EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Milan Vodička

16. 09. 2021

0 komentářů

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – SPD

 

Další politickou stranou, která zaslala odpovědi do ankety serveru hypoindex.cz na téma jak zlepšit dostupnost bydlení, je SPD. Přečtěte si odpovědi předsedy Programové komise SPD Radovana Víchy.

Loading



 

S jakým programem na dostupné vlastní bydlení jdete do letošních sněmovních voleb?

Jde o provázaný soubor legislativních opatření a dalších kroků.

Prioritou je – což vychází z našeho programového projektu Rodina na 1. místě  – zavedení velmi výhodných manželských půjček (ve výši 800 000 Kč) pro pracující rodiny. Tyto půjčky by obsahovaly mechanismus významného snížení splácené částky vždy po narození dítěte v rodině.

A dále bychom chtěli do právního řádu zavést možnost poskytnutí státního příspěvku určeného na splácení hypotéky rodinám v době, kdy jeden z rodičů pečuje o dítě v rámci tzv. rodičovské dovolené.

V oblasti posílení ekonomické schopnosti občanů a rodin pořídit si vlastní bydlení považujeme za velmi důležité i naše návrhy na změny v zákoně o daních z příjmu, zejména velmi výrazné zvýšení daňových zvýhodnění na děti – na dvojnásobek u prvního a druhého dítěte v rodině a na čtyřnásobek u třetího a každého dalšího dítěte – a na zvýšení daňové slevy na poplatníka a jeho manželku (popř. manžela).

REKLAMA

Patří sem i náš návrh na výrazné zvýšení porodného na první a druhé dítě a nově i vyplacení porodného i u třetího a každého dalšího narozeného dítěte pro pracující rodiče.

Druhou důležitou oblastí je tzv. strana nabídky v oblasti bydlení – tzn. rozšíření nabídky cenově dostupných nemovitostí, a to jak vlastnického, tak i nájemního bydlení – z iniciativy státu (popř. samospráv – krajů a obcí).

Zde chceme především podpořit výstavbu (nejen) startovacích a seniorských bytů a družstevní bydlení. A to jak formou přímé výstavby státních (krajských, městských, obecních) bytů, anebo formou bezúplatného převodu nemovitostí (budov a pozemků) na kraje a obce.

Důležitá zde bude i podpora ve formě určitých daňových zvýhodnění bytové výstavby popř. státní garance úvěrů pro kraje a obce.

A v neposlední řadě aktuálně navrhujeme určitou podobu státní podpory těch podnikatelů (typicky v oblasti cestovního ruchu a ubytovacích služeb) zasažených dopady koronaviru a mimořádných opatření, kteří by své komerční podnikatelské nemovitosti transformovaly na bytové domy apod.

REKLAMA

Proč by podle vás měl tento váš plán fungovat, kdy jej chcete v případě, že byste byli součástí vlády, prosadit?

Domníváme se, že jde o užitečné a funkční návrhy jak na straně poptávky, tak i nabídky v segmentu bydlení a bytové výstavby, vycházející z naší české reality a reflektující největší problémy v této problematice – což je cenová (ne)dostupnost a nabídka nemovitostí určených k bydlení.

Pokud bychom byli součástí budoucí vlády, určitě bychom chtěli tyto plány realizovat v průběhu následujícího čtyřletého volebního období v rámci Programového prohlášení vlády. Ale budeme se samozřejmě snažit maximum z nich prosadit i z případné opozice, což děláme v legislativní oblasti po celou dobu našeho účinkování ve Sněmovně.

Jaké konkrétní aktivity ve zlepšení dostupnosti vlastního bydlení jste podnikli v posledních třech letech?

Jednoznačně sem patří úspěšné prosazení prvního programového bodu z  našeho projektu Rodina na 1. místě, který se týkal zlepšení situace v oblasti bydlení, a to zrušení daně z převodu nemovitých věcí, který už byl z naší iniciativy prosazen do praxe.

REKLAMA

A dále jde o již v minulém roce podané návrhy na zvýšení daňových slev a daňových zvýhodnění na děti, které by výrazně posílily koupěschopnou poptávku a disiponibilní příjmy domácností využitelné na pořízení bydlení.

Co podle vás dosavadní vlády v této oblasti podcenily?

Prakticky všechno, a nejen tyto vlády, ale všechny vlády po roce 1990. Ať už jde o katastrofální podobu stavebního zákona a kritickou praxi stavebního řízení, tak i o naprostou rezignaci na státní (krajskou, městskou, obecní) bytovou výstavbu, která by cenově konkurovala soukromé developerské výstavbě. Minimální nebo nulová byla – a je – i podpora rodin a domácností v daňové oblasti.

 

Předchozí odpovědi:

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – KSČM

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – ODS

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – Pirátská strana a STAN

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – KDU-ČSL

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *