EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Petr Zámečník

23. 02. 2015

1 komentář

Zhodnocení stavebního spoření? Minimální…

 


 

Stavební spoření se státním příspěvkem stojí především na státním příspěvku. Bez něj by stavební spoření jako spořicí produkt v konkurenci jiných možností zhodnocení finančních prostředků neobstálo. Státní příspěvek sice klesl na maximálně 2 tis. Kč ročně (10 % z naspořené částky, maximálně z 20 tis. Kč), ovšem i tak je pro konzervativní střadatele dostatečně zajímavý. A to především vlivem poklesu úrokových sazeb.

Současné úrokové sazby potěší žadatele o úvěr – a to jak o úvěr ze stavebního spoření, tak o hypotéku, které lámou jeden rekord za druhým. Naopak střadatelé jsou nešťastní a marně hledají lepší zhodnocení. Ani stavební spořitelny v současnosti nenabízí vyšší úroky a bez bonusů si přijde střadatel nejvýše na 1,5 % ročně. A to jeho výnos ještě zdaní stát.

Tabulka 1: Základní úrokové sazby stavebního spoření (bez bonusů)

Stavební spořitelna

Tarif

Úroková sazba

ČMSS

Garant

1,00%

Multi

1,30%

Bonusový vklad

1,00%

MPSS

Moudré spoření

1,00%

Mopísek

1,00%

Mopy Junior

1,00%

Spoření třetího věku

1,00%

RSTS

Spořicí tarif

1,50%

Úvěrový tarif

1,00%

SSČS

Stavební spoření

1,00%

WSTS

ProSpoření

1,00%

ProÚvěr

0,50%

PÚ Tarif OF-P

0,10%

Poznámka: Stavební spořitelna České spořitelny po 6 letech snižuje (při splnění dalších podmínek) úrokovou sazbu na 0,5 % ročně. Ke snížení úrokové sazby mohou ale přistoupit i jiné stavební spořitelny v závislosti na Všeobecných obchodních podmínkách platných v době uzavření smlouvy.

Zdroj: Úrokové lístky stavebních spořitelen

Základní úrokové sazby jsou při vázací době 6 let skutečně nízké. Ovšem při současné situaci na trhu nemohou spořitelny nabídnout více. Peníze jsou dnes díky politice České národní banky levné a nadále zlevňují. Stavební spořitelny ovšem potřebují klienty, kteří pravidelně spoří a jsou předvídatelní. Proto hned tři stavební spořitelny nabízejí bonusy v podobě vyšších úrokových sazeb.

Českomoravská stavební spořitelna má dva „bonusové programy“ k tarifu Multi – Pravidelné spoření a Flexibilní spoření. V Pravidelném spoření se klient zavazuje, že bude měsíčně spořit alespoň 0,5 % cílové částky nebo 2 tis. Kč. Peníze může i předplatit, ale nesmí se zpozdit. Vydrží-li spořit šest let, získá bonus 0,3 % ročního zhodnocení navíc. Při devítiletém spoření činí bonus 0,6 % ročně a klient si tak může přijít až na 1,9 %. U Flexibilního spoření jsou podmínky mírnější, stačí po šesti letech naspořit 40 tis. Kč, ovšem nižší je i připsaný bonus – 0,1 % ročně.

Obdobné podmínky bonusu má i Modrá pyramida. Pravidelnost spoření testuje jen jednou ročně a klient musí naspořit alespoň 6 % cílové částky. V takovém případě získá navíc zhodnocení 0,5 % ročně a celkově mu vklady vynesou 1,5 % ročně před zdaněním.

Stejnou výši bonusu (0,5 % ročně) připíše i Wüstenrot – stavební spořitelna v tarifu ProSpoření. Klient musí mezi 2. a 6. rokem spoření na účet vložit prostředky v rozmezí 6 – 9 % cílové částky ročně.

(K připsání bonusů si stavební spořitelny kladou i další podmínky typu „nesmí dojít ke zvýšení/snížení cílové částky“, „nesmí dojít ke změně tarifu“, „nesmí být cílová částka přespořena“ a podobně. Konkrétní podmínky se liší podle stavební spořitelny i tarifu.)

K výnosu stavební spořitelny připíší i státní příspěvek zaslaný státem, pokud na něj má střadatel nárok. Naopak od něj odečtou a státu odvedou srážkovou daň ve výši 15 % z připsaných úroků. A nemalé poplatky.

Stavební spořitelny si účtují poplatek za sjednání smlouvy o stavebním spoření nejčastěji ve výši 1 % z cílové částky, který v případě akčních nabídek či smluv pro děti snižují či částečně kompenzují. Klient se nevyhne ani poplatku za vedení účtu a případně za výpis z něj. Celkově se tyto poplatky pohybují na úrovni lehce přes 300 Kč za rok.

Tabulka 2: Poplatky stavebních spořitelen

Stavební spořitelna

Tarif

Poplatek za uzavření smlouvy

Poplatek za vedení smlouvy + výpis (ročně)

ČMSS

všechny

1%

330 Kč

MPSS

Moudré spoření

1%

325 Kč

Mopísek

zdarma

Mopy Junior

0,50%

Spoření třetího věku

zdarma

RSTS

všechny

1%

320 Kč

SSČS

přes internet

495 Kč

310 Kč

jiné uzavření smlouvy

1%

WSTS

všechny

1%

324 Kč

Poznámka: Nabízí-li stavební spořitelna elektronický výpis zdarma, není jeho papírová varianta v celkovém poplatku započítána. 

Zdroj: Sazebníky poplatků stavebních spořitelen

Po započítání poplatků a státního příspěvku stavební spořitelny uvádějí roční efektivní zhodnocení kolem 4,5 %. Pokud ovšem klient spoří déle než 6 let nezbytných pro získání nároku na státní příspěvek, efektivní zhodnocení rychle klesá. Vzhledem k nízkým úrokovým sazbám a neklesajícím poplatkům stavebních spořitelen činí hlavní díl zhodnocení státní příspěvek. A ten je připisovaný pouze z nově naspořených prostředků… spořit příliš dlouho se proto se stavebním spoření zpravidla nevyplácí.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *