EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Milan Vodička

17. 09. 2021

0 komentářů

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – ANO

 

Předposlední politickou stranou, která zaslala odpovědi do ankety serveru hypoindex.cz na téma jak zlepšit dostupnost bydlení, je ANO. Přečtěte si odpovědi ministryně Kláry Dostálové.

Loading



 

S jakým programem na dostupné vlastní bydlení jdete do letošních sněmovních voleb?

Podařilo se nám připravit a schválit zcela nový stavební zákon. Ten konečně odšpuntuje vleklé povolovací procesy a konečně se začne stavět daleko více bytů. Pro novou bytovou výstavbu děláme maximum i v rámci dotačních titulů nebo úvěrů určených jak na výstavbu a pořízení nájemních bytů, tak bytů do vlastnictví. Zároveň připravujeme řadu nových opatření, která bychom chtěli realizovat právě v příštím volebním období. Jedná se především o vytvoření podmínek pro státní bytovou výstavbu nájemních bytů. Na modelovém PPP projektu o zhruba tisíci bytech chceme vyzkoušet spojení se soukromým sektorem, který má potřebné know – how. Stát má zase pozemky. I podle zákona o obcích jsou to právě ony, které by měly zajišťovat dostupné bydlení pro své občany. Krize dostupného bydlení je nicméně tak palčivým problémem, že se bude muset zapojit i stát. Ten by měl mít zásobárnu dostupných nájemních bytů pro potřebné profese důležité pro fungování státu, jako jsou například hasiči, učitelé nebo třeba zdravotní sestřičky, ale také pro mladé domácnosti, ale i seniory, kteří často končí na ubytovnách.

Pro obce máme už tři roky program Výstavba, v rámci kterého mohou získat dotace na budování sociálních bytů a výhodné úvěry pro dostupné byty. Po covidu se program rozhýbal, nicméně chceme jej zpřístupnit i pro další subjekty, jako jsou neziskové společnosti, aby i ony ve spolupráci s obcemi mohly stavět dostupné byty. Byty pro potřebné jsou také podporovány v rámci IROP a bude tomu tak i v příštím programovém období.

Další prioritou, kterou již nyní připravujeme, je opětovná podpora družstevní bytové výstavby, a to jak ve formě případných dotací, tak také ve formě garancí, tedy záruk za úvěry, která družstva čerpají. Touto cestou dojde ke zvýšení jejich bonity, snížení úročení čerpaných úvěrů a v konečném důsledku také ke snížení plateb budoucích družstevníků za užívání bytů. Chceme také zvýšit výhodné úvěry, které mohou čerpat mladí do 40 let na pořízení bytu a otevřít program Výstavba nejen pro obce. Chystáme se také podpořit prostřednictvím programu Kauce na bydlení samoživitelé, aby mohli svým dětem zajistit důstojný domov.

Proč by podle vás měl tento váš plán fungovat, kdy jej chcete, v případě že byste byli součástí vlády, prosadit?

REKLAMA

Je to jednoduché. Díky novému stavebnímu zákonu, digitalizaci a oddělené stavební struktuře stavebních úřadů začne celý systém povolování staveb konečně fungovat. Rozhýbe se bytová výstavba a tím klesne cena nemovitostí, konečně začne stát dodržovat lhůty vůči našim občanům, aby mladí lidé mohli v klidu plánovat založení rodiny, postavení domu, zvládnutí hypotéky, aniž by se báli. My jsme prosadili, že rodinné domky se budou řešit v rámci takzvaného zrychleného řízení. To znamená, že na rodinné domky na svých pozemcích budou mít lidé stavební povolení do 30 dnů. Zároveň budou mít ve stavebním úřadu profesionálního partnera. Také se sjednotí rozhodování stavebních úřadů a jednotliví úředníci budou zastupitelní. Stavebník už nenajde na dveřích úřadu lísteček „Pro nemoc zavřeno“ nebo „Dovolená“. Jde také o developery. Máme tu krizi dostupného bydlení a přitom se byty povolují hlemýždím tempem. Je naprosto absurdní, aby jen v Praze měli investoři v přípravě zamrznutých více než 120 tisíc bytů, velkou část v povolovacích procesech. Povolování musíme odblokovat, aby se na trh dostalo více bytů a jejich ceny dál nerostly.

Jaké konkrétní aktivity ve zlepšení dostupnosti vlastního bydlení jste podnikli v posledních třech letech?

Ministerstvo pro místní rozvoj jen za poslední rok na dotačních programech v oblasti bydlení vyplatilo zhruba půl miliardy korun a v předchozích letech jsou to podobné částky. Jednu miliardu pak Státní fond podpory investic. MMR společně se Fondem podpořilo dotacemi od roku 2003 výstavbu více jak 24 000 nájemních bytů pro sociálně slabší domácnosti, seniory a mladé s garantovaným nájemným. Nemluvě o úvěrech na pořízení vlastnického bydlení, či jeho rekonstrukci.

Do toho MMR chystá nový Integrovaný regionální operační program, který bude v platnosti od letošního roku do roku 2027. I v něm budou dotační prostředky pro výstavbu sociálních bytů zhruba ve výši tří miliard korun. Z toho minulého programového období by mělo do roku 2023 vzniknout několik tisíc (cca 5000) bytů pro sociálně slabší občany. Podpora dosáhla čtyř miliard korun.

Jak bylo zmíněno, už druhým rokem také funguje program Výstavba, který spravuje Státní fond podpory investic, kde mohou obce získat až stoprocentní dotaci na sociální byt a nízkoúročený úvěr na dostupný byt.

REKLAMA

Vedle toho, jak už bylo řečeno, má Státní fond podpory investic od ledna program Vlastní bydlení, který umožňuje využít prostředky SFPI na podporu vlastního bydlení pro lidi do 40 let. Nový program vychází z minulého programu Půjčky pro mladé, přináší ale řadu novinek a rozšiřuje okruh žadatelů. Nejdůležitější změnou je především posunutí věkové hranice z 36 na 40 let a možnost využití úvěru i na nákup družstevního podílu. MMR tak hodlá nově podporovat i družstevní bytovou výstavbu. Cílem je, aby nový program mohlo využít co nejvíce rodin, které problematika vlastního bydlení trápí. Aktuální úroková sazba je 1 % a dále se bude opět odvíjet od výše sazby EU. Nově se snižuje o 0,2 procentního bodu za každé dítě do 15 let, o které žadatel trvale pečuje. Na modernizaci obydlí je tak možné požádat až o 600 tis. Kč, na byt 2 mil. Kč a na pořízení rodinného domu až 2,4 ml. Kč.

Do podpory bydlení jsme investovali za poslední 4 roky celkem 7 314 824 520 Kč

Díky zákonu o realitním zprostředkování se nám také podařilo pročistit realitní trh ve prospěch klientů a určitě v tom budeme pokračovat.

Co podle vás dosavadní vlády v této oblasti podcenily?

Dnes už víme, že tak rozsáhlá privatizace bytů obcemi a městy, na které převedl byty stát, byla chyba, a dnes jich mají nedostatek i pro řešení vyloženě krizových a sociálních případů. V privatizaci se prodalo kolem 600 tisíc bytů, a to v počátku za téměř směšné ceny. Jenže po bitvě je každý generál. Já věřím, že se ale s novým stavebním zákonem a zákonem o dostupnosti bydlení podaří nastartovat nejen developerskou výstavbu, ale právě i výstavbu dostupných a sociálních bytů veřejným sektorem. Věřím, že se nám podaří nastartovat v oblasti bydlení dosud podceňované PPP projekty a družstevní výstavbu čeká i s naší podporou nová renesance.

REKLAMA

 

Předchozí odpovědi:

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – KSČM

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – ODS

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – Pirátská strana a STAN

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – KDU-ČSL

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – SPD

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *