snížila 20. března 2024 dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., sazby u hypoték následně zdaleka tak výrazně neklesly – v průměru o pouhých pět setin procentního bodu.

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Zajímavosti o rezidenčních hypotékách v USA, část 4.: Obrácená hypotéka

Získání finančních prostředků pomocí tzv. obrácené hypotéky je v USA na rozdíl od české „americké“ hypotéky možné i když ještě klasická hypotéka nebyla úplně splacena a na nemovitosti stále vázne hypoteční zástava. Obrácená hypotéka se stává zajímavým finančním produktem zvláště v období, kdy tržní cena nemovitosti roste a podíl ještě nesplacené klasické hypotéky na tržní ceně nemovitosti […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *