EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Text: Monika Lukešová

30. 01. 2019

1 komentář

Odborníci se trefili. Lidé se o hypotéky neperou a ceny nemovitostí pokles nečeká

 

Ke konci roku 2018 jsme se zeptali odborníků, jak vidí prosincová čísla hypotečního trhu a jaký bude další vývoj. Většinou se experti trefili. Predikovali růst úrokových sazeb u hypoték i pozvolný růst cen nemovitostí.

Loading



 


Nejpřesnější odhad prosincové úrokové sazby podle Fincentrum Hypoindex měl Libor Ostatek z Golem Finance. „Průměrná sazba bude 2,93 %, jde samozřejmě o tip, ale nad 2,9 % se podle mě dostane. Úrokové sazby rostou nyní rychlým tempem. Na druhou stranu jsme na začátku letošního roku odhadovali, že koncem roku bude hranice 3 % překročena, a to se zřejmě stane. Váš index je na reálných cenách a ty mají v hypotékách zpoždění, v nabídkových cenách budeme ke konci roku zcela jistě nad hranicí 3 %, bohužel pro klienty,“ predikoval loni začátkem listopadu.
Průměrná sazba u hypoték v prosinci vzrostla na 2,91 procenta. Během celého roku 2018 tedy průměrná úroková sazba vzrostla o 0,63procentního bodu.
Momentálně některé banky jdou proti proudu a své hypotéky zlevňují. U Hypoteční banky se však jednalo jen o krátkodobou akci a UniCredit Bank od 10. ledna 2019 snížila úrokové sazby u všech fixací do 80 procent hodnoty nemovitosti (LTV) včetně desetileté fixace i variabilní sazby na 2,59 % p.a.

Zájem o hypotéky opadl

Ke konci roku bude klesat zájem o hypotéky, protože od poloviny listopadu klesá pravidelně každý rok poptávka po nemovitostech, jednoduše řečeno, je po sezóně, lidé řeší již Vánoce. Poptávka se zase zvedá v únoru následujícího roku. Dále jsou nabídkové ceny (zejména v Praze, Brně a dalších metropolích) již pro mnohé zájemce o koupi v nedosažitelné výši také se kupující předzásobili do konce září, aby stihli hypotéky ještě za původních podmínek,“ uvedl v listopadu Daniel Kotula, majitel RE/MAX City. A měl pravdu.
Lidé už se o hypotéky rozhodně neperou. V prosinci v meziměsíčním srovnání bylo sjednáno o 2 052 hypotečních úvěrů méně než v listopadu. Zájem bude pravděpodobně nadále klesat. Omezení, které nastolila Česká národní banka ochladilo hypoteční trh, a i podle ČNB bude letos sjednaných hypotečních úvěrů méně.
„V prvním čtvrtletí 2019 banky očekávají zpřísnění úvěrových standardů u spotřebitelských úvěrů a další pokles poptávky domácností po úvěrech, zejména na bydlení,“ shrnula ČNB ve svém lednovém šetření.

Ceny bytů jsou vysoko, ale jen tak neklesnou

U cen nemovitostí vždycky hrála velkou roli lokalita. Teď je rozdíl ve cenách bytů a domů markantní. Lidé se stěhují za velká města a raději dojíždějí za prací, než aby spláceli vysoké hypotéky, nebo dávali vysoké částky za nájem. Týká se to nejen Prahy, ale i Brna.
Ve větších městech dle mého názoru spíše ne, cenová hladina je již hodně vysoko. Lidé ztrácejí chuť kupovat nemovitosti draze a zvažují možnosti. V menších městech, kde cenový strop ještě není dosažen, možná ještě chvíli růst budou. Obrat přijde, ale spíše až v polovině příštího roku, kdy můžeme hlavně ve velkých městech čekat mírný pokles. Nicméně vše záleží na poptávce, která je zatím i přes dražší hypotéky stále velmi vysoká,“ řekl v listopadovém rozhovoru Daniel Horňák, hypoteční specialista ChytryHonza.cz.
Na konci loňského roku se průměrná cena nových prodaných bytů v Praze vyšplhala na 101 091 korun za metr čtvereční. Ke konci roku 2018 ve srovnání se třetím kvartálem ceny akcelerovaly.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Hana

    11 února, 2019

    No, není divu. Já si před pár lety brala hypotéku u Equa bank a jsem moc ráda. Teď bych na ní už nedosáhla.

    Odpovědět