EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Stavebnictví za vrcholem a trh dál prahne po bytech

 

České stavebnictví v listopadu stagnovalo. Počet zahájených bytů sice vzrostl o 14,2 procenta, povolování staveb ale stále vázne. Zatím nic nenaznačuje, že by měl nastat obrat k lepšímu.

Loading



 


Stavební produkce v listopadu 2018 po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně klesla o 1,3 procenta a bez očištění stagnovala na stejné úrovni. V říjnu přitom ještě české stavebnictví rostlo po očištění o devět procent a bez očištění dokonce o 10,4 procenta. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).
„Listopadová produkce narazila na vyšší srovnávací základny, a to jak v meziročním, tak meziměsíčním porovnání. Listopad 2017 byl nejvýše za posledních osm let a v říjnu 2018 firmy dokončily větší množství dlouhodobých zakázek,“ vysvětlila Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.
Listopadový výkon je pro analytiky překvapením. „Je to fiasko. Zatímco některé odhady předpokládaly růst až kolem deseti procent, realitou je stagnace. Stavebnictví podalo nejhorší výkon za poslední rok. Pokud bychom vzali v úvahu údaje očištěné o počet pracovních dní, je dokonce nejhorší od začátku roku 2017,“ uvedl analytik Czech Fund Lukáš Kovanda.
Podle analytiků mohlo jít v listopadu pouze o dočasný výkyv. Za prvních jedenáct měsíců loňského roku rostlo stavebnictví celkem o 8,9 procenta a celoroční růst by mohl být nejvyšší od roku 2004.
Útlum by měl přijít až v letošním roce, kdy by stavebnictví mohlo zvolnit i o více než polovinu. „S dvoucifernými tempy růstu stavební výroby se, jak se zdá, musíme začít pomalu loučit,“ uvedla analytička Komerční banky Jana Steckerová.

Praha přispěla svou troškou do mlýna až v listopadu

Stavební úřady vydaly v listopadu 6 8828 stavebních povolení, což je meziročně o 2,4 procenta méně. Počet zahájených bytů meziročně vzrostl o 14,2 procenta na 2 962 bytů v bytových domech. V Praze zahájily stavební firmy celkem 531 bytů.
„V podstatě až v jedenáctém měsíci do statistiky výrazněji promluvilo hlavní město. Výrazně tak vylepšily říjnovou statistiku, podle níž se v Praze nezačal stavět ani jeden nový byt v rezidenčním projektu,“ uvedl Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol.

Prosinec statistiky nezachrání

Od začátku loňského roku bylo zatím v Praze zahájeno 2 194 nových bytů v bytových domech. „Koncem roku sice v počtech zahájených bytů statistika obvykle zaznamenává značný skok, kdy úředníci zřejmě dohánějí to, co nestihli na statistický úřad odeslat v předchozích měsících. Ani v případě vyššího počtu bytů v posledním měsíci roku se ale nezdá, že by mělo dojít k nějakému dramatickému obratu k lepšímu, který by mohl přinést lačnící pražské poptávce vytoužené nové byty,“ vysvětluje šéf Central Group Dušan Kunovský.
Za celý loňský rok by podle odhadů mělo být zahájeno zhruba stejné množství nových bytů jako v roce 2017, kdy se zahájila výstavba téměř 2,5 tisíce bytů v bytových domech. To je sice o poznání lepší výsledek než v roce 2016, kdy počty zahájených bytů klesly o více než polovinu na 1 707, na deficit Prahy z minulých let je to ale stále žalostně málo.
Strategický plán města počítá se vznikem zhruba šesti tisíc nových bytů ročně. Podle řady odborníků by ale k uspokojení aktuální poptávky a obnově zastarávajícího bytového fondy bylo potřeba 10 či dokonce 12 tisíc bytů ročně. Pokud se situace nezmění bude za deset let na trhu chybět bydlení pro 100 tisíc lidí, možná dokonce víc,“ míní Dušan Kunovský.

Povolování vázne a byty se nedokončují

Zaseknuté povolování staveb se již začíná podepisovat i na počtu dokončených bytů. Zatímco říjnová statistika se mohla chlubit meziročním nárůstem dokončených bytů o 55,6 procenta, v listopadu došlo k poklesu o 2,5 procenta na 2 627 bytů.
V Praze se v listopadu dokončilo pouhých 91 nových bytů v bytových domech. „Tyto byty však nabídku nerozšíří, protože se velmi pravděpodobně prodaly už dávno během výstavby,“ uvedl Evžen Korec.
„Na střední třídu dopadá tato neuspokojivá situace již několik let v podobě neustále se zvedajících cen bytů. A na tom se nic nezmění ani v letošním roce, kdy očekáváme, že se jejich růst pouze zpomalí na zhruba pět procent,“ dodává Dušan Kunovský.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *