EUR 25.175

USD 23.482

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.175

USD 23.482

Text: Jana Zámečníková

Foto: sxc.hu

27. 10. 2021

0 komentářů

Nové byty jsou téměř vyprodané, zdražování opět zrychluje

 

Developeři nemají téměř co prodávat. Nabídka nových bytů v Praze se propadla na historické minimum. Zdražování bytů opět zrychlilo. Nové byty s cenou pod 100 000 korun za metr čtvereční navíc již téměř vymizely. Vyplývá to z analýzy společností Skanska, Trigema a Central Group.

Loading



 

Nabídka nových bytů na nejnižší úrovni v historii

Přestože se do prodeje dostávají nové projekty, nabídka nových bytů je na historických minimech. Na konci třetího čtvrtletí bylo v nabídkách developerů pouze 2750 dostupných bytů. V meziročním srovnání poklesl počet nabízených bytů o více než polovinu. A to i přesto, že prodeje bytů ve třetím čtvrtletí nepřevyšovaly dlouhodobý průměr.

„Komplikované a zdlouhavé povolování nové výstavby a stále vysoký zájem o nové bydlení výrazně ztenčily nabídky prodávajících. Současní zájemci tak musí vybírat jen z omezeného počtu dostupných bytů. Mnozí developeři mají téměř či zcela vyprodáno a nové projekty zaseknuté v povolovacích procesech. Současná situace jen potvrzuje, že Praha je velmi atraktivním místem k bydlení a také, že nový byt je nadále považován za jednu z nejbezpečnějších investic,“ říká Petr Michálek, předseda představenstva Skanska Reality a.s.

Dosud developeři zaznamenali nejnižší stav v prvním čtvrtletí roku 2017, kdy se nacházelo v nabídce 3450 bytových jednotek. Průměr dostupných jednotek z let 2018 až 2020 přitom činí 5050 bytů.

Rekordní rok 2021

Developeři prodali ve třetím čtvrtletí 1350 nových bytů. Ve srovnání s předcházejícím kvartálem, kdy se prodalo 2650 bytů, došlo k poklesu téměř o 50 %. Přestože prodeje nových bytů oproti druhému čtvrtletí poklesly, poptávka je stále nadprůměrná.

REKLAMA

„Pokles můžeme krátkodobě odůvodnit neustálým růstem cen nových bytů, tenčícím se balíkem dostupných a nově zahajovaných bytů a od léta také všeobecně se zvyšujícími úrokovými sazbami, které logicky zvyšují také úroky hypotečních úvěrů,“ uvádí analýza s tím, že by měl zájem o nové bydlení zůstat i nadále velký.

Majitele našlo za první tři čtvrtletí letošního roku více nových bytů než za celý loňský rok. Zatímco v loňském roce se za 12 měsíců prodalo 5800 jednotek, za prvních devět měsíců letošního roku se prodalo o 300 nových bytů více, tedy 6100 bytových jednotek.

V letošním roce tak developeři očekávají, že prodeje dosáhnou nového rekordu. Pokud budou prodeje do konce roku na průměrné úrovni, celkový počet prodaných bytů by mohl v letošním roce dosáhnout kolem 7500 jednotek.

Ceny bytů dál lámou rekordy

Nesoulad mezi nabídkou a poptávkou navíc nadále zrychluje růst prodejních cen. Průměrná prodejní cena se ke konci září vyšplhala na 126 409 korun za metr čtvereční. Ve srovnání se druhým čtvrtletím vzrostly prodejní ceny nových bytů o 5,6 %, meziročně pak došlo k nárůstu o 15 %. Za posledních šest let se pak ceny nových bytů více než zdvojnásobily.

REKLAMA

„Od roku 2015 vzrostly ceny nových bytů v Praze již více než dvojnásobně, tempo růstu navíc opět zrychluje. V posledním roce se na tom podílí prudké zdražování stavebních prací a materiálů. Hlavním viníkem růstu cen bytů je ale dlouhodobě nedostatečná výstavba vlivem pomalých povolovacích procesů. Nová vláda a poslanecká sněmovna by proto měly dělat vše pro to, aby se nová výstavba konečně ve větším odblokovala. Bez toho se totiž situace bude nadále jen zhoršovat,“ říká zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

Naprostá většina dostupných nových bytů (98 %) se navíc nachází v cenové hladině nad 100 000 korun za metr čtvereční. Reálně to znamená, že pod touto cenovou hladinou se nachází pouze zhruba 60 dostupných bytů. Nově uváděné projekty navíc míří k ceně 160 000 korun za metr čtvereční, což naznačuje, že se zřejmě v nejbližší době poklesu cen nedočkáme.

„V poslední době jsme bohužel svědky bezprecedentního propadu nabízených bytů. Nůžky mezi nabídkou a poptávkou jsou rozevřené téměř na maximum, a pokud se neurychlí velmi komplikované povolování, situace může být kritická. Do prodeje se sice dostávají nové projekty, ty však zdaleka nedokážou uspokojit všechny zájemce o vlastnické bydlení. Jistým východiskem z patové situace celého trhu bydlení tak může být snad jen přesun developerů z primárního trhu na trh nájemní,“ říká Marcel Soural, předseda představenstva investiční skupiny Trigema.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *