EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 02. 2024

0 komentářů

Zajímavosti o rezidenčních hypotékách v USA, část 2.: Hra podle pravidel

 

Při posuzování bonity žádosti o rezidenční hypotéku v USA hraje hlavní roli tzv. úvěrové skóre žadatele, neboli „credit ranking“.  Posuzovatelé hypoték ho získávají od třech akreditovaných společností, které se na jeho poskytování specializují: Experian, TransUnion a Equifax. Úvěrové skóre žadatele o rezidenční hypotéku je výsledkem sledování různých aspektů žadatelovy finanční historie.

Loading



 

Jedná se o bodový systém – čím vyšší je úvěrové skóre, tím lepší šanci má žadatel nejen na to, že mu bude hypotéka poskytnuta, ale i na její podstatně lepší podmínky, než jakých mohou dosáhnout žadatelé s nízkým úvěrovým skórem.

Trh rezidenčních hypoték v USA, respektive nedostatečná regulace jeho nových komplexních derivátů obchodovaných na sekundárním trhu, byl jednou z hlavních příčin americké finanční krize let 2009 – 2010. Dohled FEDu nad hypotečním trhem se poté zpřísnil a pozornost je věnována i hypotečním derivátům.

Podle federálního zákona o transparentních rezidenčních hypotékách (Home Mortgage Disclosure Act ) jsou konkrétní podmínky každé americké rezidenční hypotéky zaneseny do federální databáze a osud hypotéky se v ní i nadále sleduje, pokud je například prodána jiné bance nebo nebankovní firmě.

Všechny hypotéky jsou v této databázi vedeny anonymně, tj. bez uvedení totožnosti vypůjčovatele. Tato centrální federální evidence poskytuje zásadní informace a umožňuje statisticky přesné vyhodnocení trendů hypotečního trhu, včetně vývoje hypotečních úroků.

REKLAMA

V roce 1981 byl průměrný hypoteční úrok u referenční třicetileté hypotéky se zafixovanou úrokovou mírou 16,63 % p. a. V roce 2021 byl v éře koronavirové nejistoty a levných peněz 2,96 % p. a., v roce 2023 byl pak po zvyšování sazeb FEDem 6,8 % p. a., přičemž ke konci roku 2022 vystoupal nad 7 % p. a.

Trh rezidenčních nemovitostí se v USA díky drahým hypotékám na začátku roku 2023 výrazně zpomalil, ale ceny nemovitostí díky inflaci moc neklesly. V některých „horkých“ enklávách trhu i nadále rostly (Florida, Arizona). Očekává se, že do konce roku 2025 průměrný úrok u referenční hypotéky klesne na 3,7 % p. a.

První díl seriálu si můžete přečíst zde.

Autor: Miroslav Hošek, CEO Advanced Food Products (AFP), LLC, v USA působí na manažerských pozicích už 17 let

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Swiss Life Hypoindex květen 2024: Úrokové sazby hypoték (ne)překvapivě stagnují, banky vytvářejí „polštář“

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v květnu zanedbatelně klesla z dubnových 5,57 % p. a. na aktuálních 5,52 %. Zatímco Česká národní banka letos snížila dvoutýdenní repo sazbu už o 1,5 procentního bodu, banky úrokovou sazbu hypotečních úvěrů pouze o půl procentního bodu (podle Swiss Life Hypoindexu). Cesta k levnějším hypotékám, a […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

08. 05. 2024

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *