EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Milan Vodička

20. 09. 2021

0 komentářů

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – ČSSD

 

Poslední politickou stranou, která zaslala odpovědi do ankety serveru hypoindex.cz na téma jak zlepšit dostupnost bydlení, je ČSSD.

Loading



 

S jakým programem na dostupné vlastní bydlení jdete do letošních sněmovních voleb?

Základem pro nás je udělat vše proto, aby se bydlení v ČR stalo dostupnější. V ČR je totiž v současnosti bydlení extrémně drahé – na koupi vlastního bytu (o 70 m2) je potřeba více než 11 průměrných ročních platů, což je nejvíce v EU již čtvrtý rok po sobě. V Praze je to pak dokonce 14 ročních platů. Problém je o to naléhavější v souvislosti s koronavirovou epidemií, která mnoha lidem snížila příjmy.

Bydlení nezlevňuje, naopak ceny bytů spíše kontinuálně narůstají. Vlastní bydlení je tak pro velkou část obyvatel nedostupným luxusem. Nejvíce naléhavě se to týká Prahy a dalších velkých měst.

Palčivý problém s dostupností vlastního bydlení mají nejen nízkopříjmové skupiny obyvatel, ale už i ty středněpříjmové. Dostupné bydlení by měli chtít řešit všichni politici, bez ohledu na ideologické postoje. My jako sociální demokracie, respektive náš poslanec a starosta Náchoda za ČSSD Jan Birke, jsme přišli už v tomto volebním období s řešením, které se inspirovalo v opatření, které funguje v mnoha jiných státech Evropy, například také v sousedním Rakousku. Nyní pro něj hledáme podporu, pokud se nestihne přijmout v tomto volebním období, rozhodně s ním půjdeme do parlamentních voleb a budeme dělat vše pro to, abychom v co nejkratším termínu bytovou problematiku nejen řešili, ale i vyřešili ve prospěch širokých skupin spoluobčanů.

REKLAMA

Proč by podle vás měl tento váš plán fungovat, kdy jej chcete v případě, že byste byli součástí vlády, prosadit?

Pro stát a národní ekonomiku je obecně žádoucí, aby se pořizovací náklady na bydlení co nejvíce snížily tak, aby lidé mohli uspořené peněžní prostředky za levnější bydlení utratit jinde – ve službách, restauračních zařízeních, za kulturu a podobně. Levnější bydlení tak ve finále pomůže všem. Chceme prosadit, aby nikdo neplatil za bydlení víc, než 30 % čistých rodinných příjmů. Pokud by platil více, musel by mu pomoci stát. Čím dříve se plán podaří prosadit, tím dříve budou pořizovací náklady na vlastní bydlení pro lidi nižší a tím dostupnější bydlení bude.

Jaké konkrétní aktivity ve zlepšení dostupnosti vlastního bydlení jste podnikli v posledních třech letech?

Ostatní politické strany bohužel v uplynulém období toto téma neřešily, pozornost byla upřena na daňové zákony, na kauzy premiéra Andreje Babiše a poslední více než rok jsme se všichni museli potýkat s koronavirovou situací, která zaměstnala nejen Českou republiku, ale doslova celý svět. Vláda hnutí ANO a ČSSD je navíc od počátku menšinová a bohužel řada opozičních stran spíše kritizuje, než aby konstruktivně jednaly o potřebných otázkách, mezi které podle nás bydlení nepochybně patří. Sociální demokracie proto už minulý rok v létě předložila v Poslanecké sněmovně návrh zákona, který v případě schválení zajistí mnoha lidem nejenom rychlejší, ale zejména také levnější bydlení.

REKLAMA

Co podle vás dosavadní vlády v této oblasti podcenily?

De facto vše, pokud by předchozí vlády situaci aktivněji a včas řešily, nebyly by ceny bytů dnes tak vysoké a pro mnoho lidí astronomické. Bohužel priority předchozích vlád byly jiné, bytovou problematiku nechávaly na komunálních politicích, kteří ale situaci mnohde příliš nezvládli. Nejvýrazněji se toto podepsalo na bytové situaci v hlavním městě Praze, kde se za minulých primátorů příliš nestavělo. A pokud není k dispozici dostatek bytů, jejich cena logicky stoupne a tím se stanou pro širší skupiny obyvatel nedostupné.

Předchozí odpovědi:

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – KSČM

REKLAMA

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – ODS

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – Pirátská strana a STAN

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – KDU-ČSL

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – SPD

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – ANO

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *