EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Ceny bytů v ČR rostou rychle, což přeje nájmům a rekonstrukcím

 

Zájemcům o koupi nemovitosti se může zdá, že ceny rostu hodně rychle. Ale nejde jen o pocit. Podle dat Eurostatu vzrostly ceny bytů v České republice v prvním čtvrtletí o 9,4 procenta. Zdražování sice zpomalilo, ale i tak jde v rámci EU o druhý nejvyšší nárůst cen nemovitostí.

Loading



 


Během prvního čtvrtletí nejvíce vzrostly ceny nemovitostí v Maďarsku, a to o 11,3 procenta. Česko je se svými 9,4 procenty druhé a třetí nejvyšší nárůst má Portugalsko.
Rostoucí ceny bytů a domů v České republice jsou důsledkem nízké nabídky na trhu. Situaci nedokázala zlepšit ani restriktivní doporučení České národní banky, která sice omezila poptávku na hypotečním trhu, ale na podstatné snížení dynamiky růstu cen nemovitostí nestačila,“ sdělil analytik BH Securities Štěpán Křeček.
Kvůli rostoucím cenám nemovitostí se rychle snižuje i dostupnosti bydlení. Mnout si ruce mohou majitelé nemovitostí, kteří chtějí svůj byt, dům, ale i chalupu prodat. Oproti roku 2013 se reálné prodejní ceny více než zdvojnásobily.
Poptávka po nemovitostech však nijak zvlášť neklesá. „Jak je vidět, nic se příliš nezměnilo ani poté, co ČNB zpřísnila pravidla pro poskytování hypoték. Poptávka zůstává i nadále silná, i když někteří zájemci se nejspíše pod tlakem již tak vysokých cen vzdali. Přesto zůstává stále dost těch, kteří o nákup bytů mají zájem, ať už jsou to domácí investoři nebo ti zahraniční,“ komentuje situaci Petr Dufek z ČSOB.

Rostou i nájmy

Kdo nemá na vlastní nemovitost, nebo ani nedosáhne na hypoteční úvěr, bydlí v nájmu. V cizině to je celkem běžné, ale v Česku je trend nemovitost vlastnit. Avšak i za nájemní bydlení si lidé připlatí. V některých městech za posledních pět měsíců nájemné vzrostlo i o více jak tisíc korun za měsíc. Rostou i ceny energií a další poplatky spojené s vlastnickým, ale i nájemním bydlením.
Vzrůstajícími náklady na bydlení trpí převážně mladé rodiny. Pro ně by ještě mohla být i fatální změna v příspěvcích na bydlení, kterou plánuje MPSV. Jeho podoba není zatím jasná, ale odborníci se obávají, že to bude další rána pro dostupnost bydlení.
Rychle rostoucí ceny nemovitostí v ČR představují stále tíživější nejen ekonomický, ale i sociální problém. Například pro mladé rodiny s dětmi přestává být bydlení dostupné, což se může projevit třeba i trvaleji nižší mírou porodnosti, a tedy i rychlejším postupem procesu populačního stárnutí s nepříznivým dopadem do systému veřejné zdravotní péče a systému důchodového,“ uvádí Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.
Než aby si lidé novou nemovitost koupili, často se rozhodnou si svůj byt či dům alespoň zvelebit. Dá se tedy říci, že rostoucí ceny nemovitostí nahrávají nejen nájmům, ale i rekonstrukcím stávajícího bydlení.

Jak to bude dál?

Pokud se nepřikloníme ke scénáři nějaké prudké přicházející recese, tak lze předpokládat, že se růst cen nemovitostí hned tak nezastaví. Mohl by být nicméně přece jen pomalejší než doposud, avšak v tuto chvíli je velmi těžké odhadovat, jak moc atraktivní bude český trh pro zahraniční investory i nadále,“ uzavírá Dufek.
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *